Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“Ik verdien veel minder en pak amper UCI-punten”

Zwak gestarte Diether Sweeck rijdt in Ruddervoor­de pas zijn vierde wedstrijd

- LEON CEULEMANS

Diether Sweeck rijdt zaterdag in Ruddervoor­de pas zijn vierde veldrit van het seizoen, dat helemaal nog niet bracht wat hij ervan verwachtte. “Ik verdien veel minder en pak amper UCI-punten”, lijkt de motivatie behoorlijk aangetast.

Vorig jaar had Diether Sweeck rond deze tijd al gekoerst in Amerika, in Zwitserlan­d en in Spanje. Hij verzamelde er dankzij twee tweede plaatsen best wat UCI-punten, die hem enkele weken later mooi van pas kwamen in wedstrijde­n voor de Toi Toi Cup in Tsjechië, waar hij er toen zelfs twee van won.

Wat een contrast met dit seizoen, dat erg lijdt onder de coronamaat­regelen. Die hebben wat Sweeck persoonlij­k betreft duidelijk ook een negatieve invloed op zijn prestaties. “Zoals iedereen ondertusse­n wel weet, sneuvelden meerdere crossen”, begint Diether Sweeck. “Ik stond dit seizoen nog maar alleen aan de start in Kruibeke, in Gieten en in Lokeren.”

Veel stelde het nog niet voor. “Ik begon eraan in Lokeren, maar was daar gewoon slecht”, zucht de renner van het tweemanste­am Creafin-Fristads. “In Kruibeke ging het al ietsje beter, maar die dertiende plaats was evenmin om over naar huis te schrijven. En in Gieten had ik materiaalp­ech en moest ik noodgedwon­gen opgeven.”

Diether Sweeck start zaterdag in Ruddervoor­de dus met veel vraagteken­s. “Ik heb eigenlijk geen verklaring voor het feit dat het niet beter gaat”, zegt hij. “Ik had nochtans een heel goede zomercampa­gne op de weg.”

Erg bemoedigen­d is de huidige situatie uiteraard niet. “Wedstrijde­n die geannuleer­d werden en andere die nog dreigen afgelast te worden. De onduidelij­kheid die er heerst, dat knaagt aan je. En ook financieel worden wij serieus getroffen. Het snoeien in de startpremi­es en gevoelig minder prijzengel­d dat we kunnen vergaren: dat is allemaal niet motiverend. Ik denk dat de meesten wat dat betreft tot 75 percent inleveren”, aldus Diether Sweeck, ook al kan hij daar wel enig begrip voor opbrengen.

“Ik besef dat ook de organisato­ren het moeilijk hebben. Al mijn respect voor zij die ons nog wel koersgeleg­enheid aanbieden in ondankbare omstandigh­eden.

Zij zouden zeker wat meer steun van de UCI en de bond mogen krijgen.”

En ja, zaterdag is er die Superprest­igewedstri­jd in Ruddervoor­de. “Het is een omloop die mij ligt. Ik reed er al altijd goed. Vorig jaar, toen Mathieu van der Poel won voor mijn broer Laurens, werd ik er tiende. Ik hoop minstens even goed te doen en zo eindelijk op dreef te komen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium