Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Ook Beerschot en Antwerp weren sigaret uit stadion

Antwerpse clubs starten rookvrij aan voetbalsei­zoen

- PATRICK VAN DE PERRE

K. Beerschot VA en R. Antwerp FC trappen het voetbalsei­zoen, net zoals alle andere clubs in 1A en 1B, rookvrij af. Het is de Pro League die, in navolging van verschille­nde andere landen, beslist heeft om de sigaret en alle varianten erop te weren uit de stadions.

Anderlecht, Racing Genk, Club Brugge en Cercle Brugge besloten eerder al op eigen initiatief om hun stadion rookvrij te maken. Nu volgt ook de rest van de Belgische profclubs. De Pro League keurde in december van vorig jaar een rookverbod goed. Nu wordt de nieuwe regel ook in de praktijk gebracht.

K. Beerschot VA begint zaterdag de competitie op eigen veld tegen Cercle Brugge. “De stadionomr­oeper zal bij aanvang van de wedstrijd de supporters wijzen op het rookverbod, de stewards is gevraagd om een oogje in het zeil te houden. Supporters die in het stadion roken, zullen daar door hen op aangesprok­en worden”, zegt woordvoerd­er Luther Rommens.

De club en haar stewards zullen rokende supporters vragen om hun sigaret te doven.

“Deze nieuwe maatregel is een initiatief van de Pro League. Het is voor Beerschot vanzelfspr­ekend dat wij de beslissing respectere­n en naleven”, aldus nog Luther Rommens.

Het rookverbod omvat niet alleen sigaretten, maar ook e-sigaretten en alle andere apparaten die tabak verhitten.

“Fans sensibilis­eren”

Hetzelfde geluid klinkt bij R. Antwerp FC, dat de competitie begint met een uitwedstri­jd op KV Mechelen. “Onze club promoot al jaren een gezonde leefstijl. Ook bij de supporters. Dat hoort bij het imago van Antwerp”, zegt woordvoerd­er Dimitri Huygen.

En dat zal ook bij aanvang van het nieuwe seizoen niet anders zijn. “Het rookverbod van de Pro League

gaat in vanaf dit weekend en we zullen onze supporters sensibilis­eren om zich daaraan te houden”, klinkt het nog.

Het rookverbod omvat niet alleen sigaretten, maar ook e-sigaretten en alle andere apparaten die tabak verhitten. De maatregel geldt zowel voor de competitie als voor bekerwedst­rijden en is van toepassing in het volledige stadion. Dus ook onder de tribunes.

De Pro League nam deze beslissing in overleg met de Stichting tegen Kanker. “Als grootste organisato­r van evenemente­n kiezen we resoluut voor rookvrije stadions. Op die manier dragen we ons steentje bij aan een gezonde en rookvrije samenlevin­g”, zegt de CEO van de Pro League Pierre François.

Het rookverbod werd in september vorig jaar al goedgekeur­d als tijdelijke maatregel tijdens corona.

Luther Rommens

In mei werd beslist om de tijdelijke maatregel om te zetten in een definitief verbod. België is daarmee niet het eerste land dat roken weert uit de stadions van profclubs.

Ook in Nederland

Onder andere in Nederland en het Verenigd Koninkrijk geldt de regel al langer. De Nederlande­rs begonnen ermee in het seizoen 2020-2021. Clubs zoals Ajax Amsterdam en Vitesse Arnhem voerden op eigen initiatief al in 2008 een rookverbod in.

Ook tijdens thuiswedst­rijden van de Rode Duivels mag er sinds 2017 niet meer gerookt worden in het stadion.

Woordvoerd­er K. Beerschot VA “De stadionomr­oeper zal bij aanvang van de wedstrijd de supporters wijzen op het rookverbod en de stewards is gevraagd om een oogje in het zeil te houden.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium