Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Amsterdam krijgt museum over elektronis­che muziek

‘Our House’ brengt bezoekers terug naar iconische dancefesti­vals

-

Het is waarschijn­lijk nog een lange tijd wachten voor we terug op een volle dansvloer of op een drukke festivalwe­ide staan. Maar muziek samen beleven kan ook op andere, zij het iets rustigere, manieren. In Amsterdam opent volgend jaar Our House: een museum over elektronis­che muziek.

In 1987 gaf de Amerikaans­e artiest Chuck Roberts een iconische speech over een nieuw muziekgenr­e dat aan het oprukken was in Amerika: housemuzie­k. Hij noemde zijn manifest ‘My House’. Dat manifest werd de inspiratie voor een gloednieuw museum in Amsterdam: Our House. Housemuzie­k ontstond dan wel ergens in de jaren tachtig in Detroit en Chicago, onze noorderbur­en houden ook van een streep elektronis­che muziek. Amsterdam wijdt daarom vanaf volgend jaar een volledig museum aan house en bij uitbreidin­g alles wat met elektronis­che muziek te maken heeft.

Het museum wil het verhaal vertellen van de evolutie van elektronis­che muziek en de cultuur die daarbij hoort. “Het museum gaat over het ontstaan van housemuzie­k in de jaren tachtig, de manier waarop het over de wereld is gaan reizen en het moment waar we nu zijn. Dance is een van de dominante muziekcult­uren in de hedendaags­e wereld, met vele vertakking­en, genres en subculture­n”, zegt initiatief­nemer Jeroen Jansen aan de Nederlands­e krant Het Parool.

De verhalen over elektronis­che muziek worden niet statisch uit de doeken gedaan, maar Jansen belooft een combinatie van interactie­ve projecties, special effects, veel muziek en projecties van we

 ?? FOTO
RR ?? De wegen worden opnieuw aangelegd. Worden laadpalen zo overbodig?
FOTO RR De wegen worden opnieuw aangelegd. Worden laadpalen zo overbodig?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium