Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“We spreken dezelfde taal maar daar houdt het op”

Tom Waes maakt

- JO DE RUYCK 20.55 uur

Op Eén kun je vanaf vandaag nog eens genieten van Reizen Waes Vlaanderen, maar Tom Waes zelf zit ondertusse­n al een land verder. “De opnames in Nederland zijn net achter de rug en het belooft een verrassend­e reeks te worden”, zegt Waes. Al was het maar omdat hij aanbelde bij Linda de Mol… die net in haar blootje stond. “Haar reactie zegt veel over het verschil tussen Nederland en Vlaanderen.”

Stilzitten. Niets voor Tom Waes (52). Nauwelijks een paar dagen na de opnames van het derde seizoen van Undercover, vulde hij zijn koffer voor een nieuw rondje reizen. Wegens dat vervloekte virus dicht bij huis, in Nederland. Na drie maanden filmen eindigde hij in Nederlands Limburg. “Een paar losse eindjes die we nog moesten oppikken. Een sequentie waarin we dicht opeen staan en die we wegens corona hadden uitgesteld”, vertelt hij. “Eigenlijk hadden we niet zoveel last van de coronabepe­rkingen. De regels in Nederland waren soepeler en het weer zat mee. We konden dus veel interviews buiten laten doorgaan.”

De ingeblikte beelden worden nu gemonteerd, dan moet Waes zelf nog de teksten inlezen en in augustus levert hij zijn werkstuk op aan de VRT. “En aan de VPRO, want zij hebben Reizen Waes Nederland besteld. De VRT is coproducen­t. De VPRO heeft ons evenwel niks opgelegd, we mochten Nederland benaderen zoals wij dat aanvoelden. Het is dan ook de Vlaamse blik die primeert. Ik zou trouwens niet weten hoe ik anders naar Nederland zou moeten kijken.”

Hoewel Nederland geen terra incognita is voor Tom Waes, verraste het land hem meer dan verwacht. “In de eerste plaats omdat het zo mooi is. Vlamingen kennen Amsterdam, Rotterdam, Breda en Maastricht. Daar houdt het doorgaans op. De oostelijke kant, de Achterhoek, het noordelijk­e Friesland, de Waddeneila­nden… het zijn unieke plekken. Tegelijk stelde ik vast hoezeer Vlaanderen van Nederland verschilt. We spreken ongeveer dezelfde taal, maar dat is het dan ook.”

Tijdens het draaien in Nederland viel Waes vooral de mondigheid van de Nederlande­rs op. “Aan Vlamingen moet je wat trekken. Maar Nederlande­rs! Stop er een halve euro in en ze beginnen te babbelen. Zelfs de kleinste schapenboe­r heeft iets te vertellen.”

Op BN-safari

De tijd dat Waes anoniem op straat kon lopen bij onze noorderbur­en is al een tijdje voorbij. Sinds Undercover wordt hij soms nageroepen. “Zoals die keer in Groningen, een universite­itsstad. Toen een student me plots opmerkte en ik een honderdtal studenten in mijn nek kreeg.”

Maar Waes klaagt niet. “Bekendheid opende deuren die anders misschien gesloten blijven”, zegt hij wanneer we hem herinneren aan de dag dat hij bij Linda de Mol, een van Nederlands bekendste tv-presentatr­ices en actrices aanbelde. “In Nederland wonen

Tom Waes

Televisiem­aker zowat alle BN’ers in dezelfde streek: Het Gooi (grofweg tussen Amsterdam en Hilversum, red.). Daar deden we een BN-safari. Die wordt georganise­erd door een gast die je met een fotoboek vol huizen van Bekende Nederlande­rs rondrijdt. We hebben toen aangebeld bij Linda de Mol. Ze deed niet open maar wist mij via de parlofoon te melden dat ze naakt en helemaal ingeolied klaarstond voor een massage. Typisch Hollands. Een Vlaming zou gewoon zeggen dat het niet past, maar een Nederlande­r is rechtuit: ik sta in mijn blote flikker.”

Niet ver, wel speciaal

Waes heeft genoeg in petto. “We zijn gaan wadlopen bij nacht. Je vaart bij hoog tij uit tussen twee Waddeneila­nden in, laat je vastlopen bij eb en dan ga je wandelen. Op de bodem van de zee. Dat is ongeloofli­jk speciaal.

Je zult opnieuw dat gevoel van Reizen Waes Vlaanderen krijgen: je moet het echt niet zo ver gaan zoeken. Ik denk dat we weer veel mensen zullen inspireren om ter plekke te gaan kijken.

De uitzenddat­um van de nieuwe Reizen Waes ligt wel nog niet vast. Ondertusse­n werkt hij zowat de hele zomer door. “Ik draai nog de docureeks Het verhaal van Vlaanderen. Binnenkort zit ik samen met de ploeg om te kijken of we een normale Reizen Waes kunnen opstarten. Als je 1,9 miljoen kijkers haalt, dan is de formule nog lang niet op. Ik heb leuke ideeën voor bestemming­en, maar wanneer we ernaartoe kunnen, blijft de vraag. Neem nu Saudi-Arabië, Honduras of Jemen. Dat zijn landen waar ze het virus nog lang niet onder controle hebben.”

“In Nederland heeft zelfs de kleinste schapenboe­r iets te vertellen.”

 ??  ??
 ?? FOTO DE MENSEN ?? Waes en co. tonen dat je niet ver moet reizen om iets moois te zien. Zoals naar de Waddeneila­nden.
FOTO DE MENSEN Waes en co. tonen dat je niet ver moet reizen om iets moois te zien. Zoals naar de Waddeneila­nden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium