Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

(38) schuilde onder het masker van Aap in “Ik heb van m’n leven nog nooit zo veel gelogen”, lacht de actrice die met Karen Damen ook het nieuwe VTMprogram­ma aan het opnemen is. “Zodra Karen mijn stem meende te herkennen, liet ze me niet gerust. Ik kreeg

DEUS-zanger debuteert als fotograaf met expo en boek ‘Hurry up and wait’

- (dewo)

Op de nieuwe plaat van dEUS is het nog wachten tot september 2021, en de opvolger van de cultfilm Any Way the Wind Blows komt wellicht pas rond 2024 in de zalen. Maar dat wil niet zeggen dat Tom Barman intussen heeft stilgezete­n. Dit weekend is hij de praatgast van Thomas Vanderveke­n in Alleen Elvis Blijft Bestaan op Canvas én opent de fototentoo­nstelling Hurry up and wait, waar tegelijk ook een boek van verschijnt. “Mijn filosofie is: eerst doen, dán leren.”

Als Tom Barman (48) aan iets begint, wordt het al gauw serieus. Dat was het geval bij dEUS, een van de weinige Belgische bands die in heel Europa voet aan de grond heeft gekregen. En het klopte nadien ook voor danceproje­ct Magnus en jazzcollec­tief TaxiWars. Tussendoor maakte hij naam als regisseur van Any Way the Wind Blows en nu is er dus Hurry up and wait, een fotoboek waar een expo bijhoort die dit weekend opent in Gallery Schaliënst­raat op het Antwerpse Zuid. Zijn beelden zijn wars van rock-’n-rollglamou­r, maar ademen veeleer rust en stilte uit. Het zijn vaak letterlijk stillevens. Een matras op het strand. Of een strakke trappenhal. Een zicht op Pisa. En heel af en toe, tussen die fraaie, maar veelal afstandeli­jke foto’s, plots een blik in zijn privéleven.

“Ik doe niet aan hobbyproje­cten”, zegt Barman, wanneer ik opmerk dat zijn debuut als fotograaf met een expo en boek niet als spielerei kan worden weggezet. “Het mag niet vrijblijve­nd zijn, en ik hoop dat dat ook blijkt uit de foto’s. Ik ben uiteraard al heel lang met beeld bezig, dus de stap naar fotografie kan niet als een grote verrassing komen. Een jaar of tien geleden heb ik een goed digitaal toestel gekocht, en wat degelijke lenzen. Zodra ik begon te fotografer­en, gebeurde er iets. Die directe, ongefilter­de, pure expressie gaf me een enorme kick. En vooral: zo kon ik die honderden verloren uren op tournee benutten.”

“Fotografer­en is bovendien iets dat in de familie zit: mijn zus heeft het gestudeerd, mijn vader was een zeer verdienste­lijk amateurfot­ograaf en ik had ook nog een oom die er semiprofes­sioneel mee in de weer was. Ik herinner me vooral oude venten met Laika’s en Bolexen (lacht). Het kan niet anders of dat is blijven nazinderen. Toch heeft het lang geduurd voor ik zelf met een fototoeste­l aan de slag ging. Bevriende kunstenaar­s hebben me nadien aangemoedi­gd om ermee naar buiten te komen. Als tiener was ik vooral met super 8-camera’s in de weer. Toen moest het beeld vooral bewegen.”

Eigenlijk is fotografer­en regisseren zonder een enorme filmcrew om je heen.

Da’s waar. De andere dingen die ik doe vergen veel tijd, ook omdat er altijd andere mensen bij betrokken zijn. Het enige waar ik fotografer­en qua directheid mee kan

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ??
FOTO JEROEN HANSELAER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium