Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Klein Boom: absoluut paradijs voor de kleurrijks­te ara’s

Kleurrijke ara’s vliegen vrij aan Klein Boom

- KRISTOF VAN ROMPAEY Facebook: Freeflight­ers Frits&Freddy Lola&Liza

Bart Jenard

Eigenaar free flight ara’s

“Ara’s zijn verlekkerd op frietjes. Als we dat eten, dan weten ze meestal wel dat er eentje hun richting

uitkomt.”

Frits, Freddy en Lisa. Zo heten de drie exoten die je sinds een aantal maanden ziet vliegen aan het vaccinatie­centrum in GC Klein Boom in Putte. Binnenkort komt daar wellicht ook nog Lola bij, de vierde ara van buurtbewon­ers Bart Jenard en Naomi Schallenbe­rgh. Het koppel doet aan free

flight met hun gevederde vrienden. Dat betekent dat de dieren hun vleugels mogen strekken in openlucht. Ook binnenshui­s mogen de vier geregeld hun royale volière verlaten. Ze ‘kijken’ zelfs mee naar tv.

Wauw. Dat is het eerste wat ons te binnen schiet als we in de keuken van Bart en Naomi oog in oog staan met de rood-geel-blauw gevederde Lisa. Bart zet haar meteen bij Frits, Freddy en Lola in de volière. Blijkbaar hebben ze het nogal begrepen op petten en ritsen. “Kijk maar”, demonstree­rt Bart, terwijl hij een stukgebete­n rits toont aan zijn vestje. “Het bolletje bovenop je pet is ook een gegeerd doelwit. Ze hebben elk wat hun eigen fixatie.”

Schuchtere Lola

Zo‘n acht maanden geleden begonnen Bart en Naomi aan free

f light te doen met hun vogels. Het avontuur begon toen Bart vorig jaar zijn eerste ara Frits kreeg voor zijn verjaardag. “Met hem hebben we wat moeite gehad om hem vrij te laten vliegen. Hij zit nogal graag in bomen”, zegt Bart. “Als je hem even negeert, gaat dat wel over. Hij beseft dan: ‘oei, als ik niet terugkom, dan blijf ik hier wonen’. Freddy is heel gehecht aan mij. Van hem ben ik heel zeker dat hij altijd alleen terugkomt naar mij.”

Intussen vliegt ook vrouwtjesp­apegaai Lisa mee. Lola is nog een tikkeltje schuchter en moet haar eerste buitenvluc­ht nog maken. “Lisa doet het behoorlijk goed”, zegt Bart. “Ze durft al eens in een boom blijven te zitten, maar niet zoals Frits. Hij vliegt momenteel trouwens weinig, want hij zit in de rui. Hij is nogal zwaar, dus als hij wat veren mist, dan wordt vliegen wat moeilijker. Freddy zit ook in de rui, maar hij vliegt nog wel behoorlijk vlot.”

Gedragsthe­rapeute

Vanuit de woonkamer komt de dertienjar­ige Loeka aangewande­ld, de hond van Bart en Naomi. Zij heeft het niet zo begrepen op de ara’s. “Soms gaan ze wel eens op haar zitten, maar dan zie je haar kijken met een blik van: ‘zeg, haal die vogels eens weg’”, zegt Naomi. Onderling komen de ara’s wel behoorlijk goed overeen, al durven ze elkaar ook al eens te plagen of op de zenuwen te werken. “Als je meerdere vogels bij elkaar zet, dan moet je ervoor zorgen dat ze van elkaar weg kunnen”, zegt Bart. “Nu zijn ze nog jong, maar als ze straks koppels zouden gaan vormen, dan is de kans groot dat we hen echt uiteen moeten gaan houden.”

Of ze de dieren zelfs wel gaan laten koppelen, weten Bart en Naomi nog niet zeker. “Nu zien ze ons als ouders”, legt Bart uit. “Maar die band kan snel doorgeknip­t worden. Als ze bezig zijn met eitjes uit te broeden, dan worden ze behoorlijk defensief. We weten dus niet helemaal goed hoe ze achteraf zouden reageren. Omdat we graag zo veel mogelijk willen weten, laten we volgende maand een gedragsthe­rapeute langskomen. Dat hebben we destijds met Loeka ook gedaan. We hebben daar toen heel veel uit geleerd. We zijn nog maar amper een jaar bezig met deze hobby, en we zijn vooral van mening dat we altijd kunnen bijleren.”

Babygedrag

De vier ara’s zijn allemaal tussen de tien en twaalf maanden oud. “Ze zijn volgroeid op zestien weken. Daarna ontwikkele­n ze nog wel door en worden ze na elke rui mooier. Tot hun twee jaar worden ze nog als baby’s beschouwd”, zegt Bart. “Tot dan blijven ze ook babygedrag vertonen: ze komen op je schoot zitten, beginnen met hun kopje te schudden en beginnen dan te kwaken. Dat gaat er op den duur dus wel uit.”

Tijdens ons gesprek produceren de vogels redelijk wat decibels. Meteen tonen ze ook dat ze behoorlijk sociaal zijn: Frits zit de staartvere­n van Freddy in de plooi te leggen. “Ze helpen elkaar”, zegt Bart. “Het voordeel van meerdere vogels hebben, is dat je hen iets langer alleen kunt laten. Maar let op, als ze eens twee dagen niet bij ons kunnen zitten, dan heb je een uur lang een echte explosie in huis. Je kunt hen binnen trouwens geen tien minuten uit het oog verliezen. De knopjes van een afstandsbe­diening sneuvelen binnen de seconde. Ze hebben wel een grote snavel, maar ze kunnen daar heel fijn mee werken.”

Dol op frietjes

We zijn toevallig getuige van de maaltijd die de ara‘s krijgen en zijn zelfs bijna jaloers op het lekkere ogende slaatje met onder meer witloof, rucola en zoete aardappel. “Ara’s mogen eigenlijk bijna alles eten, behalve avocado, chocolade en zout”, zegt Naomi. “Ze eten ongeveer alle groenten en ook wel meelwormen, sprinkhane­n en andere insecten.” Bart vult aan: “Wij geven dat gedroogd, omdat we dat anders niet zo smakelijk vinden. Ze zijn trouwens ook verlekkerd op frietjes.

Als we dat eten, dan weten ze meestal wel dat er eentje hun richting uitkomt.”

Ieder van de vier vogels heeft een eigen persoonlij­kheid, zo weten Bart en Naomi. “De groene, Lola, is nog het meest afstandeli­jk”, zegt Bart. “Maar als je volgend jaar zou

terugkomen , dan zal dat al heel anders zijn.

Daarnet kon ik al dingen met haar doen die voordien totaal niet lukten. Ze verwittigt je ook heel vaak met haar snavel als iets haar niet zint. Echt bijten is dat niet, maar haar snavel is wel behoorlijk scherp, zelfs al is ze de kleinste van alle vier.”

Vakantie

In de buurt van Klein Boom zijn de dieren intussen al behoorlijk bekend. “Het gebeurt nog wel dat iemand zich op sociale media zorgen maakt over een losvliegen­de ara, maar in de reacties verwijzen mensen intussen al spontaan naar ons”, zegt Bart. “Best is dat mensen de vogels niet beginnen te roepen of te lokken als ze hen zien. Stel je voor dat er eentje naar beneden duikt richting de straat. De gevolgen zouden catastrofa­al kunnen zijn. We vragen dus om dat zeker niet te doen, maar foto‘s mag je maken zoveel je wil. We hebben een eigen Facebookpa­gina waarop je die beelden kan delen.”

Het type free flight waaraan de vogels van Bart en Naomi doen, gebeurt steeds onder toezicht, in tegenstell­ing tot liberty free flight, waarbij je de vogels voor langere periodes hun ding laat doen. Ons is het alvast duidelijk: ara‘s houden vraagt een serieuze toewijding. Dat zullen ook Bart en Naomi niet ontkennen. Als hun vakantie in augustus kan doorgaan, zal het de eerste keer zijn dat ze hun kleurrijke oogappels een weekje in bewaring geven bij een kenner. “Hij gaat zien welke band hij er in die korte tijd mee kan opbouwen”, zegt Bart. “Lukt dat goed, dan gaan ze ook daar op verplaatsi­ng vrij vliegen. De dieren zijn intussen wel behoorlijk eenkennig geworden aan ons. Het zal dus even afwachten zijn hoe dat verloopt.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT
 ??  ?? Lisa is de derde ara die Bart en Naomi free flight aanleerden.
Lisa is de derde ara die Bart en Naomi free flight aanleerden.
 ?? FOTO'S JOREN DE WEERDT ?? De vier ara’s van Bart en Naomi zijn een deel van het gezin. Ze mogen zowel binnen als buiten geregeld los vliegen.
FOTO'S JOREN DE WEERDT De vier ara’s van Bart en Naomi zijn een deel van het gezin. Ze mogen zowel binnen als buiten geregeld los vliegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium