Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Experts willen dat ook Vlaanderen verstrengt

-

Vlaanderen zal voorlopig geen bijkomende coronamaat­regelen nemen, in tegenstell­ing tot Wallonië en Brussel. Hoewel de herfstvaka­ntie ook bij ons nu met twee dagen verlengd is, zijn de regels in Wallonië en Brussel vanaf vandaag nog veel strikter.

Zo geldt in beide regio’s een avondklok van 22u tot 6u. In Brussel moeten de winkels om 20u dicht, is het dragen van een mondmasker overal verplicht en zijn sport en cultuur opgeschort.

Dat doet de vraag rijzen of ook Vlaanderen die strikte maatregele­n niet moet invoeren. Maar

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) houdt de boot voorlopig af. “We hebben afgelopen vrijdag op het Overlegcom­ité afgesproke­n dat we met een federale sokkel van maatregele­n zouden werken, waarbij zwaargetro­ffen regio’s op eigen houtje kunnen verstrenge­n”, is te horen op zijn kabinet. “Dat Wallonië en Brussel dat doen, is logisch en zelfs aan te moedigen. Maar waarom zouden we in Vlaanderen één weekend na strengere regels al opnieuw verstrenge­n?”

Een beslissing die viroloog Marc Van Ranst maar moeilijk kan begrijpen. “Ook hier staat het huis in brand. Jambon lijkt te denken dat de wereld niet groter is dan België. Wallonië staat inderdaad op nummer één qua coronacijf­ers. Vlaanderen staat in Europa op nummer drie: dat is óók barslecht. Maar toch neemt Jambon uitsluiten­d Wallonië als ijkpunt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium