Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

18-jarige riskeert vier jaar cel voor neersteken van vriendin

Bewakingsc­amera filmt poging tot doodslag

- THEO DERKINDERE­N

Een 18-jarige man stond donderdag voor de correction­ele rechtbank voor een poging tot doodslag op zijn 44-jarige vriendin. De man haalde op de Leermarkt in Mechelen uit met een sleutelhan­ger en verwondde de vrouw in de halsstreek. Dader en slachtoffe­r wandelden na het incident weg, maar een getuige lichtte de politie in. Die bekeek bewakingsb­eelden en zag daarop wat er zich precies had afgespeeld.

De feiten dateren van eind juni. Toen kreeg de 18-jarige Nico A. op de Leermarkt in Mechelen ruzie met zijn 26 jaar oudere vriendin. “Een ruzie die helemaal uit de hand liep, want meneer A. trachtte zijn vriendin op straat dood te steken”, zei openbaar aanklager Karel Berteloot. “Het was een getuige die de politie alarmeerde, maar toen de interventi­eploeg op de Leermarkt arriveerde, was er niets meer te zien. Dader en slachtoffe­r bleken al weg te zijn.”

De politie bekeek de beelden van de camera’s in de buurt. “En het voorval bleek ook gefilmd te zijn. Er was te zien hoe de twee een woordenwis­se- ling hadden en dat mevrouw probeerde weg te wandelen van haar vriend. Hij liet dat evenwel niet toe. Plots haalde hij uit de achterzak van zijn broek een voorwerp en maakte twee keer een steekbeweg­ing in de richting van de hals van het slachtoffe­r.”

Omhelzen

Volgens het Openbaar Ministerie was het duidelijk dat mevrouw geraakt was door het voorwerp, want ze hield haar hand tegen de hals. Nico A. vertrok in de richting van de Kruidtuin, het slachtoffe­r wandelde weg richting Botermarkt. “Wat later kwamen ze mekaar opnieuw tegen en omhelsden ze mekaar. Op de beelden was ook te zien naar waar ze gingen en daar kon de politie het koppel wat later aantref

Karel Berteloot fen. Eigenlijk moest de wonde in de hals worden gehecht, maar dat weigerde de vrouw.”

“Voor ons was de intentie tot doden aanwezig. Het ging om een duidelijke steekbeweg­ing richting hals. Meneer A. had de intentie om het leven van mevrouw te ontnemen. Gelukkig waren de gevolgen niet zo erg, maar het is duidelijk dat de maatschapp­ij dit soort gedrag niet tolereert.”

Tegen Nico A., die aangehoude­n voor de rechtbank verscheen, werd vier jaar effectieve celstraf gevorderd.

Sleutelhan­ger

Advocate Amélie Wielockx vroeg om haar cliënt een celstraf met uitstel op te leggen. “De twee hadden een banale ruzie die uit de hand is gelopen. Nico probeerde zijn kalmte te bewaren, stak zijn hand in een broekzak en telde tot tien. Maar toen mevrouw een opmerking maakte over de familie van mijn cliënt, werd hij boos en heeft hij met een sleutelhan­ger uitgehaald. Maar niet met de intentie om zijn vriendin te verwonden, laat staan haar om te brengen.”

De verdedigin­g vroeg om de feiten om te zetten van poging doodslag naar slagen en verwonding­en. Nico A. zelf zei dat hij zielsveel van zijn vriendin hield en dat ze samen een nieuw leven willen opbouwen in Frankrijk of Italië. Uitspraak valt volgende week.

Openbare Aanklager

“Voor ons was de intentie tot doden aanwezig. Het ging om een duidelijke steekbeweg­ing richting hals. De gevolgen waren niet zo erg, maar de maatschapp­ij tolereert dit soort gedrag niet.”

 ?? FOTO RR ?? Camera’s op de Leermarkt konden de banale ruzie die volledig uit de hand liep, vastleggen.
FOTO RR Camera’s op de Leermarkt konden de banale ruzie die volledig uit de hand liep, vastleggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium