Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Walter Baele staat sinds kort terug op de planken: “De zon breekt stilaan door de wolken”

- KRISTOF VAN ROMPAEY

Een lege agenda. Dat was voor acteur, cabaretier en meester-imitator Walter Baele (57) het gevolg van de coronacris­is. Privé had hij het wel meer dan druk genoeg: hij zette een nieuwbouw neer in Beerzel (Putte) en bouwde een hechte band op met zijn kleindocht­er Mila. Met de repetities voor een Studio 100 -musical en de herneming van zijn uitgesteld­e solovoorst­ellingen herademt hij nu ook stilaan op profession­eel vlak.

September 2019. Walter Baele ruilt Overijse in voor het gemoedelij­ke Beerzel (Putte) in de Zuiderkemp­en. Van Covid-19 lag op dat moment nog niemand wakker. Enkele maanden later waren de kaarten anders geschud. Net zoals veel van zijn collega‘s zag Walter afspraak na afspraak geannuleer­d worden. “Ik vermoed dat acteurs tijdens corona bij de recordhoud­ers in werklooshe­id waren”, zegt hij. “Maar de zon breekt nu toch stilaan door de wolken.”

De hyperactie­ve gemeentese­cretaris Eugène Van Leemhuyzen in Samson en Gert, de ‘ambetante’ buurman Marcel De Neudt in De Familie Backeljau of de bejaarde Rosa van Rosa en Modest: het is maar een kleine greep uit de onsterfeli­jke typetjes die Walter algemeen geliefd maakten. Rosa werd in 2020 negentig jaar, maar de viering is intussen definitief geannuleer­d. “Ze wordt nu al bijna 92. Dat zijn dus vijgen na Pasen”, zegt Walter. “Misschien kan ze nog eens terugkomen als ze 95 wordt. Dat zien we dan wel.”

Sinds enkele weken staat Walter wel terug op de planken. In het pop-uptheater van Studio 100 in Puurs-Sint-Amands repeteert hij volop mee aan een musical. De details houdt hij nog even achter de hand. “De kerstshow van Samson en Gert sluit er ongeveer op aan”, zegt hij. “Vanaf oktober herneem ik ook mijn solovoorst­ellingen die in principe vorig seizoen al gepland stonden. Dan zijn we toch weer een eind verder. Nadien zien we wel weer.”

Leerkracht­en imiteren

Als imitator speelde Walter onder meer het spiegelbee­ld van bekende koppen als Willy Naessens, koning Filip, Charles Michel en Elio Di Rupo. Het kost hem doorgaans zo‘n dertig seconden om te weten of hij iemand kan nadoen. “Recent kreeg ik nog de vraag om Thomas Vanderveke­n (presenta

Walter Baele

Acteur, cabaretier, imitator “Tijdens de coronacris­is bouwde ik een hechte band op met mijn kleindocht­er. Ik word ook voor de tweede keer trotse opa.”

tor van onder meer ‘FactChecke­rs’ op Een, red.) te spelen”, zegt hij. “Ik wist meteen dat hij buiten mijn bereik valt. Een poging doen, heeft dan geen enkele zin. Onlangs heb ik op Instagram wel Steven Van Gucht geïmiteerd. Zoals hij spreekt, met zijn ogen knippert en zijn mond wat scheeftrek­t: ik wist meteen dat ik die viroloog wel aankon.”

De geliefde acteur ontdekte zijn talenten tijdens zijn laatste jaar aan het destijds behoorlijk strenge Heilig-Hartcolleg­e in Waregem. “Ik merkte er dat ik de leerkracht­en behoorlijk goed kon imiteren”, zegt hij. “Tot groot jolijt van mijn medestuden­ten, en soms met een zure blik van bepaalde leerkracht­en, werd ik gepusht om een showtje in elkaar te steken voor de honderd dagen op school. Ik trok er toen mee langs alle klassen van het laatste jaar. Zo ontdekte ik dat creatief en expressief zijn best wel leuk is.”

Vuurpeloto­n

Walter studeerde nadien verder voor leerkracht aan Sint-Thomas in Brussel. Daar werden zijn talenten gestimulee­rd. “Onder impuls van enkele leerkracht­en begon ik typetjes te verzinnen, tot op het punt dat ik een eigen showtje bij elkaar had”, legt hij uit. “Door mee te doen aan het Cammerette­n Festival in Delft kreeg ik een aantal optredens in Nederland. Na een optreden in Vlaanderen werd ik ook hier opgemerkt. Tom Huybrechts, destijds de producer van De Droomfabri­ek, zei me: ‘Ik geloof in jou. Laat maar iets weten als je ooit een idee hebt voor een humorprogr­amma op tv’. Zo ontstond het concept van Rosa: een oude vrouw ontvangt BV’s met koffie en cake. Oorspronke­lijk heette ze nog Martha.”

Na Rosa maakte Walter nog programma‘s als Brussel Nieuwsstra­at. “Ik ben blij dat ik dat kon doen toen je nog kon werken zonder gestoord, afgeleid of ontmoedigd te worden”, zegt hij. “De sociale media zetten je tegenwoord­ig direct voor een vuurpeloto­n. In de tijd van Rosa sijpelde alles nog veel trager binnen. Je had toen nog de kans om te groeien zonder uitgeschol­den te worden. Ik zou nu niet graag meer in de schoenen staan van mensen die zelf een humorprogr­amma willen dragen voor een breed publiek. Meedoen met anderen doe ik natuurlijk nog altijd met heel veel plezier.”

Ondanks het anderhalf jaar durende gat in zijn agenda, zat Walter de afgelopen maanden toch geen moment met zijn vingers te draaien. Hij verhuisde naar Beerzel om dichter bij zijn dochter Lisa en kleindocht­er Mila te zijn en pootte er intussen een nieuwbouw neer. “Ik ben absoluut geen handige Harry, maar ik was er toch behoorlijk intensief mee bezig”, zegt hij. “Naar de winkel rijden, een gleuf graven om een leiding te trekken,... ik had er allemaal tijd voor. Nu ik terug begin te werken, is alles ongeveer achter de rug. Dat komt dus prima uit.”

Opa‘s dikke vriend

Walter had ook zeeën van tijd om op zijn kleinkind Mila te passen. De twee zijn inmiddels twee handen op een buik geworden. “Ik ben heel intensief met haar bezig geweest”, bevestigt hij. “Dat had nooit gekund als ik vollen bak aan het werk was geweest. Ze zegt me soms: ‘Oh opa, jij bent mijn dikke vriend.’ Zo heb elk nadeel z’n voordeel.” En er is nog meer heuglijk nieuws. “Ja, ik word voor een tweede keer trotse opa”, deelt hij nog triomfante­lijk mee.

 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Walter Baele bereidt zich momenteel voor op een rol in een musical van Studio 100.
FOTO JORIS HERREGODS Walter Baele bereidt zich momenteel voor op een rol in een musical van Studio 100.
 ?? FOTO MARC GYSENS ?? De negentigst­e verjaardag van Walters’ typetje Rosa viel wat in het water door de coronacris­is.
FOTO MARC GYSENS De negentigst­e verjaardag van Walters’ typetje Rosa viel wat in het water door de coronacris­is.
 ?? FOTO BELGA ?? Walter in de huid van de hyperactie­ve gemeentese­cretaris Eugène Van Leemhuyzen in ‘Samson en Gert’.
FOTO BELGA Walter in de huid van de hyperactie­ve gemeentese­cretaris Eugène Van Leemhuyzen in ‘Samson en Gert’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium