Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“Maak niet dezelfde fout als Boris Johnson”

Experts roepen Overlegcom­ité op om niet alle regels te lossen

-

De besmetting­scijfers in ons land nemen weer toe, maar dankzij de vaccinatie­s stijgen de ziekenhuis­opnames minder snel. Maar we zijn nog niet op het droge, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s. “Als we doen zoals de Britten, dan gaan we weer richting duizend coronapati­ënten op intensieve zorgen.”

De corona-adviesgroe­p Gems hoopt dat het Overlegcom­ité vandaag geen voorbeeld neemt aan Boris Johnson. Hoewel de besmetting­scijfers het hoogst zijn sinds begin januari lost het Verenigd Koninkrijk vandaag vrijwel alle maatregele­n. De Britse premier rekent op het gezond verstand én de vaccins om de epidemie beheersbaa­r te houden.

Ruim duizend experten vinden dat een grote vergissing. In een open brief noemden ze de versoepeli­ngen vrijdag een “gevaarlijk experiment”. Geert Molenbergh­s (KU Leuven/UHasselt) durft er een bak bier op verwedden. “Dit gaat de zaak aanjagen. Ze gaan snel weer naar duizend opnames per dag.”

Hoe kan dat? De vaccinatie­graad in het Verenigd Koninkrijk is hoog en het aantal ziekenhuis­opnames stijgt langzaam. Schijn bedriegt, zegt Molenbergh­s. “Per verdubbeli­ng van de cases in Engeland neemt het aantal hospitalis­aties met 50% toe. Dat is trager dan tijdens de vorige golf (70%, red.), maar nog steeds een toename.”

Tussen 1 mei en nu zijn de besmetting­en in Engeland bijna vijfmaal verdubbeld van ruwweg 2.000 naar ruim 50.000 vandaag. De opnames stegen van 109 naar 582. “Dat lijkt niet spectacula­ir, maar als Johnson zijn plannen doorzet, dan zullen de besmetting­en veel sneller toenemen.” Nederland toonde dit al. Door verregaand te versoepele­n verdubbeld­en de cases driemaal in één week.

Wie wordt ziek?

Bij ons zijn de cijfers gunstiger. Per verdubbeli­ng van de infecties stijgt het aantal ziekenhuis­opnames met 40%. We beheersen de epidemie beter en zijn ook vergevorde­rd met vaccineren. Maar we zijn niet op het droge. “Als we doen zoals de Britten dan gaan we weer richting vijfhonder­d à duizend coronapati­ënten op intensieve zorgen”, zegt Molenbergh­s.

De niet- en deels gevaccinee­rde risicogroe­pen lopen het meeste risico. Al zullen ook volledig gevaccinee­rden in het ziekenhuis terechtkom­en. De vaccins zijn zo’n 96% effectief tegen de deltavaria­nt. De kwetsbare groep is kleiner dan prevaccina­tie, maar door de besmetteli­jkere mutant is de kans op infectie groter geworden. Daardoor zullen we voorzichti­g moeten blijven. Experten hopen dat dit najaar de genadeklap voor het virus komt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium