Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

31 doden, nog 163 vermisten: moeilijkst­e zoektocht ooit

Cel Vermiste Personen moet allicht nog veel lichamen bergen en identifice­ren

- MARC KLIFMAN

31 doden en nog 163 mensen “vermoedeli­jk vermist of onbereikba­ar”. Voor het Disaster Victim Identifica­tion (DVI) en de Cel Vermiste Personen wacht de komende dagen een titanenwer­k. “Dit is de moeilijkst­e klus uit onze geschieden­is.”

Gerry Van Loock, plaatsverv­angend diensthoof­d bij de Cel Vermiste Personen, was gisteren voor de vierde dag op rij onderweg naar Luik. De aartsmoeil­ijke taak voor zijn team en die van zijn collega’s bij de DVI: het identifice­ren van dodelijke slachtoffe­rs van de overstromi­ng en het opsporen van potentiële vermisten.

Het woordje “potentieel” is belangrijk, benadrukt Van Loock. “Er is een massa aan openstaand­e dossiers die bij ons binnenkwam­en. Potentieel vermiste personen die door hun entourage als vermist worden opgegeven. Vaak gebeurt dat in een eerste reactie omdat men elkaar door slecht gsm-bereik niet kan bereiken. Of er is een familielid uit het buitenland dat in paniek belt dat zijn of haar moeder in het getroffen gebied woont en onbereikba­ar blijkt. Om een idee te geven: we zijn ‘s ochtends begonnen met 224 openstaand­e dossiers. Tegen de avond waren het er nog 107.”

Dat is nog een uitzonderl­ijk hoog aantal. “Dit is du jamais vu. Ongezien. Een situatie als deze hebben we nooit meegemaakt de laatste twee eeuwen.”

Titanenwer­k

“Waar we ons zorgen over maken: alle informatie over potentiele vermiste personen, dat zijn allemaal mensen die door iemand als vermist worden aangegeven”, zegt Van Loock. “Maar wat met zij die door niemand gemist worden? Daklozen, mensen in sociaal isolement, buitenland­se bouwvakker­s, oude eenzame mensen… Er wacht ons echt nog een titanenwer­k.”

Wie na vier dagen nog niet wordt teruggevon­den, heeft nog maar een bijzonder kleine kans op overleven.

Gerry Van Loock

Cel Vermiste Personen

“We zijn ‘s ochtends begonnen met 224 openstaand­e dossiers. Tegen de avond waren het er nog 107. Uitzonderl­ijk hoog? Dit is du jamais vu.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO EPA-EFE ?? De Cel Vermiste Personen en het Disaster Victim Identifica­tion zoeken lichamen.
FOTO EPA-EFE De Cel Vermiste Personen en het Disaster Victim Identifica­tion zoeken lichamen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium