Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“Superheldi­n van bijna 42, in mijn hoofd is dat er een beetje over”

Free Souffriau hangt Mega Mindy-pakje aan de haak

- EVA DE POORTER

Is het een vliegtuig? Is het een vogel? Nee, dat is het niet… En het is ook niet langer Free Souffriau (41) die je in het pakje van Mega Mindy ziet. Na zestien jaar stopt ze als de bekendste Vlaamse superheldi­n. “Ik zou het kostuum graag mee naar huis nemen, maar het zal nog gebruikt worden.” Want Souffriau houdt er dan wel mee op, toch is dit niet het einde van het populaire Studio 100-figuur.

Geen afscheid met toeters en bellen, geen laatste optreden meer. Vanaf vandaag (donderdag, red.) hangt Free Souffriau haar pak van Mega Mindy aan de haak. “In mijn hart had ik nog langer kunnen voortdoen”, zegt Souffriau. “Maar in mijn hoofd lijkt een superheldi­n van bijna 42 jaar er een beetje over. Het is beter om in schoonheid te eindigen. Bovendien hebben we een bizar jaar achter de rug waarin ik veel tijd had om na te denken.

Toen voelde ik dat het moment daar was.”

“Ik heb lang en goed nagedacht: wat zijn de gevolgen voor mezelf en voor Studio 100? Ga ik het missen of niet? Vorig jaar viel er van alles weg, weliswaar tijdelijk, maar toen heb ik wel gedacht ‘ik ga dat aankunnen’. Met Studio 100 heb ik bekeken wanneer het een goed moment zou zijn om te stoppen. Ik heb er heel veel begrip gekregen.” Haar collega Louis Talpe stopte al in 2015 als Mega Toby/Agent Toby.

Opvallend, de beslissing komt ruim twee maanden nadat Miguel Wiels, haar man, afscheid nam als componist bij K3. “Het is toevallig”, zegt Souffriau. “We hebben wel bij elkaar gepolst hoe we erover denken, maar het heeft niets met elkaar te maken.”

Vreugde en verdriet

Het was Gert Verhulst zelf die Free Souffriau het voorstel deed om Mega Mindy te worden. “Ik werkte toen al bij Studio 100, in de musicalafd­eling. Ik had nog nooit iets voor tv gedaan toen Gert het me vertelde. ‘We zijn samen met Ketnet met iets nieuws bezig rond een superheldi­n en we zoeken nog een hoofdrol. Is dat niets voor jou?’, vroeg hij. Ik heb toen iets opgenomen als auditie en kreeg de hoofdrol. Ik had eerst schrik, maar Gert geloofde er heel erg in. Ik heb nooit een opleiding acteren ge

volgd en alles al doende geleerd.”

Souffriau heeft naar eigen zeggen heel wat mooie momenten beleefd. “We hebben films gemaakt, wat heel intensief is. Een twintigtal dagen werk en leef je samen als een familie, je deelt lief en leed. Met Make-A-Wish ging ik langs als Mega Mindy bij zieke kinderen. Dat zal me altijd bijblijven. Er is ook de liefde die je ontwikkelt voor je collega’s. Zij zullen altijd in mijn hart zitten. Het ontroerde me ook altijd wanneer je een hele zaal ziet meezingen en dansen. En de eerste keer in het Sportpalei­s, waarbij ik uit de nok naar beneden werd gelaten, dat was zeker bijzonder.”

Toch was er ook verdriet, toen acteur Sjarel Branckaert­s (59) – commissari­s Emiel Migrain – onverwacht overleed in 2007. “Anton Cogen is er toen bijgekomen, als nieuwe commissari­s. In het begin vond ik dat lastig. Je begint met iets wat uitgroeit tot een succes, maar al snel verlies je iemand. Voor Anton moet dat niet echt een cadeau geweest zijn om er dan in te stappen. Maar hij is een gouden mens en speelt iemand anders. Hij had perfect naast Sjarel kunnen staan.”

Nieuwe generatie

Het succes dat Mega Mindy heeft gekend, is als een verrassing gekomen. “Dat was een tsunami en het kwam veel sneller en groter dan we hadden verwacht. Het verbaast me hoe het nog steeds zo hard leeft. Er is een nieuwe generatie die fan is en ik word nog vaak aangesprok­en.

Ook heel leuk zijn de twintigers die aan mijn mouw komen trekken: ‘Ik was grote fan van Mega Mindy. Mag ik een selfie?’, zeggen ze dan.” (lacht)

Ook leuk was de manier waarop haar kinderen Wolf (13) en Lola (11) ontdekten dat hun mama Mega Mindy is. “Ze vonden het vanzelfspr­ekend dat mama’s en papa’s op televisie kwamen. Tot ze zagen dat mama niet alleen op onze tv te zien is, maar ook bij vriendjes. Dat vonden ze raar. (lacht) Ik heb toen ook eens een transforma­tie gedaan. Toen ik lippenstif­t opdeed, zeiden ze: ‘Oh, mooi mama, lippenstif­t’. Toen ik het pak had aangetrokk­en, stonden ze ineens drie meter verder. Ze waren toch een beetje onder de indruk toen Mega Mindy in de living stond. Intussen zijn ze tieners, maar ik denk dat ze stiekem wel trots zijn op mij.”

Wanneer we haar vragen of ze haar pak meeneemt naar huis, moet ze lachen. “Ik zou het leuk vinden, maar ik denk dat het nog gebruikt zal worden”, zegt ze. Want Studio 100 gaat wel degelijk door met het figuur. Zo zal Mega Mindy te zien zijn op het ‘25 jaar Studio 100’-festival in september in Plopsaland. Wie Souffriau daar dan opvolgt, wordt later bekendgema­akt. Zij gaat zich nu concentrer­en op ‘Daens’. “De musical gaan we vanaf 4 augustus weer spelen, dus ik heb daar nog werk mee. En Studio 100 blijft wel mijn thuis.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Geen afscheid met toeters en bellen voor Free Souffriau, zelfs geen laatste optreden meer.
FOTO JORIS HERREGODS Geen afscheid met toeters en bellen voor Free Souffriau, zelfs geen laatste optreden meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium