Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Geen polonaise, geen massa in trance, wél veel goesting

Schlagerfe­stival en Tomorrowla­nd door de ogen van de artiesten

- LOTTE DEBROUWERE

Het Schlagerfe­stival en Tomorrowla­nd. Normaal hoogdagen voor fans van massamuzie­kevenement­en. Maar alles was het afgelopen weekend anders. Op het Schlagerfe­stival was het mét ‘social distancing seat’ en zonder polonaise. Tomorrowla­nd was dan weer digitaal, waarbij de dj’s voor een groen scherm zonder publiek van jetje moesten geven. Hoe beleefden de artiesten deze aparte hoogdagen? Van Bart Kaëll tot Armin van Buuren. Van Willy Sommers tot Lost Frequencie­s.

Het Schlagerfe­stival. Hoogdag voor zij die graag arm in arm met god en klein pierke uit volle borst zingen van “een leeuw in een kooi, aan wanhoop ten prooi”. Aan de andere kant van de muziekheme­l: Tomorrowla­nd. Hoogdag voor zij die graag opgaan in de opzwepende beats, in de trance van de massa.

Allebei waren de edities anders. En dat hebben de artiesten gevoeld. Op Tomorrowla­nd speelden dj’s zonder publiek, voor een

green key, die achteraf met een feeëriek decor werd beplakt. Mensen thuis konden online mee feesten. “Niet makkelijk om op te treden voor een digitaal festival”, zegt de Nederlands­e dj Armin van Buuren. “Ik ben niet zo goed in doen alsof, in fake stuff. Je hebt geen publiek waar je kan op rea

geren. Maar ik zie het zo: Tomorrowla­nd wil dit geven aan de fans en de muziek verdient het om gespeeld te worden, dus ik was blij dat ik er bij was.”

Eigen bubbel

Felix De Laet, beter bekend als Lost Frequencie­s, herkent het. “Zo’n supergroot groen scherm is

insane. Ik ben geen acteur en je moet toch wat acteren. Maar TML is straf, ze creëren een backstage vibe, er staat een decor. Je hebt dus het festivalge­voel. De mensen achter de schermen dansen ook mee, steken hun handen in de lucht, zo raak je toch in the mood.” Dj Charlotte de Witte heeft haar eigen truc om te vergeten dat er geen publiek is. “Soms is het wel lastig als je voelt dat de energie zich opbouwt, de beat luider wordt en je dan geen publiek ziet. Het is belangrijk dat je je eigen bubbel creëert en je je ergens inbeeldt dat je zelf tussen het publiek staat.”

Dj Yves V, die al vijftien jaar op TML staat, kon nu voor zijn zoontje spelen. “Quinn is 4 en was aan het dansen met de mensen van de productie. Tussen 60.000 mensen zou ik hem nooit kunnen zien, nu dus wel. En ja, het publiek geeft je veel energie die je nu uit jezelf moet halen, maar eenmaal in de

booth is het alsof je voor een massa speelt. En achteraf merk je toch dat een wereldpubl­iek thuis heeft mee gefeest. Je krijgt online reacties van over de hele wereld. Van Japan tot Brazilië. Van Mexico tot Thailand.”

Toch uit de bol

In Middelkerk­e, op het Schlagerfe­stival, was er wél publiek. Maar gebonden aan allerlei coronamaat­regelen. “Je merkt dat mensen gebonden zijn door de beperkinge­n, maar ze willen feesten”, vertelt Gunther Levi van de Romeo’s. “Wij ook. Je voelt dat er veel adrenaline en goesting in de lucht hangt.” Davy Gilles genoot van de zwaaiende handen in de lucht. “Ook al kon de polonaise niet en mochten ze alleen dansen voor hun eigen stoel, in hun bubbel gingen ze toch uit de bol.” Chris Van Tongelen: “Het was eigenlijk alsof we nooit waren weggeweest.”

Dat vond Bart Kaëll ook. “Het was heel warm. We moedigden mensen aan om massaal mee te klappen of te zwaaien en dat deden ze. En natuurlijk sta je wat op de rem. Normaal roep ik op om allemaal samen te roeien op De Marie-Louise, nu vraag ik het om alleen te doen op hun stoel. Er mochten vroeger ook twintig mensen op het podium, wat dan ontaardde in honderd mensen, maar nu heb ik niemand op het podium geroepen. Een beetje voorzichti­g blijven is de boodschap.” Willy Sommers knikt. “De sfeer was niet minder omdat er geen polonaise was. Samen meezingen was al genoeg. Het werkte therapeuti­sch en deed alle miserie even vergeten.”

 ?? FOTO JORDY VAN OVERMEIRE ?? Yves V geeft een dj-set in het virtuele decor van Tomorrowla­nd Around the World.
FOTO JORDY VAN OVERMEIRE Yves V geeft een dj-set in het virtuele decor van Tomorrowla­nd Around the World.
 ?? FOTO KURT DESPLENTER ?? Al zittend feesten op het Schlagerfe­stival in Middelkerk­e.
FOTO KURT DESPLENTER Al zittend feesten op het Schlagerfe­stival in Middelkerk­e.
 ?? FOTO KURT DESPLENTER ?? De Romeo’s: “Alsof we nooit waren weggeweest.”
FOTO KURT DESPLENTER De Romeo’s: “Alsof we nooit waren weggeweest.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium