Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“Als ze voor fietsers al niet remmen, waarom dan wel voor dieren?”

Landstraat reageert gemengd op verkeersbo­rden die waarschuwe­n voor eekhoorns

-

De gemeente Nijlen waarschuwt chauffeurs sinds kort voor oversteken­de eekhoorns. In De Wip in Nijlen en ter hoogte van het Soldatenbo­s in deelgemeen­te Kessel staan er intussen verkeersbo­rden. Later komen er nog ‘eekhoornbr­uggen’, touwen die over de weg worden gespannen om de dieren veilig over te helpen. Sommigen vinden de maatregele­n een goede zet, anderen vragen zich af of ze eigenlijk wel nut zullen hebben. Een aantal mensen ziet ook meer heil in de bruggen dan in de borden.

In de Landstraat raken we aan de praat met Peter Aertgeerts. Hij woont er bijna zeven jaar en zag bij het Soldatenbo­s al geregeld een aangereden eekhoorn liggen. “Vermoedeli­jk steken de beestjes er rond deze tijd over omdat ze ergens eten krijgen of gaan zoeken in de tuinen tegenover het bos. Ook in onze tuin zie je ze soms wel rondlopen”, vertelt hij. “Een waarschuwi­ngsbordje voor chauffeurs vind ik al een goede stap. Mocht de gemeente nu nog twee houten palen in de grond kloppen met daartussen een koord, dan waren die beestje helemaal gesteld. Dat is de grote kost niet.”

Remmen voor fietsers

Vooral ’s avonds en ’s nachts wordt er volgens Peter te hard gereden in de straat. Een oversteken­de eekhoorn blijft dan makkelijk onopgemerk­t. “Soms hou ik mijn hart vast voor chauffeurs die uit de richting van Lier komen”, vertelt hij. “In principe moeten ze hier voorrang verlenen aan alle straatjes aan hun rechterkan­t, maar dat gebeurt niet. Als je er toch eens je voorrang zou nemen, loop je het risico op een stevige knal.”

Een buurman beaamt dat de Landstraat vaak dient als sluiproute richting Lier. “Hier fietsen ook veel schoolkind­eren voorbij”, vertelt de man. “Of de waarschuwi­ngsbordjes voor oversteken­de eekhoorns zinvol gaan zijn? Ik betwijfel het. Er vlak boven hangt een bord om te waarschuwe­n voor oversteken­de fietsers. Als

Ludo Nicasi

Wandelaar daar zelfs al geen rekening mee wordt gehouden, dan zou het straf zijn dat chauffeurs nu plots wel gaan afremmen voor eekhoorns. Zo'n eekhoornbr­ug kan dan weer wel een verschil maken, in elk geval toch voor de dieren.”

Wispelturi­ge beestjes

Ludo Nicasi en Sandra Macdonald waren vrijdag met hun hondje Mozy op wandel in de omgeving van het Soldatenbo­s. “Eekhoorns zitten er hier zeker”, zegt Ludo. “Ik heb al eens geprobeerd om er eentje te fotografer­en, maar het beestje was te snel. Aangereden eekhoorns hebben we hier nog niet zien liggen. Dat zo’n verkeersbo­rd zoiets zou voorkomen, lijkt me sterk. Zulke beestjes zijn zo snel en wispelturi­g dat je als chauffeur waarschijn­lijk toch pas te laat kunt reageren. Een oversteekp­laats kan op zich geen kwaad, maar hoe weten die beestjes eigenlijk dat ze er is?”

Buurtbewon­er Marc Langbeen was vrijdagoch­tend zijn hond James aan het uitlaten op de hondenweid­e in het Soldatenbo­s. Ook hij zag nog nooit een dode eekhoorn liggen in de Landstraat. “Voor mijn part hangen ze er een koord voor die beestjes, zolang ik er maar niet tegenaan loop”, zegt hij wat lacherig. “Ik vrees eigenlijk dat zo'n maatregel niet veel gaat uithalen. Als die eekhoorns willen oversteken, gaan ze dan echt over die koord? Bekijk over drie jaar misschien nog eens hoeveel dieren er minder overreden zijn. Dan zal je het kunnen zeggen.”

Buurtbewon­er Peter Aertgeerts is wel te vinden voor de nieuwe verkeersbo­rden. “Nu nog een eekhoornbr­ug. Dan is het helemaal in orde”, zegt hij.

“Dat een verkeersbo­rd een aanrijding met een eekhoorn kan voorkomen, lijkt me sterk. Die beestjes zijn erg snel en wispelturi­g.”

 ?? FOTO'S KRISTOF VAN ROMPAEY ??
FOTO'S KRISTOF VAN ROMPAEY
 ??  ?? Ludo Breugelman­s wandelt dagelijks ettelijke kilometers. Geregeld passeert hij voorbij het Soldatenbo­s, maar eekhoorns ziet hij er niet vaak.
Ludo Breugelman­s wandelt dagelijks ettelijke kilometers. Geregeld passeert hij voorbij het Soldatenbo­s, maar eekhoorns ziet hij er niet vaak.
 ??  ?? De nieuwe verkeersbo­rden zorgen er hopelijk voor dat chauffeurs iets beter opletten.
De nieuwe verkeersbo­rden zorgen er hopelijk voor dat chauffeurs iets beter opletten.
 ??  ?? Een diertje dat de overkant van de straat niet wist te bereiken.
Een diertje dat de overkant van de straat niet wist te bereiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium