Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

We drinken thuis meer sterke drank, wijn en champagne

Drankencen­trales zien grote klanten wegvallen maar verkopen dubbel zoveel aan particulie­ren

- DIETER VERSCHOORE­N

Nu we niet meer op café mogen, drinken we meer in de zetel. Drankencen­trales krijgen meer klanten over de vloer en zien een forse stijging in de verkoop van sterke drank en champagne. Maar dat maakt het verlies van de grote horecaklan­ten vaak niet goed. Dat ondervindt ook Charlotte Van Eetvelde, die een drankencen­trale runt in Beveren.

Op café gaan met vrienden om iets te drinken, dat kan even niet meer. Maar we willen blijkbaar wel nog een glaasje drinken, al moet dat thuis. De drankencen­trales zien daardoor een forse stijging in de verkoop aan particulie­ren en houden aan de eerste lockdown een pak nieuwe klanten over. Ook zo bij Drankgigan­t in Beveren, de winkel van groothande­laar Dranken Van Eetvelde uit Lokeren.

Bijna een verdubbeli­ng

“Tijdens de eerste lockdown zagen we een forse stijging in de verkoop van sterke drank, wijn en champagne”, legt zaakvoerde­r Charlotte Van Eetvelde uit. “Het ging bijna om een verdubbeli­ng. De mensen lijken thuis te compensere­n

Charlotee Van Eetvelde

Dranken Van Eetvelde dat ze niet meer op café of restaurant kunnen gaan en aperitieve­n vaker thuis met een cocktail, een glaasje wijn of bubbels. Er zijn tijdens de eerste lockdown veel nieuwe klanten bijgekomen die nu ook terugkeren tijdens de tweede golf.”

“We mochten al niet leveren voor de Lokerse Feesten en nu zijn ook de cafés en restaurant­s gesloten.”

Ook verschille­nde voetbalclu­bs

Maar het is niet allemaal peis en vree. Want drie vierde van de omzet van Van Eetvelde komt van de leveringen aan horecazake­n en grote evenemente­n. “Grote klanten als de Lokerse Feesten, de Beverse Feesten en verschille­nde voetbalclu­bs vallen nu weg”, gaat Van Eetvelde verder. “Uiteraard vallen ook leveringen aan de horecazake­n weg, wat onze hoofdactiv­iteit is. Maar we zijn een volwassen bedrijf dat het verlies aan omzet kan overbrugge­n. Het is heel belangrijk dat de horeca snel terug open kan, en dan vooral voor de mensen in die sector want zij hebben het al langer moeilijk.”

Dranken Pelgrims uit Temse, dat drankencen­trale Prik & Tik onder zich heeft, doet een extra inspanning om de geplaagde horeca-uitbaters te helpen. “Ondanks ons eigen omzetverli­es kunnen we onze klanten, hardwerken­de ondernemer­s, niet zomaar in de steek laten”, vertellen de zaakvoerde­rs Philip en Timothy. “En iedereen kan helpen om zijn favoriete horecazaak te ondersteun­en. Tot eind november zullen we vijf procent van de omzet uit de winkels Prik & Tik Aarschot en Temse terug laten vloeien naar onze horecaklan­ten.”

 ?? FOTO DVK ?? Zaakvoerde­r Charlotte zag een forse stijging in de verkoop tijdens de eerste lockdown.
FOTO DVK Zaakvoerde­r Charlotte zag een forse stijging in de verkoop tijdens de eerste lockdown.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium