Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Nachtklok of niet: Operatie Nachtwacht gaat door

Coronamaat­regelen leggen veiligheid­sactie tegen drugsgewel­d niet stil

-

Operatie Nachtwacht, het antwoord van de Antwerpse lokale politie op de opstoot van drugsgerel­ateerd geweld in onder meer Deurne en Borgerhout tijdens de zomer, gaat ondanks de geldende coronamaat­regelen onverminde­rd verder. “We hebben altijd gezegd dat we voor honderd dagen gingen, én dat dat nog maar het begin was”, klinkt het.

Nu er een nachtklok is ingesteld en de horeca gesloten blijft, zou je kunnen vermoeden dat Operatie Nachtwacht, door burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) omschreven als “de grootste veiligheid­soperatie in twintig jaar”, weleens stilletjes zou kunnen uitdoven. Na een nieuwe reeks beschietin­gen en granaataan­slagen in augustus, veelal in Deurne en Borgerhout, was de operatie bedoeld om de rust en de veiligheid in de Antwerpse straten te doen weerkeren.

Maar van uitdoven is geen sprake, maakt de Antwerpse lokale politie zich sterk. “De actie loopt nog gewoon verder”, zegt woordvoerd­er Wouter Bruyns. “Het is eigen aan de politie om flexibel om te springen met actuele infor

Ook de Bearcat werd voor Operatie Nachtwacht van stal gehaald. matie, en dat is voor Operatie Nachtwacht ook zo. Van bij het begin spraken we over honderd dagen, en dat dat nog maar het begin was.”

Betrapt

De politie merkt naar eigen zeggen dat de aanpak zinvol is. “De voorbije weken hebben we heel wat harde en zachte informatie vergaard die ons politionee­l verder helpt. Ook in de haven zijn al veel mensen betrapt van wie vermoed

werd dat ze plannen hadden om containers op te zoeken. Zelfs dit weekend nog konden we zo een duo arresteren”, gaat Bruyns verder.

De politie erkent wel dat de combinatie van Operatie Nachtwacht met werken in tijden van corona veel vraagt van het personeel. “We zijn onze mensen dan ook heel erkentelij­k voor de zware inspanning­en die ze leveren”, aldus Bruyns.

De Belgisch-Poolse YouTuber Kastiop (22), Kacper Przybylski in het echte leven, is sinds vrijdag spoorloos. Zijn moeder en vrienden hopen dat zijn honderddui­zenden fans mee helpen zoeken.

“We hebben echt geen idee waar

Kacper is. Zijn vrienden en de politie hebben al gezocht, tot in Polen toe”, zegt huisgenoot Vincent Frère. Die sloeg vrijdag alarm. “Kacper kende door de coronapand­emie moeilijke dagen. Hij miste het sociaal contact enorm. We hopen dat hij opduikt, dat hij er alleen nood aan had om er even tussenuit te zijn.”

Przybylski groeide de laatste jaren met zijn energieke commentaar uit tot een van de bekendste Vlamingen op YouTube.

Zijn kanaal telt 290.000 abonnees.

Stunt

Even werd gedacht dat de verdwijnin­g van Kastiop een stunt was. Onderdeel van een Child Focuscampa­gne over de gevaren van gamen waar hij aan meewerkte en die op 29 oktober zou worden gelanceerd. “We willen ook zijn fans vragen om dit serieus te nemen en mee te helpen zoeken.” Hoewel Kacper al 22 is, verspreidd­e ook Child Focus een affiche.

Wie weet waar Kacper is, wordt gevraagd contact op te nemen met de politie via het gratis nummer 0800-30300 of via Child Focus op 116.000.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium