Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“Ons geheim? Nooit ruzie maken, en lichaamshy­giëne”

Sylver viert 20 jaar carrière met nieuwe single en plaat

- DENNIS VAN GOETHEM

Wat begon op een “strontzatt­e” avond, is vandaag de duurzaamst­e danceforma­tie van het land. Sylver bestaat twintig jaar en geeft – ondanks de pandemie – glans aan dat jubileum met een single en platencont­ract onder het dak van Dimitri Vegas & Like Mike. Silvy De Bie (39) en Wout Van Dessel (46) blikken voor- en achteruit. “Onderweg word je broer en zus. We hebben met niemand zo veel uren gespendeer­d als met elkaar.”

Een klassieker als Losing My Religion van R.E.M. op je eigen hoed steken, doorgaans levert het je pek en veren op. Tenzij je Sylver heet, en van coveren een stijlfiguu­r hebt gemaakt. De groep van Silvy De Bie en Wout Van Dessel deed het al met ABBA, én met Music Was My First Love. Dat zorgde er in 2009 zelfs voor dat John Miles Jr., zoon van, de rangen kwam vervoegen. Met Losing My Religion bijten ze nu de viering van twintig jaar on the road af. “Perfect om de TikTok-generatie in contact te brengen met muziek van vroeger”, vindt De Bie. “We willen het niet beter doen. Ook niet slechter. Gewoon: anders. Het oude mengen met het frisse, dat was het plan.”

Na vier jaar pauze – waarin De Bie een soloplaat loste – is de single de voorbode van een nieuw album dat er in 2021 komt. Hand in hand met de verjaardag­stournee. Want het jubileum dit jaar vieren bleek vrijwel meteen gedoemd. “Twee dagen voor onze eerste show begon de lockdown”, vertelt Wout Van Dessel. “Bam, alles in één klap weg. Dan slik je even. Bij zo’n verjaardag vragen ze naar de hoogte- en dieptepunt­en. Over dat laatste moet ik niet nadenken: we zitten er middenin. Het positieve: is je ergste tegenslag iets waar je geen controle over hebt, dan zit het solide met je groep.”

Als broer en zus

Dat weten ook Dimitri Vegas & Like Mike. Zij tekenden Sylver bij hun label Smash The House om een vervoorbee­ld

Wout Van Dessel

volg te breien aan de successen. Dat zijn er wat. Twee miljoen verkochte platen. 25 Ultratop-hits. En zo’n 1.500 shows in meer dan 25 landen. Te bedenken dat alles begon op een schimmige avond in de iconische club Illusion. Van Dessel was er dj, stamgast De Bie behoorde tot het meubilair. “Een strontzatt­e avond”, lacht De Bie.

“Ik vroeg Silvy om één nummer in te zingen”, vertelt Van Dessel. “Zonder groter plan. Maar plots werd Turn the Tide een joekel van een hit. Zoiets kan je niet negeren. En onderweg word je als broer en zus. Ik heb met niemand zo veel uren en kilometers gespendeer­d als met Silvy. Nu ben ik een hardnekkig­e zweer waar ze nooit meer van af geraakt (lacht).”

“We kennen elkaar door en door, kunnen communicer­en zonder woorden”, zegt De Bie. “Uit die twintig jaar kan ik me welgeteld twee discussies herinneren. Geen ruzie, discussies. Wout weet bijdat hij moet zwijgen wanneer De Bie’ke honger heeft (lacht). Idem voor John. Ze hebben me graag geplaagd – bezopen mijn hotelkamer binnenvall­en, mijn kussen jatten – maar ik ken hen beter dan mijn eigen broers. Da’s het geheim van twintig jaar samenblijv­en, denk ik.”

Van Dessel: “Dat, én lichaamshy­giene. Zéér belangrijk wanneer je op tournee bussen en hotels deelt.”

Meer lef

Dat toeren eiste een tol van De Bie. Ze zei het wereldje enkele jaren vaarwel om te bezinnen. “Mensen zagen me lang als een dance-trien”, zegt ze. “Een zingend, leeg poppetje. Op den duur geloof je dat zelf. Tot ik mijn eigen album uitbracht. Zo maakte ik komaf met die stempel. En werd ik zelfzekerd­er bij Sylver. Het gaf me een enorme boost.”

“I agree”, zegt John Miles Jr. “Silvy toont meer lef op een podium. België weet nu dat ze nog veel meer in haar mars heeft. Daar plukken wij de vruchten van.” Of dat toeren volgend jaar weer even intensief zal zijn? “Komt die kans, dan moeten we ze grijpen”, vindt Van Dessel. “Al wordt het opnieuw wennen: tegenwoord­ig kruip ik al om 9u in bed. We hebben nu de luxe om te kiezen wat we doen. Maar de goesting is groot. Wat mij betreft, spelen we op het eerste concert onze set gewoon dubbel.”

Zoals gezegd, bij verjaren horen hoogtepunt­en. Wel dan? “Een volle Lotto Arena bij tien jaar Sylver was er zeker een. Maar nog meer: ons succes in het buitenland. Vooral in Duitsland blijven we enorm populair. En één show in Boedapest vergeet ik nooit. Die was al enkele keren uitgesteld, maar de energie van de fans toen: elf op tien.” De Bie: “Voor mij mag het gerust nog zotter. Een grave liveshow op Tomorrowla­nd, dat moeten ze geen twee keer vragen.” Staat dat in hun platendeal bij Dimi & Mike? “Godverdikk­e, nu je het zegt. We hadden jou als manager moeten nemen.”

“Twee dagen voor onze eerste jubileumsh­ow begon de lockdown. Bam, alles in één klap weg. Dan slik je even.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? 2 miljoen verkochte albums, 25 Ultratop-hits en 1.500 shows in meer dan 25 landen: na twintig jaar kan Sylver terugblikk­en op een straf cv.
FOTO RR 2 miljoen verkochte albums, 25 Ultratop-hits en 1.500 shows in meer dan 25 landen: na twintig jaar kan Sylver terugblikk­en op een straf cv.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium