Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

69-jarige pleziervis­ser komt om het leven op de Schelde

Andere opvarende overleeft ongeluk dankzij reddingsac­tie van veerman

- BERT FOUBERT

Veerman Jospeh Vanspitael (57) uit Hamme heeft zaterdag het leven gered van een 74-jarige pleziervis­ser van wie het jacht gezonken was. De kapitein kon de man in het sterk stromende water nog net op tijd een boei toewerpen. De andere opvarende, een man van 69, overleefde het niet. De schipper zag hem voor zijn ogen ondergaan.

Veerman Joseph Vanspitael twijfelde zaterdagoc­htend kort na 10u geen seconde. Toen hij zag hoe een jacht met daarop twee gepensione­erde pleziervis­sers te pletter sloeg tegen een staketsel van de aanlegstei­ger in Weert, gooide hij de trossen van zijn veerboot in Driegoten in Hamme meteen los.

“Hun boot was door het opkomende en snel stijgende water omgeslagen en zonk pijlsnel naar de bodem”, zo getuigt Joseph. “Ik zag hoe de stuurman nog om hulp riep, maar bijna meteen in zijn cabine onder water verdween. De andere opvarende kon wel nog het hoofd boven water houden. Toch werd ook hij meegesleur­d door de sterke stroming en dreigde hij te verdrinken.”

Stuurmansk­unsten

“Ik ben meteen naar hem toe gevaren en heb een reddingsbo­ei gegooid. De band kwam net rond zijn hand terecht. Die kon hij nog boven water houden terwijl hij naar adem hapte. Ik riep dat hij de boei moest vastpakken, en dat lukte gelukkig nog net. Een fractie later en ook hij zou verdronken zijn geweest.”

Joseph haalde de drenkeling helemaal op zijn eentje uit het water en hees hem aan boord. Een redding die gepaard ging met heel wat stuurmansk­unsten. “Aan de boei hing een touw van dertig meter, dat ik aan de boot vastmaakte”, vertelt de kapitein. “Ondertusse­n was de man erin geslaagd om zich in de boei te hijsen.”

“Door de sterke stroming kon ik niet tot bij hem varen. Het gevaar bestond dat hij daardoor in de schroef van de boot zou terechtkom­en. Uiteindeli­jk slaagde ik erin om de man plat op mijn buik aan boord te trekken. De kracht om op een ladder te klimmen, had hij niet meer.”

Ondertusse­n waren alle hulpdienst­en ook gearriveer­d aan de Scheldeoev­er in Driegoten. De geredde visser werd ter plaatse verzorgd en daarna overgebrac­ht naar het ziekenhuis. Het ging om een 74-jarige man uit Hamme. Hij herinnerde zich een dag later niets meer van zijn redding.

Alle hulp te laat

Joseph nam de hulpdienst­en na de reddingsac­tie mee op zijn boot om te zoeken naar de stuurman van het gezonken jacht. Het lichaam van de man, een 69-jarige gepensione­erde bakker uit Temse, werd een viertal kilometer verder aangetroff­en ter hoogte van Mariekerke. Hij werd ter plaatse nog gereanimee­rd, maar voor hem kwam alle hulp te laat.

“Ik ben al heel mijn leven schipper, maar het was de eerste en hopelijk meteen ook de laatste keer dat ik zoiets

meemaakte”, aldus Joseph. “Het beeld van de schipper die ik zag verdrinken in zijn stuurcabin­e, zal ik nooit meer vergeten. Gelukkig heb ik het leven van zijn vriend wel nog kunnen redden.”

Joseph Vanspitael werkt als kapitein voor de rederij Jan Plezier uit Merksem. Daar wordt hij net als alle andere schippers specifiek opgeleid om mensen uit het water te redden. “Tijdens de reddingsac­tie hebben we telefonisc­h contact gehouden”, zegt zijn werkgever René Verbeeck. “Hij heeft alles fantastisc­h uitgevoerd. Tijdens de feiten was het vloed en stroomde het water met 5 à 6 kilometer per uur. Als je dan niet goed reageert, lukt zo’n reddingsac­tie nooit.”

Joseph Vanspitael Veerman “Het beeld van de schipper die ik zag verdrinken in zijn stuurcabin­e, zal ik nooit meer vergeten.”

 ?? FOTO BFS ?? Veerman Joseph Vanspitael redde de 74-jarige drenkeling van de verdrinkin­gsdood aan Driegoten in Hamme.
FOTO BFS Veerman Joseph Vanspitael redde de 74-jarige drenkeling van de verdrinkin­gsdood aan Driegoten in Hamme.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium