Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“De doelstelli­ng is top drie, de ambitie om er meer uit te halen”

Algemeen manager Sven Jaecques maakt stand van zaken op bij Antwerp

- DAVID VAN DEN BROECK

Zondag trapt Antwerp, op het veld van KV Mechelen, zijn seizoen op gang. Ook de data van de laatste Europa Leaguevoor­ronde (19 en 26 augustus) staan uiteraard met rood aangestipt. Vooruitbli­kken doen we met Sven Jaecques (39), de algemeen manager die enkele helse maanden achter de rug heeft.

Helse maanden qua werk, voor alle duidelijkh­eid. Na het vertrek van sportieve baas Luciano D’Onofrio was het aan Sven Jaecques om - naast al zijn ander werk voor de club - een trainer aan te stellen en de kern samen te stellen. Met zes inkomende transfers (nog meer zelfs, als we enkele onbekender­e talenten meerekenen) heeft hij zijn best al gedaan.

De voorbije week was Jaecques met vakantie, maar mág het? Intussen was hij overigens nog altijd bezig met enkele deals, bekeek hij de galamatch tegen Monaco, en ook dit interview nam hij er gisteravon­d nog snel bij. “Na vijftig en een halve week zonder één dag vakantie was het gewoon nodig om er heel even tussenuit te gaan. Maar zondag ben ik uiteraard van de partij.”

Vorige week spraken we al met Ritchie De Laet, die zei dat het de bedoeling is om mee te doen voor de titel. Ga je daarmee akkoord?

“We hebben uiteraard de ambitie om dat te doen. We hebben al vier heel goeie jaren in eerste klasse achter de rug en willen ook in ons vijfde jaar een extra stap zetten. Maar we kunnen niet in een glazen bol kijken. We moeten toch ook afwachten hoe alle nieuwe spelers zich aanpassen. Dus laat het me zo stellen: de doelstelli­ng is sowieso in de top drie eindigen en we hebben de ambitie om er nog meer uit te halen. Het verwondert me trouwens niet van Ritchie, het maakt me zelfs blij dat hij voor zijn titelambit­ies uitkomt. Maar de eerste of tweede plaats is zeker niet ‘van moeten’.”

Er is wel al meer geïnvestee­rd in spelers dan ooit tevoren.

“Ja, dat is ook een logische gang van zaken. Na vier jaar eerste klasse zaten we met enkele spelers die einde contract waren, voor wie vervangers nodig waren.

Vorig seizoen hadden we ook een heleboel huurspeler­s, van wie we opnieuw afscheid hebben genomen. Dus onze startsitua­tie was nu totaal anders. We kónden gewoon niet wachten met transfers. En we hadden geluk dat sommige spelers vrij snel ‘vielen’. Al waren we met Frey en Bataille eigenlijk al vijf maanden bezig, dus ‘snel’ is relatief. Bovendien is het nu eenmaal zo dat Antwerp elk jaar groter wordt. En hoe groter je wordt, hoe makkelijke­r het is om spelers aan te trekken. Met het verhaal dat we nu kunnen vertellen en met de trainingsf­aciliteite­n die we nu kunnen tonen, is het gigantisch veel gemakkelij­ker om jongens te overtuigen.”

Als je goed betaalt natuurlijk ook. 6 miljoen euro voor Balikwisha is toch al de moeite. Trots dat je hem voor de neus van Club Brugge hebt kunnen wegkapen?

“We zijn trots op die transfer, maar niet trotser dan op de komst van Frey, Bataille, Yusuf en alle anderen. Oké, er hing een speciaal verhaal aan vast, met Standard, maar het belangrijk­ste is dat hij qua profiel en mentalitei­t bij deze club past. Het is nu aan ons om met hem aan de slag te gaan, zodat hij kan tonen dat hij niet alleen een goeie transfer op papier is. Dat bedrag brengt misschien wat druk met zich mee, maar als goeie speler moet je daarmee kunnen omgaan.”

Is de enige ontgoochel­ing tot nog toe dat er nog geen linksback staat?

“Goh, we hadden graag gehad dat die er al stond. Dat had ook perfect gekund, maar het is dus nog niet gelukt. Ik moet wel zeggen dat Robbe (Quirynen, red.) en Yassine (Ben Hamed, red.) het in de voorbereid­ing vrij goed doen. Maar uiteraard komt er nog iemand op die positie bij.”

En een extra spits toch ook?

“Uiteraard. We willen overal minstens dubbele bezetting. Dat moet gewoon, als je wil meedoen op verschille­nde fronten. Maar niemand zit te wachten op zomaar ‘een’ spits. Neen, het moet er pal op zijn.”

Jammer dat Mbokani voor Koeweit heeft gekozen?

“Wel, ik had graag gehad dat hij bij ons was gebleven. We hebben ook geprobeerd om hem nog één jaar langer aan ons te binden. Maar als ik dan zie wat hij in Koeweit voor twee jaar kan verdienen, is het gewoon terecht dat hij daar heeft getekend en dat wij hebben afgehaakt. Het is logisch dat Dieu de toekomst van zijn gezin probeert veilig te stellen, maar het zou onverantwo­ord geweest zijn als wij daarin waren meegegaan. Dat konden we gewoon niet maken.”

Hopelijk voor jullie wordt er over Mbokani en ook Refaelov niet te lang meer gepraat, toch? Dat zou betekenen dat jullie goed bezig zijn.

“Met de statistiek­en die zij haalden, is het gewoon moeilijk om hen te vervangen, maar we hebben er vertrouwen in dat de nieuwkomer­s mooie dingen zullen tonen. Niet alleen de nieuwkomer­s trouwens. Vergeet niet: voor de positie van Refaelov komt Miyoshi straks nog terug, na de Olympische Spelen.”

Moeten we nog rekening houden met Lamkel Zé, of is dat nu passé composé?

“Dat is een vraag die ik niet kan beantwoord­en. Ik kan daar echt geen ‘ja’ of ‘neen’ op zeggen. Dat is een hoofdstuk dat zichzelf schrijft en waar heel weinig mensen invloed hebben, behalve Didier zelf.”

Wat zegt het gevoel voor de competitie­start, over vijf dagen?

“Er staat een solide basis, dat zag ik ook tegen Monaco. Is het team klaar? Neen, helemaal niet. Een aantal spelers is nog niet fit en er moet nog wat bij. De Belgische competitie begint ook gewoon heel vroeg. Maar zijn we voorbereid? Zeker wel. De bedoeling is om meteen mee te zijn met de top en uiteraard ook die laatste voorronde van de Europa League goed door te komen.”

Met leuk, offensief voetbal hopelijk, dat verwachten we toch een beetje van Brian Priske.

“Ja, maar Brian zelf praat daar niet te graag over en ik begrijp hem. Hij weet als geen ander dat er maar één ding is dat telt: de resultaten.”

Succes alvast en geniet nog van die laatste uren vakantie, want straks zijn we weer voor een lange tijd vertrokken. Tenzij er alsnog een sportief directeur komt, zodat jullie wat taken kunnen verdelen?

“Wees gerust: er komt sowieso nog iemand bij. Als algemeen manager wil ik mijn steentje blijven bijdragen tot het sportieve luik, maar ik blijf dit niet alleen doen. Eén mercato was geen probleem, omdat er al veel voorbereid­end werk was verricht en de voorzitter de lijntjes kort hield. Maar op deze manier blijven voortdoen is onhoudbaar. Is het in augustus, is het in september, of nog later: dat zien we wel. Maar de structuur wordt sowieso nog versterkt.”

“Ik ben blij dat Ritchie De Laet voor

zijn titelambit­ies uitkomt. We hebben

die als club ook. Maar het is zeker niet van moeten.”

Sven Jaecques

Algemeen manager

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium