Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Geniaal gespeeld? Of geweldig geblunderd?

Nauwelijks twaalf seconden verschil: Sunweb duikt beslissend weekend in met kopman en knecht op één en twee

- Van onze redacteur in Asti Guy Van Den Langenberg­h

En óf het moeilijk is om een grote ronde te winnen. Team Sunweb kan zondag voor de tweede keer in het winnende kamp staan, na de zege van Tom Dumoulin in de Giro van 2017. Met Wilco Kelderman in het roze en de Australisc­he revelatie Jai Hindley tweede op nauwelijks twaalf seconden van zijn kopman, zou het niet meer fout mogen lopen.

Met de nadruk op zóu.

Nauwelijks drie seconden achter Jai Hindley volgt immers Tao Geoghegan Hart, de jonge Brit van Team Ineos. En laat net die ploeg een meester zijn in het winnen van grote rondes, met Wiggins, Froome, Thomas en Bernal. Met op zaterdag nog drie beklimming­en naar het mondaine skidomein Sestrière is er nog veel mogelijk.

Wat als Geoghegan Hart zondag de Giro wint?

“Dan gaan ze zich bij Team Sunweb toch vragen mogen stellen”, denkt Walter Planckaert, ouderdomsd­eken onder de sportdirec­teurs en generaal van vele oorlogen. “Als ze zondag de Giro winnen, hebben ze de juiste keuzes gemaakt. Maar stel dat Geoghegan Hart de Giro wint met pakweg vier seconden voorsprong op Kelderman, dan kan je alleen maar boos zijn op jezelf.”

Waarmee Planckaert heel nadrukkeli­jk verwijst naar de etappe van donderdag over de Stelvio. Op een moment dat Wilco Kelderman virtueel in het roze reed, kreeg ploegmaat Hindley niet de opdracht om zijn kopman bij te staan toen het tempo van het Ineosduo Dennis Hart te hoog bleek.

“Ik had hem altijd laten wachten”, zegt Planckaert. “En wat erger is: ook de ploegwagen reed Kelderman voorbij. Wat als die pech heeft en van fiets moet wisselen? Blijft Hindley bij Kelderman, dan kan hij hem zowel tijdens de beklimming van de Stelvio als in de vallei op weg naar de slotklim bijstaan. En staat Kelderman comfortabe­ler aan de leiding.”

Kelderman verlaat aan het eind van het seizoen Team Sunweb.

“Dat mag niet de minste rol spelen”, vindt Planckaert. “Kelderman staat tot eind december op de loonlijst. Als ik elke renner die weggaat niet meer opstel of zeg dat hij niet mag winnen, dan is het ver gekomen. Of Keldermans nieuwe werkgever Bora een helpende hand kan toesteken? Misschien wel, maar ik denk het niet.”

Opvallend: de Nederlands­e pers toont zich opvallend mild voor de tactische keuzes van Team Sunweb. Op Twitter ontstond donderdaga­vond wel wat animo over het feit dat Kelderman alleen werd gelaten, maar een staatszaak werd er vooralsnog niet van gemaakt. Want Kelderman staat in het roze en heeft nog altijd de beste kansen, vinden ze – niet eens ten onrechte – boven de Moerdijk. En Hindley won de etappe en staat toch maar mooi tweede. Bovendien toonde hij zich na afloop de genereuze ploegmaat door te stellen dat voor hem Kelderman de enige kopman is en dat hij er “alles aan zal doen” om Wilco in het roze naar Milaan te loodsen.

Dumoulin opgeofferd

Dan waren de Nederlands­e volgers in september heel wat scherper voor Jumbo - Visma, dat in de Tour al snel duidelijk maakte dat Primoz Roglic als enige kopman zou worden uitgespeel­d en dat Tom Dumoulin zich volledig zou wegcijfere­n voor zijn Sloveense kopman. Een keuze die in Nederland niet op applaus werd onthaald. Sunweb gooit het duidelijk over een andere boeg en koos ervoor om Hindley aan het wiel van Geoghegan Hart te laten kleven. Kelderman moest zijn zaakje zelf beredderen. Wat hij deed, met nog een handvol seconden als marge. En Hindley die de etappe won en zo tweede komt in het algemeen klassement. Zondag weten we of de keuze van ploegleide­r Luke Roberts de juiste was.

“Als Team Sunweb zondag de Giro wint, heeft het de juiste keuzes gemaakt.

Maar stel dat Geoghegan Hart de Giro wint met pakweg vier seconden

voorsprong op Kelderman, dan kan je alleen maar boos zijn

op jezelf.”

Walter Planckaert

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Jai Hindley en Wilco Kelderman.
FOTO EPA-EFE Jai Hindley en Wilco Kelderman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium