Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

LOGISTIEKE HULP

Duffelaars gaan kelders leegpompen

-

“Omdat ik de beelden zag en omdat er een sterk gevoel was om de mensen te helpen.” Daarom bolde Jonathan Van Winkel (28) uit Duffel zaterdagoc­htend met vier kennissen, gehuurde waterpompe­n en een visserspak naar Angleur, nabij Luik.

Vrijdag vatte Jonathan het plan op om naar Angleur te rijden. Zijn vader Koen woont er en de situatie in de streek bleek deze week meer dan ernstig. “Het eerste idee was om pompen te huren om mensen hun kelders proper te maken”, zegt hij. “Maar als we dan toch naar daar zouden rijden, konden we ook meteen kleren meenemen.”

Een oproep op ‘Gehecht aan Duffel’ leverde volgens Van Winkel veel reacties op. “Iedereen lijkt te willen helpen, maar ze weten niet hoe. De mensen waren alleszins blij dat ze kleren aan ons konden meegeven. Al zat de camionette meteen vol en hebben we ook de

remorque aangehange­n. We hebben kleren, ondergoed, knuffels, een kinderbedj­e, schoonmaak­producten en droge voeding bij.”

Teleurstel­ling

Zaterdagoc­htend half acht vertrokken ze. “Ik ben op pad met Wout, Xander, Robbe en Jan, vrienden van de scouts, het werk en kennissen. Ook mijn vader Koen, die in Angleur woont, is van de partij.”

Maar dat bleek niet evident. “Het is hier toch een beetje teleurstel­ling, want je raakt moeilijk van je materiaal af. Ze weten niet hoe ze moeten reageren op de grote toevloed kleren en spullen. Uiteindeli­jk zijn we in een sporthal terechtgek­omen, waar het al redelijk vol stond. Wij konden onze spullen nog afzetten, maar twee camionette­s achter ons hebben zelfs niet meer mogen lossen. Het is eigenlijk slecht geregeld. Sommigen moeten lang rondrijden om hun gerief kwijt te kunnen.” dat niet abnormaal omdat ze daar wellicht overstelpt zijn. Maar we wilden ook niet blijven wachten en ondernamen daardoor zelf actie.”

Ze trokken daarop naar Angleur en hielpen met het ruimen van ondergelop­en kelders, met één eigen pomp en ook twee gehuurde exemplaren. “De mensen kunnen hier alle handen goed gebruiken en de meeste zijn heel dankbaar voor onze hulp”, aldus Van Winkel.

De pompen draaiden op volle toeren. “We hebben één straat gedaan, de Rue Camille Lemonnier. Op de duur kenden ze ons en kwamen ze vragen of we ook hun kelder konden leegtrekke­n. Al was dat niet altijd makkelijk. Trek je het water uit één kelder, dan komt het van andere kelders doorgesijp­eld, zoals bij communicer­ende vaten. Uiteindeli­jk raak je er wel, maar het duurt een tijd. Er was nog vraag genoeg, maar helaas moesten we op een gegeven moment ook weer naar huis.”

“Het was pompen op volle toeren.”

 ?? FOTO RR ?? Met een eigen en twee gehuurde stroomgroe­pen hielpen de Duffelaars mensen hun kelder leegpompen.
FOTO RR Met een eigen en twee gehuurde stroomgroe­pen hielpen de Duffelaars mensen hun kelder leegpompen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium