Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Al 50.000 sneltests bij apothekers

-

Sinds 12 juli kunnen reislustig­en terecht bij de Belgische apothekers voor het afnemen van een sneltest of ‘snelle antigeente­st’. En op dat aanbod wordt gretig ingegaan.

“De eerste dagen zochten de mensen nog wat de weg, maar die hebben ze nu duidelijk gevonden”, Luc De Seranno van de Apothekers­bond. “We zien de afgelopen werkdagen tussen de zes- en tienduizen­d afgenomen sneltests per dag. Tot nog toe werden al bijna vijftigdui­zend mensen getest in de apotheek.”

“Ongeveer één op de vier apothekers voert sneltests uit. En dat aantal gaat in stijgende lijn”, zegt De Seranno. Alleen apothekers die een opleiding kregen en een aparte ruimte ter beschikkin­g hebben, mogen testen.

“De sneltest is bedoeld voor reizigers”, zegt De Serrano. “Wie bijvoorbee­ld eerst een PCR-test laat afnemen, maar het resultaat niet op tijd krijgt voor het vertrek, kan alsnog een sneltest laten afnemen. Een kwartier later heb je het resultaat en dan duurt het maximaal vier uur voor het op je coronacert­ificaat staat.”

Belangrijk: alleen als de sneltest is afgenomen door een medisch opgeleid persoon komt hij op het coronapasp­oort terecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium