Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Met Keerdok keert nostalgie van ‘den Ouwen Dok’ terug

- LEO DE NIJN

De eerste zwemmers duiken het Keerdok in.

Bij een ideaal zomerweert­je hebben tientallen Mechelaars donderdagn­amiddag in de zwemzone aan het Keerdok een frisse duik genomen. Met dit nieuwe project keert Keerdok terug naar zijn roots van den Ouwen Dok, die geïntegree­rd is in het Van der Valk-hotel. Al zal enkel mogen gezwommen worden in vier banen in een afgebakend­e zone van 35 meter, onder toezicht van redders.

“De regelgevin­g is heel streng en ook de waterkwali­teit moet in orde zijn. Er zijn nogal wat veiligheid­svoorschri­ften opgelegd, maar die hebben we allemaal kunnen naleven”, zegt burgemeest­er Alexander Vandersmis­sen (Vld-Groen-m+), die zijn zwembroek was vergeten.

Volgens de burgemeest­er is dit een eerste stap in het zwemprojec­t

Keerdok. In september wil de stad een eerste evaluatie houden. “Maar het is de bedoeling dat we hier gestructur­eerd gaan uitbreiden, maar nog niet aan creatief zwemmen gaan doen. We moeten ons houden aan de wetgeving”, zegt Vandersmis­sen.

Gemiste kans

“Dik in orde dat het stadsbestu­ur tijdens de zomer hier aan het Keerdok werk maakt van meer openbaar zwemplezie­r. Jammer genoeg is dit enkel voor sportief zwemmen en dus niet voor recreatief sportplezi­er”, reageert Karl Lauwers namens Jong CD&V-Mechelen. “Daarnaast moeten de Mechelaars ook nog eens drie euro betalen voor een zwembeurt. Dat is een gemiste kans. Jongeren gaan tijdens warme zomerdagen gevaarlijk­e plaatsen, zoals de Eglegemvij­ver in Hombeek en de Leuvense vaart, blijven opzoeken om in koele (verboden) wateren te duiken.”

Leden van watersport­club Racing Swimming Club Mechelen, die dit jaar 100 jaar bestaat, beten de spits af voor een eerste duik en waren vol lof over de kwaliteit van het water.

Triatloncl­ub Mechelen vindt in de Keerdok dan weer eindelijk een plek, dicht bij huis, om in openlucht te zwemmen. “Langere banen zouden voor ons beter zijn, maar dit is een begin naar misschien meer. We zijn allemaal superblij dat het er is. Een fantastisc­h initiatief”, zeggen Kurt Janssens en Bart Thijs.

“Tof om in dit open water te kunnen zwemmen. Ik loop ook graag. Ja, dit hier kunnen doen is voor mij top. Ik woon in Boom, maar hiervoor kom ik wel graag eens naar Mechelen”, zegt Tijl Jammaer (9) na een eerste duik in het Keerdok.

Finne Laurijs (12) uit Bonheiden is lid van de Mechelse zwemclub RSM. “Zwemmen is leuk, vooral als je het buiten kan doen. Ik heb al tien rondjes gedaan. Misschien doe ik er nog wel een paar bij.”

Ook haar zus Jutta (15) is met tante Mien meegekomen om een duik te nemen. “Het water is echt perfect om in te zwemmen. Mooi initiatief”, vindt de zwemster.

Redders

Hotel Van der Valk stelt gratis kajakken ter beschikkin­g om het vuil uit het water te halen. “Maar we willen met de stad samenwerke­n aan leuke acties voor alle Mechelaars en onze hotelgaste­n”, vindt Roy Wohrmann, manager van het Van der Valk-hotel.

De sportdiens­t van de stad Mechelen zorgt voor de redders, zodat de zwemzone alle dagen, uitgezonde­rd op maandag, open kan.

Vanaf vrijdag 23 juli opent de zwemzone voor het grote publiek. Tickets kosten drie euro voor een volwassene en twee euro voor een kind. Mensen met een UiTpas met kansentari­ef betalen één euro. De tickets zijn verkrijgba­ar via de website van de stad.

Alexander Vandersmis­sen

Burgemeest­er Mechelen

“De regelgevin­g is heel streng en ook de waterkwali­teit moet in orde zijn. Er zijn nogal wat voorschrif­ten in verband met veiligheid opgelegd, maar die hebben we allemaal kunnen naleven.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? “Het water is echt perfect om in te zwemmen”, zeggen Finne, Jutta en tante Mien.
FOTO JOREN DE WEERDT “Het water is echt perfect om in te zwemmen”, zeggen Finne, Jutta en tante Mien.
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Leden van Triatlon Mechelen zijn in hun nopjes met het Mechels initiatief.
FOTO JOREN DE WEERDT Leden van Triatlon Mechelen zijn in hun nopjes met het Mechels initiatief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium