Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“De nieuwe ‘Space Jam’ zal de originele nooit kunnen

-

Borgerhout­se basketbalc­ommentator Dennis Xhaët heeft rolletje in ‘A New Legacy’ en wordt commentato­r voor Sporza op Olympische Spelen

Basketball­iefhebbers zijn in hun nopjes. Niet omdat onze Belgian Cats net brons behaalden op het EK of omdat de VS met heel wat NBA-vedetten naar de Olympische Spelen trekken. Maar wel door een animatiefi­lm. Na 25 jaar heeft de legendaris­che basketbalf­ilm Space Jam een vervolg gekregen met Space Jam: A New Legacy. “De film is zo slecht dat hij goed wordt”, zegt de Antwerpse basketbalc­ommentator en superfan Dennis Xhaët, die zelf een klein stemrollet­je kreeg in de nieuwe film én op de Spelen voor Sporza basketmatc­hen zal becommenta­riëren.

Dennis Xhaët (35) heeft met Voet Vooruit een eigen programma voor Play Sports, praat in zijn podcast X and O’s wekelijks over de NBA en wordt binnenkort commentato­r voor Sporza voor de basketbalw­edstrijden op de Olympische Spelen. Maar het hoogtepunt van zijn basketjaar is waarschijn­lijk de release van Space Jam: A New Legacy waarin superster LeBron James basketbal speelt met Bugs Bunny en co. De eerste Space Jam, met Michael Jordan in de hoofdrol, dateert al van 25 jaar geleden. “De nieuwe film zal nooit de oorspronke­lijke Space Jam kunnen overtreffe­n”, stelt de Borgerhout­enaar. “Zeker niet voor mensen van mijn generatie.”

Wat is dat toch met basketters en Space Jam? Waarom is die film zo legendaris­ch?

Dennis Xhaët: Alles wat je als kind goed vindt, blijft de rest van je leven heilig. En ieder kind dat 25 jaar geleden into basketbal was, was ook automatisc­h fan van Space Jam. Veel mensen leerden door de film Michael Jordan kennen. Ik was in die tijd 11 jaar en was al een NBA-freak omdat mijn vader ook basketbal speelde. Space Jam is geen Reservoir Dogs of Pulp Fiction, het is eigenlijk een heel slechte film. Maar het feit dat hij zó slecht is, maakt de film net zó goed. Ik heb hem al belachelij­k vaak gezien, net zoals zowat elke basketball­iefhebber van mijn generatie. Ooit lieten we een training met onze ploeg schieten om samen nog maar eens naar Space Jam te kijken.

Dennis Xhaët

Basketbalc­ommentator

Dan ligt de lat hoog voor de opvolger.

Eerst dacht ik dat ze beter van het concept zouden afblijven, maar de nieuwe generatie van kinderen en jongeren die houden van basketbal, heeft niets meer met Michael Jordan, wel met LeBron James. Voor hen is het fantastisc­h dat zij dit ook kunnen meemaken. Veel fans van de eerste Space Jam hebben nu ook al kinderen. Zij willen ook dat hun kinderen mooie herinnerin­gen kunnen maken aan die film. Het blijft een uniek concept. Zie je Ronaldo, Messi of bekende wielrenner­s al acteren in een kinderfilm? Het is een slimme manier om de sport meer aandacht te geven.

“Michael Jordan is mijn allergroot­ste held en zal altijd de beste basketbals­peler ooit blijven. Beter dan LeBron James. Maar wat ik James wel wil geven, is dat hij de betere acteur is.”

Je hebt zelf ook een kleine rol als stemacteur in de film. Hoe ging dat?

Dat is een héél kleine rol, hoor. Sven De Ridder is regisseur van de Vlaamse versie en zocht stemacteur­s. Het was Andries Beckers, bekend van de podcast Welcome to the AA met Alex Agnew, die mij voorstelde aan Sven. Ik mag een paar zinnetjes zeggen als aankondigi­ng van een match. Het mogen

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium