Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

KOM tijdens verkenning

-

Al bij zijn verkenning van de tijdrit op zaterdag bleek dat Van Aert er klaar voor was. Hij sprokkelde op de sociaal netwerksit­e Strava waar mensen de gegevens van hun fiets- en looptochte­n kunnen uploaden - meteen een Dat is een afkorting voor King of Mountain en wil zeggen dat je de snelste ooit bent op een bepaald segment.

VAN AERT WON NU EEN BERGRIT, TIJDRIT EN SPRINT IN ÉÉN TOUR. WAT IS HET VOLGENDE OP ZIJN VERLANGLIJ­STJE IN DE TOUR?

Wout van Aert: “Nog wel een paar zaken. Ik wil ooit zeker eens voor de groene trui gaan. Dat wordt misschien het volgende doel, maar alles op zijn tijd. Ik was nog maar net over de streep op de Champs-Élysées of ik kreeg al de vraag of ik de nieuwe Merckx ben. Wel, Merckx heeft vijf keer het eindklasse­ment gewonnen en daarnaast ook elke koers die er bestaat in het wielrennen. In vergelijki­ng met Eddy ben ik maar een kleine coureur. Ik kan alleen blij zijn met wat ik zelf bereikt heb in deze Tour, en dat is best veel.”

REED WOUT ZATERDAG ZIJN BESTE TIJDRIT OOIT?

Trainer Marc Lamberts: “Zonder twijfel was dit wel zijn beste tijdrit aan het einde van een grote ronde, maar puur qua power en wattages was zijn tijdrit op het WK in Imola vorig jaar nog beter. Logisch, want na drie weken vol arbeid en fysieke belasting in een wedstrijd van het allerhoogs­te niveau is het ook onmogelijk om zijn beste tijdrit te rijden.”

Van Aert: “Een tijdrit aan het einde van de Tour kan je niet vergelijke­n met een tijdrit op een kampioensc­hap.”

Sportief manager Merijn Zeeman: “Daarom is het straf dat hij qua wattages en gevoel een betere tijdrit reed dan in Laval, op de vijfde dag van de Tour.”

Performanc­e manager Mathieu Heijboer: “De etappes voor deze tijdrit heeft Wout zich zo rustig mogelijk gehouden om in de tijdrit zo optimaal mogelijk aan de start te verschijne­n.”

Van Aert: “Ik koos er daarom voor om vooraan een plateau van 56 tanden in plaats van 58 tanden te laten monteren, omdat ik mijn cadans zo hoog mogelijk wilde houden. Dat lukte prima, tot in de laatste vijf kilometer, waarin ik voelde dat ik een klein beetje wegzakte.”

Heijboer: “Toch zal het zijn beste tijdrit ooit benaderen, anders versla je Asgreen en Küng niet met zo’n groot verschil.”

Lamberts: “Vergeet ook niet dat de wind in de loop van de namiddag draaide, wat in het nadeel was van Wout tegenover Asgreen, die twee uur vroeger was gestart. Net daarom behoort deze tijdrit wel tot zijn top drie. Zeker ook omdat hij aerodynami­sch beter op zijn

fiets zat dan in Imola.”

Van Aert: “Ik plaats deze zege zeer hoog op mijn palmares. Een tijdritzeg­e in de Tour stond al zeer lang op mijn bucket list. Eindelijk pasten alle puzzelstuk­jes in elkaar.”

IS HIJ NU TOPFAVORIE­T VOOR DE TIJDRIT IN TOKIO?

Van Aert: “Nee. Deze tijdrit telde 250 hoogtemete­rs. De tijdrit op de Olympische Spelen is weliswaar veertien kilometer langer, maar telt wel meer dan 700 hoogtemete­rs. Voor een renner van mijn gewicht wordt het een zware uitdaging om in Tokio op te boksen tegen renners die tien kilo minder wegen. Gasten zoals Remco Evenepoel hebben een streep voor, maar ik geef mij nog niet gewonnen. Het parcours bevat ook platte stukken, waarop ik in het voordeel ben.”

Lamberts: “Daarom mogen we naast de klimmers ook Rohan Dennis en Filippo Ganna niet vergeten.”

Van Aert: “Ik heb allang niet meer tegen hen gekoerst. Ik zag dat Ganna de voorbije week de Settimana Ciclistica Italiana reed. Een rittenkoer­s zonder tijdrit, en op het eerste gezicht dus een vreemde voorbereid­ing op een tijdrit, maar Ganna rijdt de wegrit niet en zal alles op alles zetten in de tijdrit.”

Zeeman: “Ik geloof Wout als hij zegt dat hij nu niet de topfavorie­t is, maar anderzijds geeft zo’n overwinnin­g een boost en is zijn vorm stijgend. In Tokio maakt een groepje van tien renners kans en daar hoort Wout zeer zeker bij. Roglic ook. Door zijn blessures na de val in

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium