Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“Ik ben thuis opgegroeid tussen de topsporter­s”

Ann Reymen neemt afscheid van MNM met podcast over olympische atleten

- TOM VETS

De Hasseltse radioprese­ntratice Ann Reymen (44) vertrekt na twaalf jaar bij MNM om bij Radio 2 aan de slag te gaan. Een van haar laatste wapenfeite­n voor de zender is een podcast over onze olympische sporters in Tokio.

Voor de podcast Tokyo Hotel, vanaf vandaag te beluistere­n, praatte Ann Reymen met een tiental landgenote­n die een gooi naar een olympische medaille doen. Helaas voor de presentatr­ice zat er geen trip naar Tokio in. “Oh, maar als ik de verhalen hoor over die strenge quarantain­e ben ik liever hier hoor”, lacht ze. “Ik zou er nu toch amper iets kunnen doen.”

Reymen kiest lang niet altijd voor de bekende namen. “Klopt, omdat ze even zware inspanning­en als bekende topsporter­s moeten doen. Ik denk aan Emma Plasschaer­t, wereldtop in het zeilen maar je hoort haar amper in de media. Of Jaouad Achab. Als die een EK of WK taekwondo wint, moet hij tevreden zijn met een kolommetje tekst onderaan een krantenpag­ina. Terwijl ook hij fijne verhalen heeft.”

Verwacht geen gesprek waarin nieuws zit, eerder een portret van de sporter en leuke anekdotes. “Wist je dat die boot van onze zeilers al een jaar geleden naar Tokio is gebracht? Ze hopen dat de zeilen niet beschimmel­d zijn als ze de boot gaan oppikken. Als die in een vochtige ruimte staat, kan dat gebeuren.”

Ontsnappen met nagelknipp­er

“Ik vroeg onze olympiers ook hoe hard ze op de Spelen in de watten worden gelegd. Tenslotte zijn ze de sterren van het toernooi. Maar dat viel tegen. Zo is er het verhaal van Jaouad die vorige keer in Rio net buiten de sporthal naar het toilet wou gaan. Hij kreeg de deur echter niet meer open. Hij hoorde zijn naam al afroepen. Een forfait was nakende. Bleek dat hij een nagelknipp­er op zak had waarmee hij de deur weer open kreeg. Blijkbaar hebben ze dat altijd op zak omdat taekwondok­a’s geen scherpe randen aan hun nagels mogen hebben.”

“Er is ook het verhaal van baanwielre­nner Kenny De Ketele, iemand die uitzonderl­ijk altijd apart mag slapen. Dat komt omdat hij een slaapwande­laar is. Hij praat ook veel in zijn slaap. ’s Nachts is hij geregeld op pad zonder dat hij het beseft.”

Ann Reymen

Radioprese­ntatrice

“Ik had zenuwen om Ann Wauters te vragen of ze wou meewerken. Maar ze wou dat meteen doen.”

Eigen fitnesszaa­l

De meest bekende naam is basketbals­ter Ann Wauters. “Ik had zenuwen om haar via mail te vragen of ze wou meewerken. Maar ze wou dat onmiddelli­jk doen. We zijn zelfs lang blijven napraten.”

Dat Reymen geregeld iets doet met sport op de radio is niet toevallig. “Ik ben thuis opgegroeid tussen de sporters. Mijn vader was coach van meerdere topsporter­s. We hadden een fitnesszaa­l waar uitsluiten­d profession­ele sporters mochten komen. Die ruimte was onder mijn slaapkamer. Ik heb beneden heel wat gezucht en gekreun gehoord. Ik besef als geen ander wat het is om sportman of -vrouw te zijn. Heel hun leven staat in het teken van sport.”

Tokyo Hotel, te beluistere­n op mnm.be en de MNM-app

 ?? FOTO VRT ?? Ann Reymen.
FOTO VRT Ann Reymen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium