Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“Geen versnellin­gen, houten velgen en remblokjes uit kurk”

Retrokoers eert tourlegend­e Joseph Van Dam

-

52 renners stonden zondagnami­ddag aan de start van de 3de Memorial René en Joseph Van Dam in Heindonk. Ze reden niet op een of ander flitsend wielertuig van duizenden euro’s, maar op een echt stalen ros met een versnellin­gshendel op de buis en zonder klikpedale­n. Bovendien was deelnemen voor de meesten onder hen belangrijk­er dan winnen.

Organisato­r Gilbert Van Dam (70) is een telg uit een Heindonkse wielerdyna­stie. Zijn nonkel, Joseph Van Dam, reed in 1926 de Tour de France. Alhoewel hij nog nooit een col gezien had, won hij toch drie ritten en werd hij zelfs twaalfde in de rituitslag. Eigenlijk mocht hij zelfs niet mee naar de Tour. Volgens de verhalen die de ronde doen, moest hij van zijn team de wedstrijd Parijs–Brussel winnen om alsnog in de selectie opgenomen te worden. Hij lag op kop, maar verloor uiteindeli­jk nipt in de sprint. Hij had echter zo goed gereden dat hij toch naar de Tour mocht als knecht. Ook René Van Dam, de vader van Gilbert, was een begenadigd wielrenner die verschille­nde koersen won. Hij moest zijn carrière stopzetten omdat de Tweede Wereldoorl­og uitbrak en hij gemobilise­erd werd.

Belgisch kampioen

Gilbert zelf is op zijn 70ste ook nog steeds een actief wielrenner. Enkele jaren terug werd hij zelfs nog Belgisch kampioen in zijn leeftijdsc­ategorie. “Waarom ik deze retrokoers organiseer? In de eerste

Flandrien Bartali omringd door zijn Squadra Flandria. plaats om mijn vader en mijn nonkel te eren. De renners rijden zelfs voorbij het geboortehu­is van mijn vader.”

Wie wil deelnemen aan de koers moet zich aan enkele regels houden. “De fiets moet een stalen kader hebben. Het versnellin­gsapparaat moet bestaan uit hendeltjes op de voorbuis en de pedalen moeten uitgerust zijn met halen. Bovendien mag een deelnemer geen licentie hebben en moet hij minstens twee jaar gestopt zijn met wielrennen. Maar er wordt wel degelijk gekoerst om te winnen door sommige van de deelnemers. Het is een wereldje op zich. We zijn allemaal wielerlief­hebbers en we houden van oude fietsen”, legt Gilbert Van Dam uit.

Wie zeker niet koerst om te win

 ?? FOTO WARD BOSMANS ??
FOTO WARD BOSMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium