Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“Het was de apocalyps”

Angleur (aan Ourthe en Maas)

- (kba)

“Boven was het gelukkig nog droog, maar geslapen hebben we niet.” Het water stond in de woonkamers anderhalve meter hoog. Vrijdagoch­tend waren er alleen nog modder en miserie. Welkom in Angleur.

Alexandre Folie des Jardins zit op de vensterban­k van zijn slaapkamer­raam op de eerste verdieping. Hij kijkt naar het klotsende water in zijn straat en wijst naar zijn auto, twintig meter verderop. “Die stond gisteren nog onder mij in de garage”, zegt hij. “Het water is heel snel omhoog gekomen en de auto is weggedobbe­rd. Gelukkig hebben we de meeste spullen boven kunnen krijgen.”

“Het is hier de apocalyps”, zegt Thierry Orban, die wat verderop woont. “Kom binnen en kruip maar over de zetel. We krijgen hem niet meer opzij, hij zit vol water.” In de modderige keuken staat de vaatwasmac­hine op de tafel. “Op veilige hoogte, dachten we. Maar niet dus: ze heeft ook onder water gestaan. De kookplaat, de oven, de frigo: alles kapot. Allez, dat denken we toch. Want er is geen elektricit­eit.”

Niet geslapen

Weer buiten worden we geroepen. “Bent u van de verzekerin­g, meneer? Kom mee! Ah, journalist? Kom toch maar mee.” We waden door het dorp. Voorbij de auto’s die nog altijd half op elkaar

liggen. Langs een binnentuin die op een meertje lijkt. Tot in het huis van Nathalie Genon. De bovenste wijnglazen in haar glazenkast komen zo uit een reclamespo­t voor afwasmidde­l, die daaronder hebben zich met modderwate­r gevuld.

“We hebben hier nog niemand gezien, meneer”, zegt ze. “Geen politie, geen brandweer, geen verzekerin­gen, niemand. Alleen wat weldoeners uit de buurt met een kano. Aan elke deur kwamen ze vragen of we water of brood nodig hebben. Boven was het gelukkig nog droog, maar we hebben niet geslapen. Af en toe eens kijken of het water weg was, meer konden we niet doen.”

Enkelingen zijn er toch al mee begonnen. Met een dweil en met de moed der wanhoop, terwijl buiten de geur van stookolie overheerst en een donkere streep op de gevels toont tot waar het water kwam. En nog steeds zoekt een stukje Ourthe zich een weg door de straten.

 ?? FOTO GIANNI BARBIEUX ?? Nathalie Genon bij haar kast met wijnglazen: het water liep tot in die van het middenste schap.
FOTO GIANNI BARBIEUX Nathalie Genon bij haar kast met wijnglazen: het water liep tot in die van het middenste schap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium