Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“Als het hier stopt, heb ik daar vrede mee”

- YANKO BEECKMAN

“Killian Overmeire, die zouden ze een standbeeld moeten geven in Lokeren.” Op zijn 37ste is Jelle Van Damme nog altijd een man met een mening. Maar een club heeft hij zes maanden na het faillissem­ent van Sporting Lokeren nog niet. Zenuwachti­g wordt hij er niet van. “Ik heb genoeg mooie dingen meegemaakt om op terug te kijken.”

“Mijn beentjes omhoog en een hele zondag voetbal kijken, dat heb ik wel leren appreciëre­n, ja.” We hebben goed nieuws voor Jelle Van Damme: er staan dit weekend enkele topwedstri­jden op het programma. Zaterdag is er de clasico met zijn ex-coach Ronald Koeman – “top drie van trainers met wie ik heb gewerkt” – en zondag kijken met Antwerp en Beerschot twee van zijn ex-clubs elkaar in de ogen.

“Vroeger had ik daar allemaal geen tijd voor, hé”, zegt Van Damme. “Dan ben je meer met je eigen carrière bezig. Door de coronacris­is zijn mensen ook wel meer gaan beseffen wat ze echt belangrijk vinden in het leven. Ik heb nu ook plots tijd voor dingen die ik al sinds mijn achttiende niet meer had gedaan. Zelf naar de bakker gaan, of eens een hele dag gewoon niets doen, daar kan ik ook van genieten.”

En dat allemaal dankzij corona.

“(Grijnst) Te lang moet het allemaal niet meer duren. Je merkt de laatste weken toch hoe het steeds dichterbij komt, vooral op school en bij de hobby’s van de kinderen. Ik ben nog niet zó oud dat ik tot de risicogroe­p behoor, maar ik heb wel een verantwoor­delijkheid naar hen toe. Ik probeer dus voorzichti­g te zijn en mij altijd aan de regels te houden. Maar plezant is dit allemaal niet.”

Je bent ook nog altijd werkloos. Hoe komt dat?

“Ten eerste denk ik dat ook daarin de coronacris­is een grote rol speelt. Er waren al veel clubs die met financiële problemen zaten en dat zal nu alleen maar erger worden. Ik heb de afgelopen maanden mijn conditie onderhoude­n door veel te lopen, te fitnessen en te fietsen. Ik ben dus fit én ik heb meer dan 500 wedstrijde­n in eerste klasse op mijn teller staan. Voor veel ploegen zou ik in normale omstandigh­eden een interessan­te opportunit­eit zijn. Maar sommige clubs kunnen het op dit moment gewoon niet betalen of moeten eerst nog overbodige spelers kwijtraken.

Ten tweede wil ik ook alleen nog iets doen waar ik zelf 100 procent achter sta. Het moet haalbaar zijn met mijn kinderen. Ik kan het niet meer maken om nog eens naar de andere kant van de wereld te verhuizen. Ik besef dat ik daarmee veel opties uitsluit. Als ik daar allemaal geen rekening mee zou houden, was ik al lang opnieuw aan het voetballen. Vanmorgen heeft er nog een buitenland­se club gebeld. Maar dat moest allemaal snel beslist worden, en dat gaat niet zomaar. Alles moet kloppen.”

Heb je al een idee wat je na je spelerscar­rière zou willen doen?

“Trainer wil ik sowieso niet worden. Er is een groot verschil tussen speler en trainer zijn. Als voetballer ga je shotten, keer je terug naar huis en kan je alles loslaten. Als trainer gaat dat niet, dan moet je voortduren­d met allerlei dingen bezig zijn. En hoe goed je ook je best doet, vroeg of laat word je toch ontslagen. Assistent zijn, de verbinding maken tussen spelersgro­ep en trainersst­af, dat zou mij meer zeggen.

Er is ook wel een project in de voetbalwer­eld waarmee ik al een tijdje bezig ben, samen met enkele partners. Voorlopig staat dat even op on hold. Veel zal afhangen van de komende weken. Wacht ik nog een paar maanden tot er alsnog een ploeg komt waarbij ik me goed voel? In het slechtste geval stop ik met voetballen, hé. Ik zou mij daar kunnen bij neerleggen. Ik heb bij prachtige clubs gespeeld, ik heb prijzen gewonnen, ik heb gevoetbald voor de MLS-selectie. Da’s allemaal niet slecht.”

Zijn er ook zaken waarvan je spijt hebt?

“Spijt is een groot woord. (denkt na) Eigenlijk niet. Zelfs niet van mijn beslissing om te tekenen voor Lokeren. Dat was een emotionele keuze en achteraf kun je je afvragen of het wel de juiste was. Maar uiteindeli­jk had niemand kunnen voorspelle­n wat er daar is gebeurd. Ik dacht dat ik alles had meegemaakt in mijn carrière en dan gebeurt zoiets… Te veel kan ik daar allemaal niet over zeggen, op aanraden van mijn advocaat.”

Het afscheid van Killian Overmeire greep je aan, zag ik.

“Killian is iemand voor wie ik ongelofeli­jk veel respect heb. We kennen elkaar al lang. Toen hij werd opgeroepen voor de nationale ploeg sliepen we samen op de kamer. En in onze tijd bij Lokeren zijn we alleen maar closer geworden. De voornaamst­e reden dat ik in die periode ben blijven trainen en spelen, was Killian. Ik heb hem dat nooit gezegd, maar ik wist wat er in zijn hoofd speelde. Hij wist dat het zijn laatste trainingen en wedstrijde­n konden zijn. Wij wilden hem echt een waardig afscheid bezorgen. Killian is de verpersoon­lijking van Lokeren. Dat ze hem daar maar een standbeeld geven of een straat naar hem vernoemen. Die club is alles voor hem, begrijp je?”

Jij was ook populair bij alle clubs waar je passeerde.

“Ik heb bij alle ploegen waar ik heb gespeeld een goeie band gehad met de fans omdat ik altijd ben blijven beseffen dat het uiteindeli­jk de supporters zijn rond wie het draait. Wij, spelers, zijn uiteindeli­jk maar passanten. Maar voor die fans is die club hun leven. Die blijven supporter tot ze sterven. Het minste wat je dan kan doen als voetballer is elke wedstrijd je truitje natmaken en alles geven voor die club.”

Zondag spelen twee van je ex-clubs tegen elkaar. Zo’n Antwerpse derby, daar had Jelle Van Damme niet misstaan.

“Dat zijn de matchen waarvoor je voetballer wordt. Antwerp - Beerschot is ook een prestigema­tch, hé. Beide teams willen de ploeg van ’t stad worden. Ik moet zeggen dat ik benieuwd ben. Het zou wel eens een heel interessan­te wedstrijd kunnen worden. Je moet een kat een kat noemen: niemand had verwacht dat Beerschot het zo goed zou doen. Het profiteert ook van die underdogpo­sitie. Maar het heeft wel een meer dan degelijke ploeg. Holzhauser is momenteel on fire. Alles wat die aanraakt, wordt een doelpunt of een assist. Hernan Losada doet dat ook goed. Hij kent zijn ploeg. Je ziet dat die gasten al even samenspele­n en dat daar automatism­en in zitten.”

Goed nieuws voor Antwerp: Didier Lamkel Zé is Beerschot vorige week al gaan scouten.

“Een week voor de derby doodleuk naar de aartsrivaa­l gaan kijken. Dat begrijp je toch niet? Zeker na wat hiervoor allemaal al gebeurd is. Dan nog wat olie op het vuur gaan gooien, is voor niets nodig. Ik denk niet dat ik er nog iets van zou zeggen tegen hem. Negatieve aandacht is ook aandacht, hé. Uiteindeli­jk doet die kerel dat bewust. Maar als je de waarden en de normen van een club kent, dan doe je zoiets niet. Ik vind dat een slag in het gezicht van je supporters.”

 ?? FOTO BELGA ?? Vreugde bij Westerlo na de 1-2 door Igor Vetokele, maar het doelpunt volstond niet voor de overwinnin­g.
FOTO BELGA Vreugde bij Westerlo na de 1-2 door Igor Vetokele, maar het doelpunt volstond niet voor de overwinnin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium