Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“Who is the coffee for?”

Horeca aan zee moet steeds meer een beroep doen op buitenland­se werkkracht­en

- DANY VAN LOO

De kans dat je deze zomer aan zee je pannenkoek opgediend krijgt door een serveerste­r met buitenland­s accent is groot. De horeca aan de kust kreunt onder een tekort aan personeel en steeds meer buitenland­se krachten vullen de vacatures op. “Zeggen dat ze onze jobs inpikken is van de pot gerukt.”

Kopzorgen om personeel te vinden: zeven op de tien horeca-uitbaters aan de kust zitten in de problemen. Peter Claerhout (43), zaakvoerde­r van het Nieuwpoort­se hotel Sandeshove­d, is een van hen. “Het werd steeds moeilijker om vacatures in te vullen”, zegt hij.

“Na de lockdown zagen veel werknemers het zware werk in de horeca niet meer zitten. Bovendien is het verschil tussen het loon en de uitkering niet groot genoeg om de mensen opnieuw te motiveren. Meer nog: de VDAB heeft veel werknemers omgeschool­d naar een andere job en dan zit je ermee: we vinden ons volk niet meer in België.”

Voor afwassers en ander personeel achter de schermen doet Claerhout al langer een beroep op buitenland­se werknemers. “Belgen dienen zich daarvoor eigenlijk niet meer aan. Voor het zaalperson­eel was Nederlands­talig zijn lang een absolute vereiste, maar daar moesten we nu van afstappen. We hebben zo’n 130 personeels­leden in dienst, en daarvan zijn er zeker 70% buitenland­se krachten uit een tiental verschille­nde landen, van Georgië tot Mongolië. En het moet gezegd: zij leveren uitstekend werk en leren vlug bij, niet het minst de taal. Zij zorgen er mee voor dat we ons hotel en vier restaurant­s op volle kracht kunnen laten draaien. Andere collega’s moeten zelfs drie dagen in de week sluiten omdat ze geen personeel vinden.”

Reddingsbo­ei

Claerhout vond een reddingsbo­ei bij het West-Vlaamse Axintor Interim, dat exclusief inzet op buitenland­se uitzendkra­chten en dito jobstudent­en. “Wij rekruteren al meer dan tien jaar via vaste selectiepa­rtners ter plaatse”, zegt Kirke Hillewaere. “Het valt op dat de jongste maanden steeds vaker ook om barpersone­el en kelners wordt gevraagd. Het cliché dat buitenland­se werkkracht­en Belgische jobs komen inpikken, is van de pot gerukt. Goedkoper zijn ze ook niet, integendee­l. We zorgen ook voor vervoer, begeleidin­g en huisvestin­g in ons land.”

Via het uitzendkan­toor staan meer dan 150 uitzendkra­chten klaar om deze zomer de horeca aan de kust te ondersteun­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium