Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Dinsdag 20 juli wordt dag van nationale rouw

-

Dinsdag 20 juli wordt een dag van nationale rouw. De feestelijk­heden voor de nationale feestdag van 21 juli worden ook beperkt, onder meer omdat een deel van het materiaal nog nodig is bij de hulp- en reddingsac­ties. Concreet zullen dinsdag alle vlaggen in het land halfstok hangen, verduideli­jkt premier Alexander De Croo (Open Vld). ’s Middags volgt er een minuut stilte, “waarvan we vragen die zoveel mogelijk te respectere­n”. Volgens de premier gaat het om de “meest catastrofa­le overstromi­ngen die ons land al gekend heeft”. “Of we nu rechtstree­ks getroffen zijn of niet, we zijn er allemaal bijzonder door geraakt.”

De Croo drukte zijn dankbaarhe­id uit aan de reddingsdi­ensten en aan de vele vrijwillig­ers die solidarite­itsacties organisere­n.

Hij kondigde vrijdag ook dan dat zelfstandi­gen die zwaar getroffen zijn door het noodweer, vrijgestel­d worden van sociale bijdragen voor het derde kwartaal. Ze zullen ook een overbruggi­ngsrecht krijgen.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) verzekerde vrijdag ook dat de zware overstromi­ngen van de afgelopen dagen ”vanzelfspr­ekend” erkend worden als ramp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium