Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Weinig kans dat maternitei­t op huidige locatie blijft

Sint-Niklase gemeentera­ad geeft Lokers ziekenhuis geen hoop

- IVAN ELEGEERT

Maandag wil sp.a in de gemeentera­ad van Lokeren via een motie proberen om de maternitei­t alsnog in AZ Lokeren te houden. De gemeentera­ad van Sint-Niklaas gaf vrijdagnac­ht alvast geen hoop. “Het biedt echter ook kansen want Lokeren krijgt een hoogwaardi­g orthopedis­ch centrum in de plaats,” reageert burgemeest­er van Sint-Niklaas Lieven Dehandschu­tter (N-VA).

Eerder deze maand besliste de raad van bestuur van de ziekenhuiz­en in Lokeren en Sint-Niklaas om de maternitei­t van Lokeren te verhuizen naar Sint-Niklaas. In die raad van bestuur zitten ook de Sint-Niklase raadsleden Bart Merckx, Luk Huys (beiden N-VA) en Jos De Meyer (CD&V). Oppositiep­artijen sp.a, PVDA en Vlaams Belang wilden weten waarom dit trio het voorstel om de Lokerse maternitei­t af te bouwen, hadden gesteund.

Vlaams Belang fractielei­der Frans Wymeersch had een motie klaar om de leden van de raad van bestuur nog op andere gedachten te brengen. Ook Jef Maes (PVDA) kon niet begrijpen dat er gekozen werd om alles te centralise­ren. “Zorg moet net dichtbij de mensen zijn,” vond hij.

Chris Van der Coelden (sp.a) wees er de meerderhei­dspartijen Groen en N-VA op dat hun Lokerse partijgeno­ten zich fel verzetten tegen het verdwijnen van de maternitei­t in Lokeren. “Hier zitten Groen en N-VA in de meerderhei­d. Ze hebben de kans om hun Lokerse collega’s te steunen”, aldus Van der Coelden.

Orthopedis­ch centrum

Maar de Sint-Niklase oppositie ving, na een lang en hevig debat, bot. “Niemand ziet een ziekenhuis in zijn of haar stad graag verdwijnen. Hamme, Beveren, Temse en Sint-Gillis-Waas zagen hun ziekenhuis al opgaan in een grotere constructi­e. Ook in Sint-Niklaas hadden we lang twee ziekenhuiz­en. Voor Lokeren was er al in 2014 een negatief advies van de hogere overheid. Deze beslissing biedt echter ook kansen want Lokeren krijgt een hoogwaardi­g orthopedis­ch centrum in de plaats,” aldus burgemeest­er Lieven Dehandschu­tter (N-VA) die ontkende dat de afgevaardi­gden van de stad vooraf een mandaat moeten krijgen van de gemeentera­ad om hun stemgedrag te bepalen.

“De beslissing is in eer en geweten genomen”, repliceerd­e Jos De Meyer

Ondanks eerdere felle protesten lijkt het er niet op dat de maternitei­t in Lokeren kan blijven.

(CD&V). “Dit is ook allesbehal­ve een politiek spel, maar letterlijk een zaak van gezond verstand,” besloot dokter Bart Merckx (N-VA), die als arts en ondervoorz­itter van de raad van bestuur van AZ Nikolaas de problemati­ek goed kent. “De voorbije jaren zijn er ontelbare pogingen geweest

om pediaters en andere specialist­en naar Lokeren te lokken. Dat is niet gelukt. Goede artsen kiezen voor grote moderne ziekenhuiz­en. Helaas. Maar de beslissing is in het belang van de patiënten,” aldus Merckx.

 ?? FOTO IES ??
FOTO IES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium