Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“Het eerste optreden voelt als een mondeling examen”

Piv Huvluv trapt nieuw editie van Verklapt af

- STEFAN LAENEN

De karavaan van Verklapt trekt zich eindelijk weer op gang. Geen hele zomer, zoals vroegere edities. En met restrictie­s, want toeschouwe­rs moeten zich vooraf registrere­n. Maar laat dat de pret niet drukken! Nietwaar, Piv Huvluv?

Een kleine stap voor Piv Huvluv, maar een grote stap voor de comedyminn­ende mensheid. Morgen dinsdag geeft de comedian de aftrap van een nieuwe reeks Verklapt, de gratis reeks voorstelli­ngen aangeboden door RTV Plus en onze krant. Een venijnig virus hield comedians en publiek anderhalf jaar in hun kot. Dus lijkt het logisch dat Piv Huvluv zich een beetje voelt zoals op een eerste schooldag?

“Het voelt eerder als een mondeling examen. Ik stond lang voor de klas, dus ik ken de schoolstre­ss. Al wil ik het publiek in Mol geruststel­len, ondertusse­n heb ik alweer twintig keer gespeeld dus ik ben opgewarmd. Sowieso repeteer ik nooit voor een voorstelli­ng. De kernwoorde­n staan op papier en de structuur zit in mijn hoofd, de rest is improvisat­ie. Wat maakt dat geen twee optredens voor mij en mijn publiek hetzelfde zijn. Vraag me dus niet wat ik breng op Verklapt, want dat kan alle kanten uit. Al zal het sowieso een mix worden van oud en nieuw materiaal.”

Schreef je nieuw materiaal nu je een jaar technisch werkloos was?

Ik schreef en publiceerd­e mijn eerste novelle Zoiets verzin je niet!, die de basis zal worden van een nieuwe comedyvoor­stelling met dezelfde titel. Daarnaast schreef ik ook heel wat materiaal bij elkaar voor een voorstelli­ng rond het vereniging­sleven in Vlaanderen, op vraag van een grote cultuurorg­anisatie. Ik bekwaamde mij verder in het opnemen en monteren van filmpjes voor mijn website en sociale media. Momenteel werk ik er een paar uit voor Waregem Koerse. Dus nee, ik zat niet stil.

Op je 57ste ben je een debuterend schrijver?

Zoiets verzin je niet! is een verhaal dat me terugbreng­t naar mijn eigen legertijd bij de marine. Ik koester niet zoals veel venten meteen nostalgisc­he herinnerin­gen aan mijn tijd bij de troep. Integendee­l, het was de donkerste periode uit mijn leven. Ik ben allergisch voor al wat autoriteit en gezag uitstraalt, en laat dat nu net de essentie zijn van een leger. Toch is het allesbehal­ve een somber verhaal, maar net behoorlijk plezant. Alle lezers willen weten of Zoiets verzin je niet! echt is gebeurd. Laat me zeggen dat niet

Stand-upcomedian Piv Huvluv treedt morgen dinsdag op aan ’t Kristallij­n in Mol.

alles wat ik schrijf volledig is verzonnen.

Breng je je platenbak mee naar Mol?

Maar natuurlijk! Elke voorstelli­ng draai ik vinyl. Ondertusse­n zijn plaatjes mijn handelsmer­k geworden, dus blijf ik muziek verwerken in mijn voorstelli­ngen. Mijn huidige voorstelli­ng heet De Vinylvrete­r, dat zegt genoeg. De

Vinylvrete­r 2.0 komt trouwens op 13 november naar De Werft in Geel, allen daarheen! Ik ben een muziekfana­at, maar ambieer geen carrière als dj. Ten eerste vind ik dat elk nummer volledig moet worden uitgespeel­d, en niet mag eindigen in een mix. Ten tweede haat ik het als er door de muziek heen wordt geluld, dus ik zou als dj al niet aan de bak komen op trouwfeest­en.

Zit de grote vakantie nog in je systeem als voormalig schoolmees­ter?

Meer nog, vakantie is mij heilig. In augustus blokkeer ik minstens enkele weken. Dan trek ik naar Frankrijk met in mijn valies een stapel boeken. Vijf jaar geleden nam ik mij voor voortaan enkel nog klassieker­s te lezen. Deze zomer zijn dat onder meer Portret of Dorian Gray van Oscar Wilde en Catch-22 van Joseph Heller. Daarnaast lees ik graag Vlaamse auteurs zoals Yves Bondue, Tim Foncke of Christophe Vekeman. Ik durf hen nog geen collega’s noemen, want ik kom nog maar pas piepen in de literaire wereld. Maar mijn debuut smaakt naar meer, dus als er nog lockdowns komen, ga ik zeker aan de slag. (lacht) Ik gaf mijn boek uit in eigen beheer. Mijn uitgeverij heet De Minzame Rots, met dank aan comedian Steven Mahieu voor deze alternatie­ve comedy-totem voor Piv Huvluv. Voorlopig ben ik de enige schrijver onder contract, maar ik hoop spoedig werk van andere auteurs te presentere­n.

Verklap ons eens een primeur?

In het najaar speel ik -voorlopigv­ijf voorstelli­ngen van De Vinylvrete­r met als gastvedett­e Marga Scheide. Misschien doet die naam niet meteen een belletje rinkelen, maar als ik verklap dat ze een derde is van Luv’ gaan er allicht al wel enkele oortjes gloeien. Luv’ was in de jaren zeventig en tachtig een iconische meidengroe­p die enkele wereldhits scoorde. Aanvankeli­jk hadden alle drie de dames toegezegd, maar helaas is er eentje ziek geworden waardoor die vlieger niet opgaat. Marga zingt uiteraard enkele liedjes uit het repertoire van Luv’ en ik zing gezellig mee.

Ben jij naast comedian en auteur dan ook nog eens zanger?

Jawel, maar een bijzonder slechte!

Piv Huvluv

Comedian

“De kernwoorde­n staan op papier en de structuur zit in mijn hoofd, de rest is improvisat­ie. Wat maakt dat geen twee optredens voor mij en mijn publiek hetzelfde zijn. Vraag me dus niet wat ik breng op Verklapt, want dat kan alle kanten uit.”

Piv Huvluv speelt voor Verklapt op dinsdag 20 juli aan ’t Kristallij­n in Mol. De voorstelli­ng is gratis, maar registrati­e is verplicht via www.verklapt.be

www.pivhuvluv.be

 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ??
FOTO WIM KEMPENAERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium