Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Actie in Wallonië: grenzeloze solidarite­it

Gezin uit Hoboken springt in de bres voor familie in Angleur

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Het water kwam bij Jean-Pierre Paulus en Claudine Schoefs in Angleur op de begane grond 1,3 meter hoog. Nu moet de hele verdieping worden gestript en wekenlang drogen. Gelukkig krijgt het koppel hulp van familieled­en uit Hoboken, het gezin SelmaniVan Sweevelt.

“Mijn man Skender heeft de oorlog in Kosovo meegemaakt. Ook hier spreekt hij van oorlogstaf­erelen”, zegt Cathy Van Sweevelt. Skender en Cathy zakten zaterdag en zondag met de kinderen Xhafer en Alban af naar Angleur, waar haar tante Claudine (73) en haar man Jean-Pierre wonen.

Al zal het de komende tijd elders moeten. “Ze wonen nabij de Maas, op het laagste punt in de straat”, aldus Van Sweevelt. “Officieel hebben ze nooit enig bericht gekregen om te evacueren. Het was de buurman die het kwam zeggen. En dat was geen tien minuten te laat, want het water is er heel snel omhoog gekomen. Het bereikte uiteindeli­jk een hoogte van 1,3 meter.”

Vuilniskar uit Brussel

Jean-Pierre en Claudine kunnen bij hun dochter in Herstal terecht. “In de tussentijd is er maanden werk door de ravage. Pas sinds gisteren is het water weg. De gelijkvloe­rse verdieping is volledig vernield en moet helemaal worden gestript: muren, behangpapi­er, de meubels, de hele keuken moet eruit. De kelder zijn we nog steeds aan het leegpompen. De vuilniskar uit Brussel rijdt hier ook rond om puin op te ruimen.”

“De solidarite­it is enorm”, zegt ze. “We hebben een aggregaat (een draagbare motor die elektricit­eit opwekt, red.) mee. Sommige buren hebben ook wel elektricit­eit. De elektricit­eitskabels gaan hier heen en weer om elkaar te helpen.”

78 en helpende hand

Het hele gezin is van de partij om te helpen, ook de zonen van 13 en 14. “Ze hebben net hun vaccin gehad, dus ze zijn nog een beetje ziek, maar ze helpen hier graag mee. Ook mijn vader van 78 is erbij. Niet voor het zware breekwerk, maar hij is als elektricie­n goed voor de lichtere klusjes.”

Ze benadrukt dat niet iedereen die steun heeft. “Vrijwillig­ers zijn hier altijd nodig. Zeker omdat er ook mensen zijn die niet zo veel kennissen of familie hebben.”

“Het water stond hier 1,3 meter hoog.”

 ?? FOTO RR ?? Claudine, met Antwerpse roots, en haar man Jean-Pierre wonen in Angleur, maar de gelijkvloe­rse verdieping van hun woning moet helemaal worden gestript. Hun familie uit Antwerpen helpt al het hele weekend mee.
FOTO RR Claudine, met Antwerpse roots, en haar man Jean-Pierre wonen in Angleur, maar de gelijkvloe­rse verdieping van hun woning moet helemaal worden gestript. Hun familie uit Antwerpen helpt al het hele weekend mee.
 ?? FOTO RR ?? De vloer moet eruit.
FOTO RR De vloer moet eruit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium