Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Dagen dweilen en poetsen

- (mkm)

Het water trekt weg en nu wordt pas echt duidelijk hoe groot de schade is. En: hoeveel werk er de komende dagen is om het puin te ruimen en de vele woningen te kuisen en weer op te bouwen.

In het zwaarst getroffen Pepinster stond het water in hartje centrum vrijdag nog steeds te hoog. In de middag bleek zelfs nog dat er mensen vastzaten. Van ’s ochtends al dwaalden er mensen door het water. Op zoek naar familie of kennissen. En op zoek naar hulp, want het elektricit­eitsnetwer­k is er volledig uitgevalle­n.

Ook verderop in de straten rond het epicentrum waren bewoners al sinds vroeg bezig met puin ruimen. Iedereen hielp mee. Jong en oud. Zelfs hoogzwange­re vrouwen. Schrijnend­e taferelen met hele huishouden­s die op straat belandden. Kapotte meubels, kromgetrok­ken kasten, vernietigd speelgoed of elektronic­a. Het water heeft niets of niemand gespaard.

Op bepaalde plaatsen lagen wagens omgekeerd tegen hekken of op een rotonde. De hele dag was het in de zwaarstget­roffen straten een af- en aanrijden van vrachtwage­ns die zo veel mogelijk puin ruimden. Bewoners begonnen ondertusse­n met dweilen. Als het water al weg was tenminste. Want niet iedereen had dat geluk.

Het noodweer zette in het zuiden van het land meer dan 41.000 personen zonder elektricit­eit. Een normalisat­ie wordt de komende dagen nog niet verwacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium