Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Analisten Mo Messoudi en Patrick Goots wikken en wegen Antwerpse clubs

Delphine van Saksen Coburg koos voor Antwerpse en Mechelse toets op Nationaal Defilé

- CHRISTOPH MEEUSSEN WARD BOSMANS

Prinses Delphine van Saksen-Coburg was een uiterst opmerkelij­ke verschijni­ng woensdag op het Nationaal Defilé. Het was haar eerste publieke verschijni­ng met andere royals. Maar ook haar outfit was opvallend. Hij had bovendien een Antwerpse toets. De schoenen komen van het label Morobé, met kantoor op het Antwerpse Zuid. “Het is mooi dat de prinses zo de jonge mode-economie steunt”, zegt designer Virginie Morobé. Delphines handtas is dan weer van het Mechelse Awardt. “Wat een uithangbor­d voor onze zaak”, luidt het daar.

Eigenaar en designer Virginie Morobé startte haar eponieme merk zes jaar geleden op. Ze maakt naar eigen zeggen eigentijds­e schoenen met een uitgesprok­en design. “Het is belangrijk dat je ze echt kunt dragen. Onze klanten zijn sterke vrouwen en persoonlij­kheden.”

En nog maar een maand geleden kreeg ze een bericht uit de omgeving van zo’n sterke vrouw – niemand minder dan Delphine van Saksen-Coburg – die schoenen zocht voor haar eerste defilé voor de nationale feestdag.

Modellen opgestuurd

“Dat verloopt via de stylist van de prinses, niet rechtstree­ks”, preciseert Morobé. “De prinses wilde een Belgisch merk. En ik denk dat ze een uitgesprok­en design wilde dat niet te klassiek mocht zijn. Er zijn niet al te veel Belgische schoenmerk­en meer in het luxesegmen­t. Daarom heeft de stylist wellicht Morobé genoemd.”

Hoe is dat dan verder gegaan? “Ze hebben ons merk online bekeken, via de site of Instagram. Ze had een voorkeur voor platforms, plateausch­oenen met een hoge hak. We hebben dan een aantal modellen opgestuurd. Daaruit heeft ze een keuze gemaakt.”

Perfect maatje 39

“Die plateausch­oen geeft een hoog comfort om te dragen. Het was een groene schoen, met een embossed (gestempeld,

red.) motiefje van de struisvoge­l. Vegan? Dat niet, al gebruiken we geen exotisch leer en gaat het hier om sustainabl­e chroomvrij leer, van dieren die in de voedselcon­sumptie gebruikt worden”, legt Virginie Morobé uit.

De prinses mocht de schoenen in primeur dragen. “Het is een nieuwe stijl in onze wintercoll­ectie die nog niet geproducee­rd is. Na het eerste contact hebben we in allerijl het eerste paar van de band laten rollen. Over drie weken lanceren we de schoen in de winkels. Hij kost zo’n 470 euro.”

De opgestuurd­e schoen bleek ideaal voor de nieuwe Belgische prinses. “Ze had een perfecte pasvorm, een maatje 39. Bij een degelijk schoenenme­rk moet je er ook wel voor zorgen dat de leest goed is, aangezien elke voet apart is.”

“Nijg”

“Ik was zeer opgetogen met de vraag van prinses Delphine, een enorm toffe vrouw. Ze heeft een apart parcours afgelegd. Dat dit voor haar eerste officiële optreden was, maakt dat ze sowieso alle ogen op haar gericht gingen zijn. Als merk is dat mooi. Dries Van Noten en Ann Demeulemee­ster

(Antwerpse topdesigne­rs, red.) zijn groot. Het is mooi dat de prinses zo de jonge mode-economie steunt”, zegt Virginie Morobé.

“We kregen gisteren al enorm veel reacties. De mensen zeggen dat dit toch wel

nijg is. Of hier nog kansen in zitten? Dat weet je nooit. Misschien heeft ook Elisabeth (de Belgische troonopvol­gster, red.) de schoenen gezien? Dat zou wel fijn zijn, als we ook voor haar zouden mogen werken.

Als merk gaat dit niet over een return on investment of zo, royals kopen wel degelijk aan. Maar je mag wel trots zijn dat een jong Belgisch merk zo wordt gesteund.”

Oogtasje

Ook de handtas van prinses Delphine komt uit de Antwerpse regio, met name uit Mechelen, van bij Awardt. Dat is het levenswerk van moeder Wies Dehert en dochter Els Van den Berghen. In hun atelier in de Zennegatva­art in Battel ontwerpen ze originele creaties. Van tassen met vogelpootj­es tot praktische handtassen die een rugzak worden. Vakmanscha­p is een woord dat de lading niet dekt bij Awardt. Laten we het liever ‘vrouwmansc­hap’ noemen, want alles gebeurt er door vrouwen.

Delphine kwam niet persoonlij­k tot in de winkel van Awardt in Mechelen. “Alles gebeurde via styliste Els Keymeulen. We kregen instructie­s over de kleuren die erin moesten voorkomen en het moest ‘iets aparts’ zijn”, vertelt Els Van den Berghen. “We hebben gekozen voor het ‘Oogtasje’ uit onze limited collection. Zoals de naam laat vermoeden, ziet dat eruit als een oog. Toen we die handtas voorstelde­n, was men meteen akkoord.”

Els wist al een tijdje dat prinses Delphine op het Nationaal Defilé zou verschijne­n met een handtas van Awardt, maar toch hield ze de lippen stijf op elkaar. “Niet dat ons dat gevraagd was, maar ik was toch ook niet helemaal zeker of we het mochten vertellen. Dinsdag verschenen de eerste berichten over de outfit van de prinses in de media.”

“Uiteraard ben ik heel trots. We zijn al vele jaren bezig, maar dit is echt een mooi uithangbor­d voor onze zaak. We hebben een etalage en een webshop, maar dit heeft toch heel wat meer impact. We kregen via de sociale media meteen heel wat toffe berichten van vrienden en van klanten.”

Wratje

Met een trofee heeft de naam Awardt niks te maken, legt Els Van den Berghen uit. “Uit het Engels zou je het kunnen vertalen als ‘een wratje’. Iets wat op het eerste gezicht misschien niet zo mooi is, maar het intrigeert ons wel. Verder zit er in Awardt ook de naam Ward verwerkt. Dat was mijn broer die 31 jaar geleden overleden is.”

“We gaan voor onze handtassen altijd op zoek naar texturen en structuren die interessan­t zijn”, zegt Els. “We hebben bijvoorbee­ld handtassen gemaakt van struisvoge­lleder. Aan de binnenkant is dat heel egaal van structuur. Maar wij gebruiken liever het stukje van in de oksel. Dat heeft een volledig andere textuur die de eigenheid geeft aan dat leder. We werken altijd met mooi vol nerfleder, maar net als ons eigen vel wordt dat oud en heeft dat soms een litteken. Dat vinden wij juist mooi.”

De handtassen van Awardt worden in een twintigtal winkels over heel België verkocht. Daaronder ook de eigen winkel in de Adegemstra­at 3 in Mechelen. Awardt maakt twee collecties per jaar. Bovendien kunnen klanten de handtassen uit de collectie eventueel op maat laten aanpassen. Bijvoorbee­ld met een rits in een andere kleur of een langere riem. “We doen 100% ons ding met onze collecties. We zijn een beetje eigenwijs. We willen goed gemaakte handtassen van kwaliteits­vol leder die samen met hun eigenares oud kunnen worden. We hebben tassen met een hoek af, dat is onze

signature collectie. Daarnaast hebben we onze basic collectie. Maar ze zijn allemaal handgemaak­t in België.”

Els Van den Berghen

Handtasmak­er

“Uiteraard ben ik heel trots. We zijn al vele jaren bezig, maar dit is echt een mooi uithangbor­d voor onze zaak.”

Virginie Morobé

Schoenmake­r

“Er zijn niet al te veel Belgische schoenmerk­en meer in het luxesegmen­t. Daarom heeft de stylist wellicht Morobé genoemd.”

 ?? FOTO'S ISOPIX, RR, JOREN DE WEERDT ?? Prinses Delphine liet haar styliste schoenen uit Antwerpen en een handtas uit Mechelen kiezen.
FOTO'S ISOPIX, RR, JOREN DE WEERDT Prinses Delphine liet haar styliste schoenen uit Antwerpen en een handtas uit Mechelen kiezen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium