Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

...in de woonzorgce­ntra

-

Ook de cijfers in de woonzorgce­ntra schieten de hoogte in: in 24 uur testten net geen duizend bewoners positief. “Het aantal besmetting­en is in twee weken verdubbeld. In maart zijn de uitbraken in de woonzorgce­ntra ook twee weken na de ziekenhuiz­en gekomen”, zegt Margot Cloet van zorgkoepel Zorgnet-Icuro. Het zwaar getroffen Hof van Egmont in Mechelen – 46 bewoners en 23 medewerker­s besmet – moet de cafetaria zelfs inrichten als een Covid-afdeling.

Het Hof van Egmont stelde vorige week plots elf besmetting­en vast. Na een reeks nieuwe testen bleken 46 bewoners en 23 medewerker­s besmet. Daarom werd beslist om een derde Covid-afdeling in het woonzorgce­ntrum in te richten... in het restaurant. De tafels en stoelen in de cafetaria werden dit weekend aan de kant geschoven om plaats te maken voor bedden. De bewoners hebben wel enige privacy dankzij tussenwand­en.

“Het is allesbehal­ve een perfecte oplossing, maar het is de enige haalbare manier waarop we de besmette bewoners snel en goed kunnen scheiden van de gezonde”, zegt Gabriella De Francesco, voorzitter van Zorgbedrij­f Rivierenla­nd. “Door voor het restaurant te kiezen en niet voor een reeks kamers, vermijden we dat we al die kamers moeten leeghalen en de bewoners continu moeten verhuizen, ook al zijn ze niet besmet.” De nieuwe Covid-afdeling wordt deze week in gebruik genomen.

De meeste besmette mensen in het Hof van Egmont vertonen geen symptomen. Tien bewoners zijn wel ziek, een drietal heeft ernstige symptomen. “We blijven regelmatig tests uitvoeren”, zegt ondervoorz­itter Jeroen Baeten. “Omdat veel bewoners asymptomat­isch

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium