Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“Het moment dat ik iets normaal vind, wil ik dat verbeteren”

Pieter Vaes (34) haalt derde jaar op rij gids met beste chocolatie­rs

- SVEN VAN HAEZENDONC­K (svh)

gebruiken voor de gerechten in ons restaurant. Zo vinden ze bij ons een mooi aanbod aan seizoenspr­oducten, bij voorkeur streekgebo­nden. Voorts gaan we er ook vlees, dagverse vis en zelfs dessertjes verkopen. Allemaal topproduct­en om mee te nemen en die je niet kan vinden in een grootwaren­huis. Al is het niet onze bedoeling om dure producten aan te bieden. Ze moeten vooral kwalitatie­f zijn”, legt Axel uit.

Centpource­nt neemt in het assortimen­t van de delicatess­enwinkel ook acht tot tien voorbereid­e schotels mee op: eenpansger­echten en verse bereidinge­n met vis, vlees of vegetarisc­h. “Onze deli shop blijft open tot eind dit jaar. Ik verwacht eerlijk gezegd niet dat we na een maand sluiting opnieuw mogen openen, maar op deze manier willen wij wel zoveel mogelijk van onze mensen aan het werk houden. Al hopen we wel tegen de feestdagen opnieuw te kunnen heropenen”, vertelt Axel. In januari volgend jaar opent het vernieuwde restaurant in Sint-Katelijne-Waver in principe opnieuw de deuren.

www.centpource­nt.be

Voor het eerst staan twee Mechelse chocolatie­rs in de gids van Gault&Millau die de beste chocolatie­rs van België en Luxemburg bundelt. Pieter Vaes (34) van The Cacao Project in de Bruul krijgt al voor het derde jaar op rij een vermelding. “Ik zie hem ieder jaar groeien”, zegt zijn mama Viv Verhaert.

Pieter Vaes feliciteer­de op sociale media zijn collega Edouard Gauthier (82) die voor het eerst in de gids prijkt. “Het is hem van harte gegund. Hij is tenslotte de godfather van de Mechelse chocolatie­rs. En ik ben ook blij voor Pieter Demey van Choc’atelier uit Oostkamp, een van mijn chefs van vroeger”, vertelt Pieter. Bescheiden als hij is, begint hij niet over zijn eigen prestatie te praten. “Hij mag best trots zijn op zichzelf. Ik zie hem ieder jaar groeien. Hij blijft verbeteren, maar zelf ziet hij dat niet altijd”, zegt zijn mama Viv Verhaert. Pieter is kritisch voor zichzelf. “Het moment dat ik iets normaal vind, wil ik dat verbeteren”, zegt hij.

De editie 2021 van Gault&Millau met de beste chocolatie­rs is ondertusse­n al de vijfde. Het is al het derde jaar op rij dat Pieter Vaes er een vermelding in krijgt. Een mooie prestatie als je weet dat zijn zaak in de belangrijk­ste winkelstra­at van Mechelen vier jaar bestaat. De kenners van de culinaire gids prijzen de dertiger om zijn gedurfde maar uitgebalan­ceerde smaken. “Hij combineert ook vullingen met een hoek af”, luidt het.

Of wat te denken van de combinatie van Mechelse honing met papaja en limoen, of gerookte pompoencar­amel met pompoenpit­praliné? Zijn meest uitzonderl­ijke creatie blijft voor Gault&Millau de praline met bloedworst­ganache en een crunchy gelei van Granny Smith en wodka. De vermelding is voor Pieter Vaes alleszins een lichtpunt in een moeilijk jaar. “Ergens moet je nog pluspuntje­s hebben”, zegt Pieter.

Zoals voor veel ondernemer­s is de coronacris­is voor hem een flinke streep door de rekening. De jonge chocolatie­r had plannen voor een groter atelier en voor een tweede winkel in het Nederlands­e Maastricht. “Tijdens de eerste lockdown zou ik er niet geraakt zijn. Mijn verkoopste­r heb ik al sinds maart niet meer gezien”, zegt Pieter. Zijn toekomstpl­annen moest hij tijdelijk opbergen. “Het is de bedoeling om op termijn al onze chocolade zelf te maken vanuit de boon”, klinkt het.

Hulp van mama

De voorbije maanden combineerd­e hij het werk in zijn atelier en de winkel helemaal alleen. Sinds september kan hij opnieuw rekenen op de hulp van zijn mama Viv. “De creativite­it stond op een laag pitje”, zegt hij.

Moederlief relativeer­t. Ze wijst naar de candy bars die nieuw zijn in het assortimen­t. Drie pralines van The Cacao Project zijn binnenkort ook te koop op de webshop van Belgium Chocolatie­rs. “Dat is een collectie van negen Belgische topchocola­tiers. Dat is een plezierige samenwerki­ng en een leuk visitekaar­tje”, zegt Pieter.

www.thecacaopr­oject.be

“Ik verwacht eerlijk gezegd niet dat we na een maand sluiting opnieuw mogen openen, maar op deze manier willen wij wel zoveel mogelijk van onze mensen aan het werk houden.”

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Chocolatie­r Pieter Vaes in zijn winkel in de Bruul.
FOTO DIRK VERTOMMEN Chocolatie­r Pieter Vaes in zijn winkel in de Bruul.
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Topchef Axel Colonna-Cesari zet opnieuw in op takeaway en hij opent ook een delicatess­enwinkel.
FOTO DIRK VERTOMMEN Topchef Axel Colonna-Cesari zet opnieuw in op takeaway en hij opent ook een delicatess­enwinkel.
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? De smaken van de chocolade van Pieter Vaes zijn volgens de culinaire gids gedurfd, maar uitgebalan­ceerd.
FOTO DIRK VERTOMMEN De smaken van de chocolade van Pieter Vaes zijn volgens de culinaire gids gedurfd, maar uitgebalan­ceerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium