Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Jongerenbe­nde laat spoor van vernieling na in dorp

- BERT FOUBERT

De jongerenbe­nde die al enkele maanden De Klinge (Sint-GillisWaas) teistert heeft opnieuw een spoor van vernieling achtergela­ten in het dorp. Zondagnach­t crashten twee van hen met hun auto in de Bergstraat waarna ze op de vlucht sloegen. De federale politie patrouille­ert ondertusse­n te paard in De Klinge.

was kort voor 1.30u toen de bewoners van de Bergstraat zondagnach­t plots opgeschrik­t werden door een luide knal. “We sliepen al toen we plots een enorm lawaai hoorden op straat”, zo getuigt één van de buren. “Toen we gingen kijken wat er aan de hand was, bleek een bestuurder een geparkeerd­e auto aangereden te hebben vlak voor onze deur.”

“Door de klap was de wagen een meter voor onze voorgevel tot stilstand gekomen. Twee mannen stapten uit en vluchtten weg. Een van hen keerde nog terug om een zak uit de auto te halen. Tijdens de aanrijding werd ook nog een tweede geparkeerd­e wagen geraakt.”

Nederlands­e nummerplaa­t

Onderzoek ter plaatse door de politie wees al snel uit dat de gevluchte jongeren gelinkt konden worden aan de jeugdbende die al maandenlan­g De Klinge teistert. De ene woonde in De Klinge zelf, de andere vlak over de grens in Clinge. Hun wagen had een Nederlands­e nummerplaa­t.

Een paar uur later, rond 4u, zette

De inwoners van De Klinge zijn de situatie beu.

een groep jongeren een paar straten verder opnieuw de buurt op stelten. In de wijk Bareel begonnen ze te roepen en te schreeuwen, waarop verschille­nde buurtbewon­ers de politie alarmeerde­n. Onder hen ook burgemeest­er Maaike De Rudder (CD&V).

“De jongeren maakten heel wat amok. Dat was best wel beangstige­nd. De politie kon het groepje uiteindeli­jk vlak voor mijn huis tegenhoude­n en identifice­ren. Omdat ze op dat moment geen strafbare feiten hadden gepleegd, konden ze niet worden opgepakt.”

Ook die jongeren, die zowel minder

als meerderjar­ig zijn, worden gelinkt aan de beruchte overlastbe­nde. Voor heel wat Klingenare­n is de maat vol. “Het is het zoveelste incident op een rij”, luidt het. “We kennen de jongeren bij naam, maar ze lachen ons in het gezicht uit. Met de politie spelen ze een kat- en muisspelle­tje.”

De politie Waasland-Noord zet al een tweetal weken extra patrouille­s in om de rust te doen weerkeren in het dorp, zowel anoniem als in uniform. Er is ook een bewakingsf­irma actief in De Klinge en tijdens het afgelopen weekend stuurde de federaHet le politie zelfs een paardenpat­rouille naar het grensdorp. Die zal ook komend weekend op post zijn.

“Ik begrijp dat het aanpakken van de bende voor de inwoners lang lijkt te duren”, zegt De Rudder. “Toch levert de politie echt wel goed werk, maar ze kan niet rond een aantal wettelijke termijnen heen. Ook het parket van Oost-Vlaanderen volgt het dossier op. Ik roep alle Klingenare­n op melding te blijven maken van feiten en wangedrag, maar ook om de situatie niet nog verder op te stoken via sociale media.”

 ?? FOTO BFS ??
FOTO BFS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium