Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Verstand op nul

- RUBEN AERTS

ACTIE

F9: THE FAST SAGA

Van: Justin Lin; Met: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Ludacris, John Cena, Charlize Theron

★☆☆☆☆

De nieuwste episode in de Fast & Furious-saga is er niet op uit om nieuwe zieltjes te winnen. F9: The Fast Saga borduurt voort op het beproefd en wereldwijd gesmaakt recept: luide pk’s en collectief onsterfeli­jke helden. Het succes zal er niet minder op worden.

Wie rijdt daar zo roekeloos de box office aan flarden? Het is de bende van Dominic Toretto, nog altijd met evenveel panache gespeeld door Vin Diesel. F9: The Fast Saga is al nummer negen in de filmfranch­ise die ook nog eens een spinoff, twee korte films en een animatiere­eks baarde. Sinds in 2001 de eerste film werd gelanceerd, bracht de reeks Universal al dik zes miljard dollar op. Daarmee staat Fast & Furious stevig in de top tien van succesvols­te franchises. Een nummer tien en elf lijken dan ook onvermijde­lijk.

Maar dat heeft natuurlijk zijn prijs. Wie de Fast & Furious-clichés kent, raadt het verloop van het verhaal zonder fout. Net wanneer onze held Dominic samen met Letty (Michelle Rodriguez) heeft besloten van de huiselijke rust te genieten, moet hij met gespierde tegenzin uit zijn isolement terugkeren. Enkele minuten later scheuren blitse bolides door een biljartvla­kke brousse, terwijl de afgeprijsd­e oneliners je om de oren vliegen. “Niemand ontsnapt aan zijn verleden.” Middels een lading flashbacks landt dat in het heden.

De sentimente­le inzet van F9: The Fast Saga is die van twee Toretto’s die elkaar weer in de armen moeten vallen. Dominic heeft namelijk een broer, Jakob. Het eigenlijke verhaal is luid, irrelevant en oeverloos – deze brok actie houdt bijna 2,5 uur aan. Het komt erop neer dat de wereldorde op het spel staat, of wat had u gedacht. Ondertusse­n brullen de motoren en fluiten de kogels.

Eén verrassing

De

Britse

actrice

Helen

Mirren duikt opnieuw op, na haar passage in de spin-off Hobbs & Shaw, een komische film die niet eens zo vreselijk ongenietba­ar was. Nu mag ze flirten met die ronkende Diesel en dat is behoorlijk verrassend. Vooral omdat de Fast & Furious-franchise voorts als de dood is voor verrassing­en. Net als voor de dood zelf: ook nu zijn de personages collectief onsterfeli­jk. In de film lijkt het even alsof ze daar een metagrapje over zullen maken, maar dan bedenken ze zich. Trop is te veel, moet regisseur Justin Lin hebben gedacht.

Commerciee­l blijft de Fast & Furious-reeks ondertusse­n een razend succes. Nog altijd. Maar wat de massa nu eigenlijk op de been brengt, is ons een raadsel. Is het zuiver pk-liefde? Heeft Vin Diesel als midvijftig­er niet minder dan een magnetisch­e aantrek? In alle geval, F9: The Fast Saga stelt het ondubbelzi­nnig: met je verstand op nul is het leven een dollere rit.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Niet alleen auto’s maar ook afgeprijsd­e oneliners vliegen je om de oren in
The Fast Saga.
FOTO ISOPIX Niet alleen auto’s maar ook afgeprijsd­e oneliners vliegen je om de oren in The Fast Saga.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium