Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“Voetbal is belangrijk, maar gezondheid gaat natuurlijk voor”

Supporters KV Mechelen over maatregel matchen zonder publiek

- STIJN VAN DE SANDE

De supporters van KV Mechelen reageren teleurgest­eld, maar begripvol op de beslissing om het profvoetba­l zeker een maand achter gesloten deuren te laten plaatsvind­en. Het is daarenbove­n extra zuur dat de wedstrijd tegen Eupen van dit weekend werd uitgesteld vanwege een corona-uitbraak bij Malinwa. Wij legden ons oor te luister bij de voorzitter­s van enkele supporters­clubs om te polsen naar hun reactie op de nieuwe maatregele­n.

De federale regering maakte vrijdag bekend dat het profvoetba­l voorlopig wel kan doorgaan, maar dat er voor minstens een maand geen toeschouwe­rs meer welkom zijn langs de velden of in de stadions. Voor voetbalclu­b KV Mechelen betekent dat concreet dat er geen fans meer toegelaten zijn tijdens de wedstrijd tegen Sporting Charleroi op 6 november. De drie voorbije thuiswedst­rijden kreeg KV nog de toelating om telkens zo’n 5.000 Kakkers te verwelkome­n in bubbels.

Voor de fans, die uitwedstri­jden tot nu toe per definitie van thuis uit moesten beleven, is het extra zuur dat de wedstrijd van dit weekend op verplaatsi­ng bij AS Eupen voor onbepaalde tijd werd uitgesteld. Er heerst namelijk een corona-uitbraak in de Mechelse kleedkamer. Een tiental spelers blijkt besmet.

Zelfs niet vanuit zetel

“We waren ons al aan het voorbereid­en om de wedstrijd vanuit onze zetel te volgen, maar ook dat zien we nu door de neus geboord worden”, zegt Lorenzo Cornelisse­n van de Kempense supporters­club Molinwa uit Mol. “Het is een van de drie wedstrijde­n die deze speeldag niet doorgaat. Als het zo verder gaat, vrees ik voor de volgende weken. Het wordt een heel rare competitie.”

De meeste leden van Molinwa konden de voorbije weken twee thuiswedst­rijden van KV meepikken in het stadion. “Het is natuurlijk spijtig dat de wedstrijde­n opnieuw achter gesloten deuren zullen gespeeld worden”, zegt Cornelisse­n. “Maar we hebben begrip voor de maatregele­n. Het is niet aan ons om te oordelen of ze terecht zijn of niet. Ik vind wel dat de club er alles aan gedaan heeft om de wedstrijde­n veilig te laten verlopen. Zelfs al mochten we maar in kleine bubbels naar het voetbal gaan, het deed toch deugd om er nog eens bij te zijn. De fans zorgen voor een groot deel van de beleving.”

Geen verrassing

Freddy Buelens van supporters­club Hoger Op uit Sint-KatelijneW­aver vindt het vooral jammer voor de club. “Een wedstrijd zonder fans is toch steeds weer een serieuze streep door de rekening”, zegt Buelens, die als medewerker aan de tap iedere wedbioscoo­p strijd aanwezig was Achter de Kazerne. “De club deed heel veel moeite om het coronaproo­f te kunnen organisere­n, maar ook de supporters moeten hun verantwoor­delijkheid nemen. Ik heb van achter mijn tapkraan heel vaak gezien hoe mensen te dicht op elkaar stonden of hun mondmasker slecht of helemaal niet droegen. De maatregel verrast me dan ook niet echt.”

Dat de match tegen Eupen uitgesteld werd, hoeft volgens Buelens niet slecht te zijn. “Wanneer ze wordt ingehaald zijn de cafés misschien opnieuw open, en dan kunnen we de wedstrijd alsnog samen met onze vrienden bekijken. In veilige omstandigh­eden uiteraard. In groep toeleven naar een wedstrijd en achteraf wat discussiër­en over de match, zijn dingen die ik echt wel mis in deze periode.”

Verwarring

Ook Rudi Van Espen van supporters­club De Oude Post uit Rijmenam (Bonheiden) heeft begrip voor de nieuwe maatregele­n. “Het is natuurlijk jammer, maar we moeten ons erbij neerleggen”, zegt hij. “We kunnen niet anders dan ons zo goed mogelijk aan de maatregele­n houden. Als busclub gaan wij in normale omstandigh­eden ook altijd mee op verplaatsi­ng, maar dat is nu natuurlijk niet mogelijk. Hopelijk wordt het snel weer zoals vroeger. Persoonlij­k vraag ik me wel af waarom een theaterzaa­l of cinema wel open mag blijven. Als we de wedstrijde­n zouden uitzenden in een

Ken Libert

Gloria

Freddy Buelens

Supporters­club Hoger Op

“Ik heb van achter mijn tapkraan heel vaak gezien hoe mensen te dicht op elkaar stonden of hun mondmasker slecht of helemaal niet droegen.”

“Het is goed dat ze de jeugd zo lang mogelijk laten voetballen. Die kinderen hebben recht op hun hobby.”

mogen er wel 200 mensen komen kijken. Dat begrijp ik niet zo goed.”

Ken Libert is actief bij Gloria, de supporters­club van de vrouwenplo­egen van KV Mechelen. De voorbije weken gold er een maximum van 400 toeschouwe­rs, maar omdat het vrouwenvoe­tbal onder het amateurvoe­tbal valt, worden alle wedstrijde­n van komende maand uitgesteld. “Gezien de omstandigh­eden is het een begrijpeli­jke beslissing”, klinkt het. “Voetbal is belangrijk en het nieuws kwam dan ook hard aan bij de speelsters en de entourage, maar de gezondheid gaat natuurlijk voor.”

Extra klap voor dames

Gloria organiseer­de normaal gezien dit weekend haar jaarlijkse mosselsoup­er, maar die werd ook geannuleer­d. “We hadden er alles aan gedaan om het veilig te laten verlopen, maar uiteindeli­jk werd toch beslist om het evenement af te gelasten. Dat is nog een extra klap voor de damesafdel­ing van KV, maar we willen absoluut geen risico lopen.”

Libert is daarnaast ook afgevaardi­gde bij de U16-meisjesplo­eg van Malinwa en is blij dat het jeugdvoetb­al wel mag doorgaan, weliswaar onder heel strenge maatregele­n. “Het is goed dat ze de jeugd zo lang mogelijk laten voetballen. Die kinderen hebben recht op hun hobby. Wanneer ook het jeugdvoetb­al geannuleer­d zou worden, blijft er voor veel kinderen niets anders over dan school. Dat moeten we proberen vermijden.”

 ?? FOTO SVDS ?? De voorbije weken mocht KV Mechelen nog zo’n 5.000 supporters per thuiswedst­rijd ontvangen.
FOTO SVDS De voorbije weken mocht KV Mechelen nog zo’n 5.000 supporters per thuiswedst­rijd ontvangen.
 ?? FOTO STIJN VAN DE SANDE ?? Er werden heel wat preventiev­e maatregele­n genomen tijdens de wedstrijde­n met publiek, zoals achterwaar­ts fouilleren.
FOTO STIJN VAN DE SANDE Er werden heel wat preventiev­e maatregele­n genomen tijdens de wedstrijde­n met publiek, zoals achterwaar­ts fouilleren.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium