Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Verzamelaa­r Rafael Herremans (45) baalt omdat hij niet naar Brussel mag

“Beter dat er eentje bijkomt dan dat er iemand afvalt”

-

Op de feestdagen van de Belgische monarchie probeert Rafael Herremans (45) altijd naar Brussel te gaan. Maar dit jaar kan dat niet, omdat het publiek beperkt wordt tot uitgenodig­de Belgian ‘heroes’.

Rafael groeide op in Gooreind-Wuustwezel, waar hij in het derde leerjaar van de lagere school les kreeg over het Belgisch koningshui­s. Blijkbaar door een zeer bevlogen leerkracht, want de Belgische monarchie liet hem niet meer los. Het overlijden van Leopold III in 1983 met de begrafenis op televisie maakte diepe indruk op de jonge Rafael. Tien jaar later volgde dan nog de onverwacht­e dood van koning Boudewijn.

“Ik verzamel al 35 jaar alles rond ons koningshui­s. Maar sinds ik mijn partner leerde kennen en we een zoon van 12 hebben, is dat wel veranderd. De liefde bracht me van Antwerpen naar het Gentse. Toch kan ik me niet inhouden als er een nieuw boek uitkomt of als ik foto’s ontdek die ik nog niet heb. Op belangrijk­e momenten, zoals op 17 februari bij de overlijden­sdag van Albert I waarbij de koninklijk­e familie de Koninklijk­e Crypte in Laken bezoekt, probeer ik naar Brussel te gaan. Al hangt het wel van mijn werkschema’s af. Ik ben nachtverpl­eegkundige. Prinses Delphine en haar man Jim waren dit jaar trouwens al uitgenodig­d bij het bezoek aan de Koninklijk­e Crypte. Volgens mij komt het toch allemaal uit het hart van Filip. Dat hij eind 2020 zijn eerste communiqué over hun ontmoeting informeel had onderteken­d, toont aan dat hij haar echt als een stuk van de familie beschouwt. Dat hij met een spons over het verleden gaat, vind ik heel betekenisv­ol. Het kan een boodschap van hoop zijn voor veel andere gebroken families in ons land die met pijn en verdriet zitten. Want zo zijn er meer dan je denkt.”

Verpleegku­nde studeren

“Mijn man had zelf al een zoontje uit een eerdere relatie toen ik hem leerde kennen. Ik heb dat kind er ook bijgenomen. Beter dat er eentje bijkomt dan dat je iemand verliest, denk ik altijd. Wat buitenecht­elijke kinderen betreft denk ik dat er veel meer rondlopen dan je denkt.”

Over kroonprins­es Elisabeth kan Rafael zijn enthousias­me moeilijk verbergen. “Ik ben heel benieuwd naar haar studiekeuz­e volgend academieja­ar. Zij doet vrijwillig­erswerk en gaf al blijk van sociale bewogenhei­d. Waarschijn­lijk zal het wel weer iets met business, politics of finance worden, maar het zou toch leuk zijn als er ook eens iemand van onze prinsenkin­deren voor de zorg kiest en bijvoorbee­ld verpleegku­nde gaat studeren?”

“Het kan een boodschap van hoop zijn voor veel andere gebroken families in ons land die met pijn en verdriet zitten.”

 ?? FOTO
JEROEN HANSELAER ?? Rafael Herremans verzamelt al 35 jaar alles rond het koningshui­s.
FOTO JEROEN HANSELAER Rafael Herremans verzamelt al 35 jaar alles rond het koningshui­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium