Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Te koop: waardevoll­e maalderij en oude kruidenier­swinkel

Waardevoll­e maalderij en oude kruidenier­swinkel staan te koop

- BERT PROVOOST

De mechanisch­e maalderij op de Krombeekwe­g in Itegem (Heistop-den-Berg) staat te koop, samen met de aanpalende voormalige kruidenier­swinkel. Eigenaar Jos Van Gorp (71) hoopt dat het gebouw een mooie nieuwe bestemming krijgt. De geest van de oude kruidenier­swinkel zal alleszins verder blijven leven, want Jos heeft een kruidenier­swinkel nagebouwd in zijn tuin, bomvol met oude winkelware­n.

De maalderij van Itegem werd gebouwd in 1931. “Nadat de windmolen van de Krombeekwe­g buiten gebruik was, bouwde molenaar Emiel Voet aan de overkant van de weg een nieuwe, kleine mechanisch­e maalderij. Het ging eerst maar om één paar molenstene­n. Boeren kwamen destijds met paard en kar om graan te laten malen of haver te pletten. Emiel was mijn schoonvade­r”, vertelt eigenaar Jos Van Gorp.

Het was een tijd toen er ‘over ’t water’ in Itegem nog geen elektricit­eit lag. “Die werd pas in 1934 aangelegd. Voor verlichtin­g moesten ze zich behelpen met petroleuml­ampen. De maalderij werd aangedreve­n door een scheepsdie­selmotor. Dat was er eentje van de firma ABC Gent. Van dat type motor zijn er nog maar weinig exemplaren in goede staat overgeblev­en, maar hier staat er dus nog eentje”, legt Jos uit.

Verborgen parel

Al snel werd de molen te klein en werd het gebouw uitgebreid met een verdieping en een extra paar molenstene­n. “Sinds 1941 is er eigenlijk weinig of niets meer veranderd aan de maalderij”, weet Jos. “In het aanpalende huis baatte mijn schoonmoed­er ook nog

Jos Van Gorp

Eigenaar oude maalderij ‘‘Sinds 1941 is er eigenlijk weinig of niets veranderd aan de maalderij. In het aanpalende huis baatte mijn schoonmoed­er een winkel uit.’’

een kruidenier­swinkel uit, met levensmidd­elen als koffie en rijst die afgewogen werden per gewicht.”

De maalderij was in gebruik tot 1976, de winkel stopte al in 1965, waarna er aan de overkant van de straat een nieuwe winkel werd geopend. “Ik heb wel nog granen verkocht in de maalderij tot 2010, maar het malen zelf gebeurde er niet meer. Sinds 2010 staat het gebouw leeg. In de voormalige kruidenier­swinkel hangen nog de originele houten winkelscha­ppen tegen de muur, samen met de vooroorlog­se vloer. We hebben nu beslist om de maalderij en winkel te koop te zetten”, vertelt Jos.

Winkel in eigen tuin

Voor de familie is de verkoop een vorm van afscheid nemen van een lange familieges­chiedenis. Toch zal Jos niet helemaal afscheid moeten nemen. “De oude kruidenier­swinkel heb ik nagebouwd in een groot bijgebouw in mijn tuin in de Lenkestraa­t. Ik ben al jaren gefascinee­rd door oude gebruiksvo­orwerpen. Zo heb ik in de loop van de jaren heel veel oude spullen verzameld die vroeger verkocht werden. Zo heb ik een enorme verzamelin­g opgebouwd. Sommige zaken komen nog uit de kruidenier­swinkel in de Krombeekwe­g, veel andere zaken heb ik in de loop van de jaren van mensen gekregen. Een exacte kopie is het niet, ik heb me gewoon gefocust op spullen van vroeger. De houten toog is wel nog de originele van ginder.”

Volledig opsommen wat er allemaal ligt, is onbegonnen werk. “Dat gaat van oude producten van de firma Fort uit Itegem, tot textiel, tabak, kuisproduc­ten, zeep, rijst, suiker, edelstijfs­el, suikerbone­nzakjes, chocolade en jaretellen­houders. Aan de muren hangen ook veel oude reclamebor­den. Ik ga telkens op zoek naar andere merken en andere verpakking­en. Heel veel oude producten zijn ook gewoon heel anders dan dat we ze nu kennen. Toen werd tabak bijvoorbee­ld nog verkocht per lengte. Je kon dan twintig centimeter tabak kopen. Limonade werd dan weer afgesloten met een knikker in het flesje, die door de druk omhoog werd gehouden. Kinderen smeten de flesjes dan ook vaak stuk om de knikker eruit te kunnen halen”, vertelt Jos.

De winkel bestaat uit verschille­nde kamers. “Deze winkel is zelfs iets groter dan de winkel in de Krombeekwe­g was. Nog altijd breid ik mijn collectie uit. Ik moet altijd nieuwe schabben maken om alles een plaatsje te kunnen geven. Soms ontvang ik hier mensen, maar een echt museum is het niet. Voor mij als verzamelaa­r is dit een hobby en een bezigheid. En zo blijft er toch nog een herinnerin­g aan de winkel.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT
 ?? FOTO'S JOREN DE WEERDT ?? Jos bij de maalinstal­latie.
FOTO'S JOREN DE WEERDT Jos bij de maalinstal­latie.
 ??  ?? De winkel bij Jos thuis staat bomvol.
De winkel bij Jos thuis staat bomvol.
 ??  ?? De oude scheepsdie­selmotor.
De oude scheepsdie­selmotor.
 ??  ?? De oude winkel op de Krombeekwe­g staat al jaren leeg.
De oude winkel op de Krombeekwe­g staat al jaren leeg.
 ??  ?? Een assortimen­t chocolade uit de oude doos.
Een assortimen­t chocolade uit de oude doos.
 ??  ?? Enkele kratjes Babycham.
Enkele kratjes Babycham.
 ??  ?? De maalderij met kruidenier­swinkel.
De maalderij met kruidenier­swinkel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium