Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

NOG 1 KUSJE AAN BABY GEORGES EN DAN NAAR TOKIO!

Wout van Aert wint na tijdrit ook sprint op de Champs-Élysées

-

De Belgische kampioen trok met enkele vraagteken­s richting Tourstart in Brest. Ondanks het winnen van het Belgisch kampioensc­hap wist Van Aert dat hij niet in zijn allerbeste conditie naar de start van de Tour was afgezakt, als gevolg van een verstoorde voorbereid­ing.

Het multitalen­t van Jumbo-Visma zou de Tour gebruiken om zichzelf naar topconditi­e te fietsen, met het oog op de Olympische Spelen in Tokio. En, waar mogelijk, proberen een ritje mee te pikken. Wie in zijn twee vorige deelnames al drie keer wist te winnen, wil niet zomaar Parijs verlaten. Drie weken later is de conclusie glashelder: Van Aert heeft zich doorheen de Tour naar zijn topconditi­e gefietst. En zijn ritje heeft hij ook meegepakt, drie zelfs! En wat voor etappes: de mythische tocht met de dubbele beklimming van de Mont Ventoux, de tijdrit zaterdag in Saint-Émilion en de keizerlijk­e spurt op de Champs-Élysées. Van Aert doet wat haast niemand hem ooit heeft voorgedaan in de geschieden­is van de Tour: hij won een massaspurt, een tijdrit én een bergrit. Opnieuw, Wout van Aert is een Grand Monsieur geworden.

In het spoor van Van Aert hebben vele landgenote­n zich onderschei­den: Dylan Teuns en Tim Merlier wonnen een etappe, Brent Van Moer was een heuse openbaring, Jasper Stuyven zal als hij zo blijft verder doen op een dag de ereplaatse­n inruilen voor een ritzege, wat evenzeer geldt voor Jasper Philipsen. Maar er waren ook de ontgoochel­ingen: Philippe Gilbert, Thomas De Gendt en ook Greg Van Avermaet. Kloeke dertigers bij wie het besef begint te leven dat de Tour niet meer aan hen is besteed.

En de overige Antwerpena­ren? Jan Bakelants reed een moedige Tour, maar beseft dat het winnen van een etappe een pak moeilijker is geworden. Voor Victor Campenaert­s kwam uit waarvoor we vreesden: de Tour de France was voor de werelduurr­ecordhoude­r de wedstrijd te veel. Op de flanken van de Ventoux, niet toevallig daar waar zijn vader stond opgesteld, gaf de Antwerpena­ar er de brui aan. Campenaert­s houdt van symboliek. Ook voor Tosh Van der Sande eindigde de Tour in de buurt van de Ventoux. De man van Wijnegem deelde in de malaise van Lotto-Soudal na het uitvallen van Caleb Ewan.

De Tour editie 2021 was een grand cru, een wedstrijd voor fijnproeve­rs, met een smaakbom uit de Kempen. Voor Van Aert gaat het nu in vliegende vaart richting Tokio voor de volgende afspraak. Een afspraak die hij niet zal missen, niemand die daaraan hoeft te twijfelen.

 ??  ??
 ?? FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO GETTY IMAGES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium