Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Let the games begin

- WARD BOSMANS

Vandaag beginnen de Olympische Spelen. Het sportieve kwijl loopt al uit mijn mond, want dit is het enige sportevene­ment ter wereld dat ik voor geen geld wil missen. Dertig jaar en dertig kilogram geleden had ik het voorrecht om de voorbereid­ing van het Olympisch roeiteam vanop de eerste rij mee te maken. Nadat ik een paar jaar eerder zelf het competitie­roeien vaarwel had gezegd om mij op de arbeidsmar­kt te storten, besloot ik in 1991 een comeback te maken. Ik zou het deze keer serieus aanpakken en boordevol ambitie smeet ik mij volledig.

Ik stond elke ochtend om 5.30u op om, samen met een paar mannen van het nationale roeiteam, twee uur te gaan trainen. In een hoekje van de fitnesszaa­l zat iedere keer ook wijlen Jorg Weissig, een OostDuitse toptrainer die na de val van de Berlijnse Muur een job kreeg in België. Tijdens de middagpauz­e op het werk ging ik een half uurtje joggen en ’s avonds na het werk was er nog een trainingss­essie van twee uur op het water. Het was vermoeiend, maar oh zo plezant.

Om een lang verhaal kort te maken… Toen de Spelen van 1992 eraan kwamen, had ik ongeveer even hard getraind als de Belgische Olympische roeiers. Ik zat voor alle duidelijkh­eid niet in het team, maar ik had wel het voorrecht om een jaar lang met hen samen te leven en te trainen. Toen Willebroek­enaar Luc Goiris en zijn Gentse teammaat Jaak Vandriessc­he, de mannen met wie ik maandenlan­g ’s morgens trainde, vijfde werden in de finale van de twee zonder stuurman, was ik door het dolle heen. En toen even later Annelies Bredael, die ook tot onze club behoorde, zilver won in de vrouwenski­ff, was dat zonder overdrijve­n één van de mooiste dagen van mijn leven. Ik was erbij toen ze in Brussel de Nationale Trofee van Sportverdi­enste kreeg en toen ze tot Sportvrouw van het jaar werd gekozen.

Als je getuige bent van het harde trainingsl­abeur en de vele opoffering­en die topsporter­s doen, dan kijk je met andere ogen naar de Olympische Spelen. En als er straks Belgen op het podium staan, wees dan maar zeker dat ik een traantje zal wegpinken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium