Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Nu al een clash der titanen

-

Straffe bezetting in

Ella Leyers (32), Riadh Bahri (32) en nieuwkomer Ben Crabbé (57) schuiven vanavond drie titelkandi­daten aan in de Vier-quiz. Voor Crabbé is het al de derde keer dat hij een gooi doet naar de zege. “Maar ik verwacht geen cadeaus. Zeker niet als je ziet wie naast me zit.”

met

Het is nog niet vaak gebeurd in De Slimste Mens ter Wereld: met zekerheid valt straks een van de topfavorie­ten voor de eindzege af. Ella Leyers zit al sinds het begin van deze jaargang in het spel en is aan haar negende aflevering toe. VRT-journalist Riadh Bahri ontpopte zich vorige week tot een te duchten concurrent met een monstersco­re van 594 seconden – de op één na hoogste ooit – en begint aan zijn vierde deelname. De nieuwe uitdager is Ben Crabbé.

Het Blokken-gezicht doet nu al voor de derde keer mee. Zijn vorige passages waren telkens indrukwekk­end. In de eerste editie van 2003, toen Bruno Wyndaele nog presenteer­de, haalde Crabbé de grote finale en knikkerde hij huidig quizmaster Erik Van Looy uit het spel. In 2010 draafde hij op in De Allerslims­te Mens, een jaargang met alle beste spelers, en werd hij pas in de voorlaatst­e aflevering naar huis gestuurd door Stany Crets. Met zijn derde poging in de quiz steekt Crabbé alvast een record op zak.

Als de meest ervaren quizmaster van het land start Ben Crabbé sowieso als grote kanshebber voor de titel. Hij presenteer­t Blokken intussen 27 seizoenen en heeft dus al zo’n 160.000 quizvragen zien passeren. Toch schat hij zijn kansen niet hoog in. “Ik las dat je hoogstens 45 mag zijn om dit spel te winnen. Daar zit ik dus al goed boven.” Ook is hij op zijn hoede voor de tegenstand. “Stress heb ik niet, maar ik ben gemotiveer­d en wakker. Ik verwacht geen cadeaus. Zeker niet als je ziet wie naast me zit.”

Oude bekende

Met Ella Leyers zit er een oude bekende in de studio. “Ik ken Ella al heel haar leven”, vertelt Crabbé. “Ik wist vooraf dat ik tegen haar en Riadh zou spelen, dus ik stuurde haar een berichtje: Wat staat er te gebeuren? Waarop zij: We maken Riadh kapot.” (lacht) Leyers kreeg een uur later trouwens ook een sms van Bahri, vertelt ze vanavond: We spelen Ben eruit.

Ook achter de jurytafel ziet Crabbé een vertrouwd gezicht: Sven de Leijer, die samen met Frances Lefebure voor de grappen zorgt. De Leijer begon zijn carrière meer dan twintig jaar geleden als publieksop­warmer bij Blokken. Toch vreest Crabbé de jury meer dan zijn concurrent­en. “Je probeert je als kandidaat te concentrer­en, en dan gooien zij commentaar naar je kop (lacht). Probeer dan maar eens te presteren.”

Vier, 21.40u

 ?? FOTO VIER ?? Ben Crabbé naast Riadh Bahri en Ella Leyers: “Ik las dat je hoogstens 45 mag zijn om dit spel te winnen. Daar zit ik al goed boven.”
FOTO VIER Ben Crabbé naast Riadh Bahri en Ella Leyers: “Ik las dat je hoogstens 45 mag zijn om dit spel te winnen. Daar zit ik al goed boven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium