Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“Toon de facturen, zeggen ze, maar die liggen in het puin op straat”

Daar is de verzekerin­g: Ethias gaat met mobiele teams ter plaatse om slachtoffe­rs te helpen met schadedoss­iers

-

Eerst was er de zondvloed, dan de golf van solidarite­it en nu worden de verzekerin­gen overspoeld door aanvragen. Verzekeraa­r Ethias stuurde vijf bussen naar evenveel rampgebied­en om klanten ter plekke bij te staan.

Op de Place Andréa Jadoule van Angleur staat een grote witte bus. ‘Ethias, centre de crise mobile–mobiel crisiscent­rum’ staat er in grote letters op. Het is een van de vijf bussen die de verzekeraa­r sinds gisteren naar de rampgebied­en stuurt om de slachtoffe­rs ter plekke bij te staan. “Wij adviseren de mensen bij het indienen van hun schadedoss­ier. We begeleiden de opstart ervan, zodat de behandelin­g sneller gebeurt. We beseffen heel goed dat dit niet het allereerst­e is waar je aan denkt als je alles kwijt bent, maar hoe sneller dat geregeld is, hoe sneller iedereen kan beginnen aan de wederopbou­w”, zegt Vincent Pastuszenb­oven ko van Ethias die in Angleur samen met een tiental collega’s in de weer is.

Bij elk dossier dat wordt opgestart, keert de verzekeraa­r sowieso meteen 1.500 euro uit. “Dat bedrag is maar een fractie van wat ik kwijt ben, maar het is toch al iets”, aldus een slachtoffe­r. “Ik kan schoenen en wat kleren en eten kopen. Alles, werkelijk alles is erin gebleven. Ik heb niks meer. Ik was aan het werk, maar mijn zoon was thuis. Voor hij het goed besefte stond alles onder water. Het moet heel snel zijn gegaan.”

Stofzuiger

“Je kunt het je niet voorstelle­n hoe snel”, zegt Chantal. Zij was wel thuis. “Ik heb mijn computer en mijn stofzuiger genomen en die op de eerste verdieping gezet. Toen ik terug beneden kwam, stroomde het water via het venster naar binnen. En dat bevindt zich toch al gauw anderhalve meter boven de straat.” Chantal kan niet bij benadering zeggen hoeveel schade ze heeft. “Ethias zal nog deze week 1.500 euro op mijn rekening storten. Ze vroegen me om zo veel mogelijk facturen te tonen van alles wat vernield is. Maar die zaten in een kast in de living. Die liggen nu tussen het puin. De kapotte toestellen moeten we ook houden, zeiden ze. Maar die liggen ook tussen het puin van de straat. We zullen het dus moeten doen met een schatting van de expert.”

Ze lacht. “Ik weet nog altijd niet waarom ik mijn stofzuiger naar

heb gesleurd.”

150 miloen tot 1 miljard

In de verzekerin­gsbus is het een komen en gaan. “Alleen al in de voormiddag hebben we driehonder­d mensen over de vloer gekregen”, zegt makelaar Pascale. “Ik heb hier net nog een koppel moeten teleurstel­len. Zij waren niet verzekerd – ook al is dat verplicht. Ze wilden nog snel een verzekerin­g afsluiten, maar zo werkt dat uiteraard niet. We hebben hen doorverwez­en naar het Rampenfond­s.”

Volgens een voorlopige raming zullen alle verzekeraa­rs samen minstens 150 miljoen euro moeten uitkeren voor de geleden schade in heel het rampgebied. In werkelijkh­eid zal die schade vele keren groter zijn, omdat daarboveno­p nog eens het bedrag komt dat het Rampenfond­s zal uitkeren voor niet-verzekerde gevallen.

 ?? FOTO GUYPUTTEMA­NS ?? Vincent Pastuszenk­o in de verzekerin­gsbus van Ethias. Rond hem velen die hun schade aangeven.
FOTO GUYPUTTEMA­NS Vincent Pastuszenk­o in de verzekerin­gsbus van Ethias. Rond hem velen die hun schade aangeven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium