Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“Niemand heeft nog droge kledij”

KLJ zet kamp in Theux door ondanks noodweer

- TOM NUYTEMANS

Veel water uit de lucht en geen uit de kraan: het is maar één van de ongemakken waar het kamp van KLJ Sinaai in het door noodweer getroffen Theux mee kampt. Maar omdat ze hoog op een heuvel zitten, kunnen de leden relatief droog hun kamp voortzette­n. Een evacuatie bij een tweedaagse wandeling is het ergste dat ze hebben meegemaakt. “Al heeft niemand nog droge kledij.”

Een vijftigtal kinderen van de KLJ uit Sinaai, tussen 6 en 18 jaar, en een twintigtal mensen van de leiding beleven momenteel een doorregend kamp. Ze zitten in Juslenvill­e, een kleine deelgemeen­te vlak bij het onder water gelopen Theux. De jeugdbeweg­ing bezet er enkele gebouwen op een heuvel die veertig meter hoger dan het dorp ligt. Voorlopig hebben ze dus weinig last van de ondergelop­en straten, maar een probleemlo­os verblijf is het natuurlijk niet. “Het heeft hier drie dagen non-stop geregend. Van dinsdag tot donderdagn­acht is het misschien twee uur droog geweest”, zegt Astrid Van de Voorde van de leiding Jonckers.

En dat liet zich voelen. “We hebben een halve dag geen elektricit­eit gehad en twee dagen geen stromend water. En ook een paar lekken in het dak.”

De leden zijn al goed nat geweest. “Dinsdag zijn we met Jonckers begonnen aan een tweedaagse wandeling. We wilden in tentjes slapen, maar die konden het noodweer niet aan en ’s nachts zijn de andere leiders ons met de auto komen halen”, zegt Astrid. “Ondertusse­n heeft bijna niemand nog droge kledij. Er is een overdekt plekje buiten dat we vol wasdraden gehangen hebben.”

Geen trein

“We zijn creatief geweest en hebben wat activiteit­en binnen verzonnen, want bijna alles gingen we buiten doen. Gelukkig regende het donderdag minder hard en konden we

met regenjasse­n aan toch naar buiten”, zegt Astrid verder. “Vandaag (vrijdag) is het zelfs droog.”

Hoog op de heuvel merkt KLJ Sinaai weinig van de waterprobl­emen, al heeft de leiding wel al contact gehad met onder meer de gemeente om de situatie op te volgen. “En de brandweer is komen kijken of we hier veilig zitten.”

Zondag loopt het kamp voor de jongste leden af, de rest zit er nog tot woensdag. En ze gaan allicht nog tot dan in de streek blijven, al was het maar omdat ze voorlopig nergens anders heen kunnen. “We wilden met de trein terugkeren, maar die rijdt niet door de wateroverl­ast. De komende dagen moeten we dus nog uitzoeken hoe we thuis geraken.”

Astrid Van de Voorde

Leiding Jonckers

“We hadden een halve dag geen elektricit­eit en twee dagen geen stromend water. De brandweer is komen kijken of we wel veilig zitten.”

 ?? FOTO'S RR ?? Buiten een kleine evacuatie van een meerdaagse wandeling, heeft de KLJ het nog steeds goed in Juslenvill­e.
FOTO'S RR Buiten een kleine evacuatie van een meerdaagse wandeling, heeft de KLJ het nog steeds goed in Juslenvill­e.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium