Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“Die scheidsrec­hter heeft onze fantastisc­he week bijna verbrod”

- PETER GORIS

Vanuit zijn loge zag Antwerpvoo­rzitter Paul Gheysens dat het meer dan goed was. “Fantastisc­h mooi, deze zege. En verdiend. Wat een week is het voor ons geworden. Eerst die knappe Europese zege in Bulgarije en dan dit. Winnen in de derby én de eerste plaats. Dat is fenomenaal. (mijmerend) Heb je die pass van Buta en dan die goal van Mbokani gezien? Prachtig toch.”

Op een wervelende manier eerst Beerschot op het veld vernederen en tot 2-0 uitlopen, daarna toch Beerschot dat in de match geraakte en de bovenhand nam, 2-1 en zelfs 2-2. Maar dan gered worden door Mbokani. Ook een hoorbaar opgeluchte voorzitter Paul Gheysens had net niet nagelbijte­nd en vooral intens genietend de derby beleefd, vanop het puntje van zijn stoel.

Al kon het ook anders gelopen zijn. En dan zag Paul Gheysens één grote schuldige: ref Jasper Vergoote. “Die scheidsrec­hter heeft onze match toch proberen te verbrodden. Niet? Waarom ze zo’n jonge en onervaren ref voor zo een derby kiezen en hem dan nog niet fatsoenlij­k sturen: ik snap dat niet”, vertelt de Antwerp-baas vanuit de auto, op weg van de Bosuil naar huis. “Een duidelijke penalty, een rode kaart, een goal van Beerschot die start bij een zware fout op een van onze spelers, wij die voor alles geel krijgen terwijl Beerschot veel meer fouten maakte in mijn ogen… We mochten niet bewegen, zij mochten bijna op al onze spelers schoppen.”

Zit het u zo hoog, ondanks de zege?

“Pas op, ik vind het onwaarschi­jnlijk knap van onze ploeg, dat ze ondanks al die tegenwerki­ng toch heeft kunnen winnen. Want ze werden echt tegengewer­kt, hé. En het gebeurt telkens weer.”

U ziet een stramien?

“Kijk, Club Brugge verliest dan misschien wel tegen OHL, maar het krijgt wel een strafschop die er geen is. Wij maken zo’n dingen niet mee, hoor. Dat is toch opvallend, hoe Antwerp telkens weer onrechtvaa­rdig behandeld wordt? Het is net alsof het ‘gestuurd’ is. Als er iets is dat me tegensteek­t in het voetbal, dan is het dat. Ik ben heel graag bij Antwerp, waar we met een mooi project bezig zijn. Maar mocht ik niet zo ambitieus zijn, stapte ik er direct uit. Ik kan daar niet meer tegen, tegen die onrechtvaa­rdigheid.”

Dat ‘project Antwerp’ loopt steeds beter: de club blijft week na week stappen zetten.

“Dat doet me echt deugd, om te zien dat we in een mooie opbouw zitten. Sportief hebben we een prachtige groep bij elkaar gehaald, terwijl we tegelijker­tijd ons budget perfect onder controle hebben gehouden. Want dat is ook belangrijk, hoor. In tijden dat je niet veel kan ontvangen, moet je geen risico’s nemen door veel uit te geven. Maar we hebben het dus klaargespe­eld door met zeer interessan­te aankopen onze ploeg in de breedte veel sterker te maken zonder financiële risico’s te nemen. En tegelijker­tijd zetten we ook extrasport­ief belangrijk­e stappen: na tribune 1 geraakt nu ook tribune 4 steeds meer in orde. En opnieuw, met het budget onder controle.”

Mag Antwerp stilaan toch meer ambitie tonen en uitdrukkel­ijk meestrijde­n voor de titel?

“Het is niet aan mij om zoiets nu te roepen. Ik vind het fantastisc­h mooi dat we ervoor zorgen dat de fans daar misschien van beginnen te dromen. Maar zij zijn de enigen die dat moeten uitschreeu­wen. Wij moeten met de voeten op de grond blijven en rustig verderwerk­en. Die mooie opbouw, die is belangrijk.”

Hoe belangrijk is deze derbyzege in die groei?

“Heel belangrijk. In de eerste plaats voor de fans. Dat is toch schitteren­d, dat we hen dat kunnen schenken, hen kunnen laten genieten. Pas op, ik geniet daar ook van. Maar ik weet hoe belangrijk deze zege was voor al die fans die nu thuis zaten. En ik ben blij dat Antwerp hen die geschonken heeft. Met de juiste mentalitei­t. En zonder op voorhand veel te roepen.”

Hoeveel pijn doet u dat: eerst die Europese wedstrijd winnen en nu deze derbyzege, maar zonder fans in het stadion?

“Dat is gewoon dramatisch. Het is toch doodjammer dat we zo’n momenten niet kunnen delen met ons publiek. Voetbal hier op Antwerp draait het voor mij om de supporters. En toch voelde je vandaag (gisteren, red.) ook dat ze aanwezig waren, zonder dat we ze zagen of hoorden. Je voelde dat ze in de harten van de spelers zaten. Dat die wisten dat ze vandaag ook voor hen moesten winnen.”

En dan later deze week Tottenham. Een nieuwe mijlpaal, maar opnieuw zonder fans.

“Dat zou één groot feest moeten geworden zijn. Een heksenkete­l, die nog nooit gezien was. Maar bon, het is wat het is. We kunnen niets doen aan de situatie, we kunnen alleen maar op onze tanden bijten en hopen dat het snel achter de rug is. En in tussentijd toch maar proberen te genieten. Van deze momenten. En van de match tegen Tottenham, ook al is het op televisie. Want dat is het wat ik vooral hoop, dat we donderdag al die mensen van heel deze Antwerpfam­ilie opnieuw gelukkig kunnen maken.”

Paul Gheysens in de wolken én boos na overwinnin­gen

in Europa én in de derby

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, GMAX ??
FOTO'S PHOTO NEWS, GMAX
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium