Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Toerisme in Dijlestad loopt met 40% terug

Landgenote­n blijven hun weg wel vinden naar “prachtige stad”

- SVEN VAN HAEZENDONC­K

In vergelijki­ng met 2019 is het toerisme in Mechelen de eerste negen maanden van dit jaar met zo’n 40% teruggelop­en. Tijdens de zomer was de klap nog zwaarder, maar Visit Mechelen maakte er het beste van. Ondanks alles blijven landgenote­n de stad ontdekken. Zoals de familie Decordier uit Gent.

Eric Decordier en Ann Schaubroec­k treffen we aan bij het Schepenhui­s. Ze zijn met hun gratis railpass vanuit Gent afgereisd om de Dijlestad een dagje te verkennen. “Het is de eerste keer dat we hier zijn, maar wat een prachtige stad met heel veel mooie gebouwen”, vertelt Eric. Het valt zijn echtgenote wel op hoe rustig het is. “Een beetje te rustig door alle terrasjes die nu jammer genoeg leeg zijn”, zegt Ann. Haar man maakt een vergelijki­ng met de thuisbasis. “De kern van Gent is ook heel mooi, maar hier voelt alles grootser en weidser aan. We zijn aangenaam verrast en onder de indruk”, zegt Eric.

Het paar is zeker van plan om nog eens terug te keren. “Door corona zijn er een aantal bezienswaa­rdigheden gesloten. De binnentuin van het paleis van Margareta van Oostenrijk bijvoorbee­ld”, vertelt Ann. We geven hen de raad om zeker de Sint-Romboutsto­ren te beklimmen als ze tijd over hebben. Die trok in de periode van januari-september dit jaar 42% minder bezoekers, en tijdens de zomermaand­en juli en augustus zelfs 61% minder.

Beperkt aantal buitenland­ers

In het stadsmuseu­m Hof Van Busleyden en De Garage noteerden ze in de periode juni-september 32,5% minder bezoekers. Opvallend minder bezoekers kregen ze ook over de vloer in het toerismehu­is in het Schepenhui­s: 42% minder gedurende de eerste negen maanden van 2020, 49% minder in juli en augustus. Terwijl ze hier andere jaren van de buitenland­se markt veel Britten, Duitsers en Spanjaarde­n verwelkome­n, bleef het de voorbije maanden bij een beperktere groep Nederlande­rs en Fransen.

SINT-ROMBOUTSTO­REN

“De grootste groep waren de voorbije maanden de Vlamingen en recenter veel Walen. De verklaring daarvoor is dat onze collega’s veel promotie hebben gemaakt in het Franstalig­e landsgedee­lte. 95% van onze bezoekers komt momenteel uit eigen land. Het is natuurlijk veel rustiger, maar het blijft altijd leuk werken”, vertelt Kristiaan Vandenbund­er, medewerker aan de balie in het toerismehu­is. Samen met collega’s sprong hij de voorbije maanden zelfs bij in het triagepunt voor corona, bij voedselbed­eling en nu ook bij contact tracing.

Nog 144 gratis hotelnacht­en

Ondertusse­n loopt ook nog altijd de actie waarbij de stad 1.000 gratis hotelnacht­en weggeeft. Met onder andere de campagne ‘Klinkt als Mechelen’ begon de zomer veelbelove­nd. “Normaal zouden de hotelnacht­en in juli allemaal zijn weggeweest, maar de evolutie van corona in onze provincie heeft daar eind juli een stokje voor gestoken”, zegt Björn Siffer (VldGroen-m+), schepen van Toerisme. Op dit moment zijn er nog 144 nachten beschikbaa­r: wie een nachtje in een Mechels hotel boekt, krijgt er eentje gratis.

In september merkte Visit Mechelen opnieuw een positieve evolutie in het aantal boekingen. Maar nu de tweede coronagolf in het land is, krijgt het toerisme opnieuw een dreun. “Onze bloeiende kunststad ziet haar groeipad tijdelijk onderbroke­n door corona. Toch hebben we ondanks alles het beste gehaald uit de zomer van 2020”, vertelt de schepen. Voor het najaar werkt Mechelen samen met culturele en toeristisc­he partners een coronavrie­ndelijk programma uit. “Het virus is onvoorspel­baar en we krijgen allemaal klappen, maar ik ben er zeker van dat we de veerkracht vinden om ons groeipad te hervatten wanneer er betere tijden aanbreken”, legt Siffer uit.

https://visit.mechelen.be

“95% van onze bezoekers komt momenteel uit eigen land.”

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Ann Schaubroec­k en haar echtgenoot Eric Decordier zakten vanuit Gent een dagje af naar Mechelen.
FOTO DIRK VERTOMMEN Ann Schaubroec­k en haar echtgenoot Eric Decordier zakten vanuit Gent een dagje af naar Mechelen.
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ??
FOTO DIRK VERTOMMEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium